2011. szeptember 2., péntek

Az őszibarack dzsem egzotikus arca - VKF!


Van egy kedvenc smoothie-m. Hogy mik a hozzávalói? Maracuja, barack, mangó és alma. Egyszerűen imádom, gyakorlatilag bármennyit meg tudnék inni belőle. Na ez az ízvilág inspirálta ezt a lekvárt és amikor megláttam Veránál az ő változatát, csak még jobban megerősített abban, hogy nem hülyeség ezt a smoothiet lekvár formába önteni. Talán még nincs késő ahhoz, hogy az őszibarackból befőzzünk és most már maracuja, mangó is egyre több helyen kapható. Mellesleg először használtam bio almapektint a befőzésnél, amit szintén Vera ajándékozott meg engem és küldött nekem postán. Pikk-pakk elkészült az a dzsem, ami majd sok-sok süteményben végzi a télen. Isteni!


Megbolondítottam ezt is egy kis vaníliával (mostanában nincs is szinte olyan lekvár, amibe ne tennék vaníliát), így még izgalmasabb lett az amúgy sem unalmas lekvár.

Hozzávalók:
  • 2,5 kg őszibarack
  • 1 nagy mangó
  • 8 db maracuja
  • 2 rúd vanília
  • 3x 50 g almapektin
  • 500 g cukor
  • 1 citrom
Elkészítés:
  • A barackot és a mangót kockázzuk össze, majd facsarjuk rá a citromlevet. Kanalazzuk hozzá a maracuja húsát/magjait, dobjuk bele vanília kikapart magjait és a kikapart rudakat, majd tegyük fel főni.
  • Ha felforrt pürésítsük és adjuk hozzá a pektint, keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a cukrot és forraljuk újra.
  • Töltsük kiforralt üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni őket.


Ugyanez az ízvilág szerepel a legújabb Dekooder-es receptben is. Ha érdekel, nézzétek meg! :)



5 megjegyzés:

pips írta...

they're both delicious! And great photos as well, Reni. :))

Névtelen írta...

off topic: Kedves Reni! Volt egy olyan bejegyzés, amelyben ha jól emlékszem egy német blogos beválasztott az európai kedvenc blogosai közé. Szeretném visszakeresni azt a bejegyzésed, de nem járok sikerrel. Tudnál segíteni, hogy 2011-ben, melyik hónapnál keressem? Előre is köszönöm a segítséged.

Ciripbogár írta...

Szia Reni, amilyen guszta, olyan finom is lehet, gyönyörű színvilágú összeállítás

Rita írta...

Mi a titka annak, hogy sikerüljön jó mangót venni? És maracuját hol lehet kapni? Annál is figyelni kell valamire, hogy jót válasszunk?
Köszi!

Reni írta...

Martina, yes it is really very-very delicious. I have already plans with this jam for Christmas... :)

Kedves Névtelen! :)
http://renidani.blogspot.com/2011/05/europai-gasztroblogok-1-resz.html
Itt a link!

Ciripbogár, nagyon finom... a napokban bontottam meg az első üveggel.... :)

Rita, hát igazából a hiperekben nehéz "igazi" mangót venni, mert ezek közül gyakorlatilag egyik sem éretten kerül leszedésre, hanem ugye keményen kerülnek ki a pultra és nagyobb esély van arra, hogy érés helyett inkább elrohadnak... én mindig szagolni szoktam őket, érezni lehet rajta, hogy melyiknek jó az illata. Tapintásra nem is tudom, hogy pontosan mihez kell hasonlítania... se nem puha, se nem kemény. Mint a banán!! :)

Maracuját én a metroban vettem legutóbb, de akárhányszor járok ott, mindig van. Meg hát a delikáteszek... itt is, ott is aranyárban van...
A maracuja akkor érett, ha picit elkezd "horpadni", ráncosodni.
A sima héjú még éretlen.