Serpenyőben sült tőkehal szezámmagos zöldbabbal


Mostanában igencsak kevés édesség kerül az asztalra, inkább magában, nyersen esszük a gyümölcsöt. Sebaj, tervezek egy ribizlis pitét, de abból is valami egyszerű, gyors fajtát. Már arra is gondoltam, hogy összedobok egy szimpla lekváros piskótatekercset, mostanában úgyis nyomom a lekváripart rendesen. A piacon a rengeteg friss gyümölcs mellett tornyosulnak a zöldségek is, így került a kosaramba a zöldbab is. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen belőle (még lesz egy babos tészta), végül köretként végezte egy szelet tőkehalfilé mellett.


Nagyon szeretem az ilyen gyors, friss és egészséges kajákat. Mostanában jól is jön, ha eszembe jutnak ilyenek, mert időm a "hobbi" főzésre nem igen marad, de így csak-csak futja rá. Annyi mindent főznék, annyi mindent lefotóznék, ilyen-olyan kompozíciók, színek keringenek a szemem előtt, de nem mindent tudok megvalósítani sajnos. 

Aki szereti a halat és a krumplitól eltérő köreteket, annak egészen biztosan be fog jönni, ha kipróbálja. A megadott adag egy főre szól.


Hozzávalók:
  • 15 dkg-os tőkehal filé
  • 18-20 szál zöldbab
  • 1 ek. szezámmag
  • 1 ek. szezámolaj
  • 1 ek. vaj
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • bors
Elkészítés:
  • A halat mossuk meg, majd fektessük papírtörlőre és itassuk le róla teljesen a vizet, nagyon picit sózzuk és borsozzuk. 
  • A zöldbabot enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le és alacsony hőfokon forgassuk át a reszelt narancshéjjal, szezámmaggal és a szezámolajjal (vajat is használhatunk). Sózzuk és borsozzuk.
  • Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd helyezzük bele a halfilét és süssük magas lángon 2-3 percig. Fordítsuk meg és ezt az oldalát is süssük 2 percig.
  • Halmozzuk tányérra a szezámos zöldbabot, helyezzük rá a halat. Facsarjunk a halra kevés citruslevet (lehet citrom, de narancs is)


Megjegyzések

  1. Imádom ezeket a képeket! Nagyon jók!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! Mostanában nagyon tengerre áhítozom, így muszáj valamit kezdeni magammal itthon. Kivetítem a fotókra :)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nekem való recept:) A mennyiség is pont tökéletes, mert egyedül eszem a halat. Van is a fagyasztóban saját fogású tőkehal, nagyon szeretem. Lazac és tőkehal, ez a 2 kedvencem. A képeid pedig fantasztikusak:)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, na ennek igazán örülök! Végülis tök logikus egy személyre leírni a recepteket, mert így aztán tényleg semmi bonyodalmat nem okoz, hogy 3-4-5 főre kiszámoljuk a hozzávalókat :)
    Örülök, hogy tetszenek a fotók!

    Bianka, bizony! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése