2011. augusztus 10., szerda

Joghurtos, mandulás sütemény karamellizált barackkal és vaníliás joghurttal


Nem tudom, hogy ki hogy van ezzel, de én nagyon szeretem az ilyen joghurtos, nedves tésztájú süteményeket. A jól megsütött piskótával sincs nekem semmi bajom, de az azért kíván valami tölteléket, de ez a torta önmagában, csak nyers gyümölccsel is tökéletesen működne. 
Most baracktúltengésben "szenvedünk", már főztem be a napokban lekvárt is (hamarosan felkerül remélhetőleg az is ide a blogra) és nagyjából a süteményeket is mindig e gyümölcs köré tervezem. 

Ez a recept az Australian Gourmet Travellerről származik. Mostanában, amikor nincs olyan sok időm agyalni a recepteket, inkább rákeresek az alapanyagra gyorsan és választok egy receptet. Eddig még egy onnan elkészített receptben sem csalódtam, ugyanúgy, ahogy a GoodFood-osokban sem nagyon.

Ja és még fontos hozzáfűznivaló ehhez a tortához: nem nagyon meló, csak össze kell kutyulni a hozzávalókat és betolni a sütőbe. A karamellizált barack elkészítése persze plusz energia, de azért az sem olyan teljesíthetetlen. A vaníliás joghurt meg... na ezt én kötelezően ajánlanám hozzá!

Aztán még mindig nyomhattok egy voksot a blogomra a Goldenblog szavazásán, itt az oldalsávban a jobb felső sarokban.


Hozzávalók a tortához:
  • 140 g liszt
  • 4 tojás szétválasztva
  • 2x110 g cukor
  • 210 g sűrű (görög, török) joghurt
  • 80 ml olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 70 g darált mandula
A vaníliás joghurthoz:
  • 280 g joghurt (görög, török)
  • 1-2 ek. porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1-2 tk. vaníliakivonat)
A karamellizált barackhoz:
  • 3 nagyobb barack
  • 200 g cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • A vaníliás joghurthoz keverjük össze a joghurtot a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Tegyük hűtőbe.
  • A tojások sárgáját keverjük habosra 110 g cukorral. Adjuk hozzá a joghurtot, az olívaolajat, a citrom héját és levét, keverjük össze, majd kanalazzuk hozzá a lisztet és a mandulát és alaposan keverjük össze az egészet.
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá a másik 110 g cukorral majd keverjük hozzá óvatosan a joghurtos masszához.
  • Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, majd öntsük bele a masszát és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe 35-40 percre.
  • A barackot vágjuk fel ujjnyi vastagságú szeletekre. Öntsük egy serpenyőbe a cukrot 60 ml víz társaságában, majd közepes lángon várjuk meg, amíg felolvad a cukor (karamellizálódik). Öntsük hozzá a citromlevet (fröcskölhet!) majd dobjuk bele a barackszeleteket. Zárjuk el a gázt és hagyjuk így kb. 1 órán át.
  • Tálalásnál kanalazzunk ebből a barackból (a levével együtt) és a joghurtból a tortaszeletekre. 



2 megjegyzés:

pips írta...

I'll post it tomorrow! It's delicious Reni, isn't it? But your photos are most beautiful than mine...

Reni írta...

Martina, I have seen it! :)
Yeah delicious and extremly fluffy :))
My photos are most beautiful?? No... I think the opposite :))