Pizza Margherita - A klasszik


Ti hogy álltok a pizzával? Én imádom és leginkább akkor, ha nagyon egyszerű feltétekkel van megpakolva és abból se sokkal, csak úgy éppen eléggé. Olaszországban is ezt az elvet követik, körülbelül két-háromféle feltét megy egy-egy pizzára maximum. A kedvencem továbbra is a klasszik Margherita. Imádom még a rucolás-rákos változatot, vagy a bresaolás-rucolást és még a gombás variációt is, de ez az örök kedvenc.

Ledöbbentem, amikor kerestem a pizzás képeket, hogy mikor készültek... még május közepén!!! Hogy még mennyi minden nem került fel ide, az valami katasztrófa. Sebaj... ami késik, nem múlik!


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (BL80, de jó a sima liszt is)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. méz
  • 2-3 tk. só
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 3 dl langyos víz (ha szükséges, akkor még kb. fél dl mehet hozzá)
  • bivalymozzarella
  • friss bazsalikom
  • paradicsomszósz (passatat szoktam használni)
  • friss paradicsom

Elkészítés:
  • Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, adjuk hozzá a sót és a mézet, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk ruganyos tésztává. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  • Dagasszuk át újra, majd hagyjuk ismét a duplájára kelni.
  • Ezután gyúrjuk át, osszuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra.
  • Kenjük meg a tészta felületét 1-1 evőkanálnyi paradicsomszósszal, helyezzünk el rajta paradicsomkarikákat és az apró kockákra vágott (így csinálták anno Atraniban) bivalymozzarellát és toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
  • Ha megsült szórjunk rá friss bazsalikomleveleket.

Nyomok ide egy babás képet is, hátha megdobogtatja néhányotoknak a szívét. :)



Megjegyzések

  1. Nekem is a Margherita a kedvencem, nagyon jól néz ki, tudnék most enni! :D
    A baba pedig aranyos. :))

    VálaszTörlés
  2. akkor azt hiszem ma pizza lesz nálunk. Úgyse tudtam mit főzzek, és egyébként is régen volt már.

    VálaszTörlés
  3. Flóra, ugye, hogy ez a klasszik a legjobb? :)

    Vera, örülök, így megszületett az ötlet :)

    Bianka, amolyan klasszikus olasz színfelhozatal :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése