2011. augusztus 29., hétfő

Vajhal kapribogyós-bazsalikomos szósszal és friss salátával


Hogy én mennyit vadásztam a metroban erre a vajhalra!! Minden alkalommal, amikor kimentem, az első utam a halaspulthoz vezetett, hogy majd jól bevásárolok ebből a halból, de a helyén nem volt más csak zúzott jég... A kérdésemre, hogy "mikor lesz biztosan vajhal?" a válasz az volt szinte kivétel nélkül, hogy "épp most vitték el, holnap délelőtt 10-11 körül érkezik, próbálja meg akkor!". Na kocsi nélkül azért nem megyek minden nap a metroba, pláne, hogy addig még a helyi járatos buszok sem mennek ki, sőt... mindennek a tetejében még gyalogút sem vezet odáig, így át kell verekednem magam a dzsindzáson, hogy nagy nehezen elérjem a hőn áhított célt, a fehérvári metro áruházat. Szóval karácsony óta egyszer sem kaptam vajhalat. Aztán az egyik esküvős szombatom után vasárnap délelőtt kimentünk autóval és tádááám! Ott hevert egy 40 dkg-os darab a jégen. Azonnal megvettem, persze az elkészítésére nem került ilyen gyorsan sor, mert előbb a friss feketekagylót kellett mégiscsak megfőzni, (linguine sáfrányos chilis feketekagylóval), ketten meg nem eszünk annyit, hogy ez a kétféle étel elfogyjon, így a hal a fagyasztóban landolt. Nesze neked friss hal... Szóval azóta volt megint vajhal a metroban és kedvet kaptam, hogy most már tényleg ebből kreáljak valami ebédnek valót.


Mivel a vajhal egy elég nehéz, tömött és olajos/zsíros húsú hal, így eszembe sem jutott, hogy a salátán kívül más köretet kínáljak hozzá, mert nagyon könnyen megfekszi a gyomrot, de akár egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Szóval ésszel!

Hozzávalók 2 főre:
  • 15-15 dkg-os vajhal filé
  • 0,5 dl + 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • 1 ek. aprított bazsalikom
  • 0,5 citrom leve
  • 1 tk. kapribogyó (ha sós vízben állt, akkor alaposan öblítsük le, esetleg áztassuk be sima vízbe)
  • friss zöldsaláta ízlés szerint
  • bors

Elkészítés:
  • Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd öntsük bele az egy-két evőkanálnyi olívaolajat és helyezzük bele a halszeleteket. Oldalanként süssük 2-3 percig. 
  • Közben keverjük össze a finomra vágott petrezselymet és bazsalikomot a citrom levével, a 0,5 dl olívaolajjal és a kapribogyóval. Sózzuk és borsozzuk.
  • Ha a hal megsült, helyezzük tányérra, sózzuk, borsozzuk és kanalazzunk rá a zöldfűszeres szószból, illetve halmozzuk mellé a salátát.




5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Reni!

Szívesen kiviszlek a metroba, ha sütsz nekünk macaront :D. De ez a vajhal se kutya!
Üdv, Zsófi

Á la carte írta...

Sajnos nálunk avajhal már nem nyerő, volt vele kevésbé jó tapasztalatunk. Nagyon magas a zsírtaratalma, így lehet hogy van aki érzékeny rá. Elvileg 100 gr a napi adag/fő hogy ne legyen semmi gond.

Reni írta...

Huh Zsófi! Olyan rég sütöttem macaront.... :) Pár hete viszont megvettem magamnak Thomas Keller Bouchon c. könyvét, abban van egy macaron recept, amit mindenképp ki fogok próbálni!

Kriszti, igen én is sokat olvastam az ilyen nem épp kellemes mellékhatásairól a halnak, de mi is összesen 4 ilyen szeletkét ettünk. Ez még pont belefért.

Tres Delicious írta...

delicious, just delicious :)

Elle Marie írta...

Sounds healthy. perfect for me.