2011. szeptember 10., szombat

Pikáns ketchup házilag


A napokban kaptam egy adag paradicsomot apatol es egybol tudtam, hogy mi lesz belole, ha tudok egy kis idot szakitani ra. Regen a mama is mindig fozott be ketchupot, azt bizony a boltival ossze sem lehetett hasonlitani. Most en improvizaltam, ugy alltam neki az egesznek, mintha egy klasszik paradicsomos tesztaszoszt keszitenek. (bocsanat az ekezet nelkuli irasert, de most epp angol billentyuzetem van) Aztan a fuszerezesnel elkanyarodtam egy kicsit mas iranyba, keletiesre vettem a format. Kerult bele gyomber, romai komeny, fahej, koriander... Edesiteni lehet nadcukorral, mezzel, de en most melasz-, azaz golden syruppal tettem ezt meg. 


Szoval tokeletes program a hetvegere a paradicsombefozes, bar allitolag ujra visszajon a nyar, tehat lehet inkabb a szabadban toltitek a napokat, de ha valaki megis ugy gondolja, hogy uvegbe zarja a nyar izet es befozesre adja a fejet, akkor ugorjon neki batran, tuti siker lesz. En holnap es meg a jovo heten eskuvozom egyet es utana zarom a szezont, de unatkozni nem fogok....  ez egeszen biztos!



Hozzavalok:
  • 2 kg paradicsom (kevesbe leveses fajtat valasszunk)
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 mk. romai komeny
  • 1/2 mk. koriander
  • 4-5 szem szegfubors 
  • 3-4 cm-es gyomber
  • 1 ujjnyi egesz fahej
  • 2 ek. golden szirup (vagy mez)
  • bors
  • so
  • 1 tk. citromsav
  • 1 szal angolzeller


Elkeszites:

  • A hagymat es a zellert vagjuk finomra, majd keves olivaolajon paroljuk uvegesre. Adjuk hozza a paradicsomot. 
  • A fuszereket mozsarban torjuk ossze, majd ontsuk a paradicsomhoz, illetve reszeljuk bele a gyombert. Sozzuk es kanalazzuk hozza a szirupot.
  • Lassu tuzon fozzuk puhara a paradicsomot, majd az egeszet passzirozzuk at es tegyuk vissza foni 2-3 orara (lenyeg, hogy az osszes viz elparologjon belole), adjuk hozza a citromsavat. Ha ugy latjuk, hogy a szosz elerte a megfelelo allagot, toltsuk kiforralt uvegekbe, majd szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.

9 megjegyzés:

lapetitecuisine írta...

This Ketchup looks wonderful! I also though about making ketchup this season, just yesterday I saw huge delicious looking tomatos on the market, but I think I have to be patient. Today is my birthday party and I'm just about to start rocking the kitchen with some really good treats. Have a lovely weakend!Susanne

MrsSame írta...

Fantasztikusan néz ki,szívesen megkóstolnám!
Kérlek nézz be hozzám és fogadd sok szeretettel a díjat!

manzanasrojasr írta...

Your sauce looks delicious!

Ancsika írta...

Reni! csak csodálkozom, hogy még erre is van idöd, hogy s.k. ketchupöt készíts! :) Respekt!

Névtelen írta...

szia! citromsav nélkül is működik a dolog? köszi: nóra

Zsu írta...

Szia!

Most találtam rá a blogodra... Gyönyörűek a képeid, bár engem nem áldottak meg fotós tehetséggel :D
Most vettem észre, hogy Te is fehérvári vagy, és úgy örülök :)
Csak így tovább :D

Angela írta...

Hú végre, lesz mire elhasználni a Golden szirupot, valamiért megvettem, de fogalmam nincs mire használjam:)
Vettem az ötletet!
(hétvégén a várban édesség fesztiválén szóltam:))

Peggy írta...

I've never tried to make my own ketchup before but this looks fantastic!

Reni írta...

Oh Susanne, Danke schöööön! :) Wie war die Party?

Mrs Same, köszönöm szépen!!! :)

Manzanas rojas! Muchas gracias!


Ancsika, csak úgy tűnik, hogy van időm, de közben úgy el vagyok úszva, hogy az valami elképesztő.

Nóra, megy szerintem citromsav nélkül is, én csak a biztonság kedvéért raktam bele.

Zsu, köszönöm szépen! Bizony, fehérvári vagyok :]

Andzselaaa, én is ugyanígy vettem a golden szirupot... valamiért, de nem tudom pontosan miért :D na jó azért, mert egy csomó goodfood-os, meg gourmet travelleres receptben szerepel, de azóta nem sütöttem olyan süteményt, amibe ezt kellett volna használnom :) Ebbe viszont tökéletes volt.
Vasárnap megyünk. Kint leszel végig? Felzabálom a kínálatod :D

Peggy, thank you! It worth to create it at home. :)