Nocino - azaz zölddió likőr - Első rész


Tudom, vasárnap estére ígértem a likőr receptjét és készítésének leírását, de ezzel most megcsúsztam, habár nekem még mindig vasárnap este van, ugyanis még nem aludtam.... :) Szóval. A Nocino egy olasz diólikőr, amelyet júniusi gyümölcsből készítenek, eredetileg tiszta szesszel, vagy grappával. Ha éppen egyikhez sem jutunk hozzá, akkor marad a jó öreg minőségi vodka, vagy rum. 

Az enyémnek olyan az aktuális színe, mint a mesében, vagy filmekben a méregnek.... mélységes sötétzöld. Az illata viszont már most jó, totálisan a szintén olasz Concerto likőrre emlékeztet. Van a zölddiónak egyfajta gyantás illata, ami nekem nagyon tetszik. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a végeredmény.


A diót likőrkészítés (vagy befőtt stb.) céljából hagyományosan június 25-én szedik, mert állítólag ekkor a leglédúsabb. Ezután már elkezd kifejlődni a kemény csonthéj és akkor már nem lehet készíteni. Szóval dióra fel, ezzel a pár szemmel a termés sem lesz sokkal kevesebb, viszont élményünk több lesz az biztos! :)


Hozzávalók:
  • 20-25 szem zöld dió
  • 500 g cukor
  • 7 dl tiszta alkohol (vagy más egyéb)
  • 4-5 cm-es fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 3 szem szegfűbors
  • 3-5 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja

+ gumikesztyű!!!!


Elkészítés:
  • Vegyük fel a gumikesztyűt, majd a megmosott diókat éles késsel vágjuk negyedekbe. 
  • Dobjuk egy zárható üvegbe, öntsük rá a cukrot, hagyjuk napos helyen állni egy napot.
  • Ezután öntsük rá az alkoholt*, tegyük bele a citrom (kezeletlen) héját - ügyeljünk arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön bele - és a fűszereket. Fedjük le, rázzuk össze.
  • Hagyjuk állni 6-8 hétig, időnként rázogassuk meg.
  • Ezután gézanyagon át szűrjük le, töltsük üvegekbe és karácsonynál előbb ne bontsuk fel!

* Ha az alkohol nem fedi el a diót, akkor főzzünk hozzá cukorszirupot!



A recept forrás itt található (picit változtattam rajta)

Jövök a második résszel majd valamikor karácsony környékén, amikor meg is kóstoljuk.

Megjegyzések

  1. Csodásak a képek!
    Tavaly befőttet készítettem zöld dióból, évek óta egy gyerekkori emlék üldözött, így tavaly elővarázsoltam magam a régi ízemléket.
    Lehet, hogy ezt is megpróbálom, nagyon jól hangzik.
    Azért ne hajszold túl magad:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép képek szokás szerint :) Közben elkészült az én adagom is: egyelőre 7 dl vodkában pihen a dió. A tied tiszta szeszben van? Szeretnék még legalább pár deci tiszta szeszt szerezni, és csinálni egy másik adagot abból is, de nem vagyok túl jó a gyógyszertáros-meggyőzésben :(

    VálaszTörlés
  3. Atya ég! Nagyon jól hangzik! De ki bírja ki karácsonyig?

    VálaszTörlés
  4. Norka, na majd jövőre lehet én is megpróbálkozom a befőttel is. Á, nem hajszolom túl magam, csak most hála az égnek nagyon sokat dolgozom. :)

    Bianka, köszi!

    Zsuzsi, köszönöm! Nem, nálam tiszta szesz nem nagyon van és hiába próbálkoztunk a gyógyszertáraknál is.... mivel grappát sem sikerült épp kapnom így fehérrum landolt rajtuk :)

    Jenis, háááát... biztos, hogy a palackozáskor meg fogom kóstolni, hogy milyen az íze, de azért a nagyját érdemes karácsonyig meghagyni, mert akkorra érik meg finoman a likőr :)

    VálaszTörlés
  5. Kijönnek majd valahogy a zölddió cikkek ebből a szép üvegből? Mert akkor én is a gyönyörűséges üvegembe tenném el.

    VálaszTörlés
  6. A felnegyedelt diók simán kijönnek, bár az én üvegemnek elég nagy szája van :] Vagy vágd nyolcadokba és úgy tuti :)

    VálaszTörlés
  7. HÚ, ez a zöld szín! Csodás! Annyira kiváncsi vagyok egy igazi, házi diólikőr ízére!!!! Az üveged pedig tényleg gyönyörű!
    Az ember mindig kedvet kap nálad, hogy maga is kotyvasszon valamit otthon:)
    Kriszta

    VálaszTörlés
  8. Én összevágtam a diókat, ma szedtem, és utána olvastam el, hogy ma van a szedési ideje, amikor egy receptet kerestem:D egy tejesüvegbe raktam, most bajlódtam a cukor beleöntésével, holnap beszerzem a többi hozzávalót..nem fog felrobbanni? összeaszódnak benne a diók? hogy fog kinézni a végén? oda lesz az üvegem?:S Köszönöm a segítséged!:)
    Dobos Mónika

    VálaszTörlés
  9. Kriszta :)) Eszméletlen illata van az italnak már most.... Örülök, ha sikerül bárkit is inspirálnom :)

    Moniq, igen, ezt jól időzítetted :) nem fog felrobbanni. Hűvös helyen tárold és akkor nem fog felforrni meg ilyesmi. Nekem most majdnem hogy fekete színű az ital, de ha a fény felé fordítom, akkor látszik a zöldes árnyalat. Még nem aszódtak össze, csak befeketedtek a diók. Nem lesz oda az üveg :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Reni, kérdés: az én diómon már van egy leheletnyi csonthéj... Tényleg nagyon vékonyka... A vágásnál vettem észre. Nem érdemes már megpróbálni vele? Miért baj, ha fejlődik a héj? Nem találtam rá magyarázatot sehol, Te talán tudod. Mindenesetre lecukroztam, max. kidobom, de sajnálnám...Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  11. Igazából szerintem az az egyetlen magyarázat, hogy:
    Amikor még nincs csonthéja a diónak, akkor sokkal lédúsabb, ízesebb (likőrkészítés szempontjából)
    Utána, amikor kezd csonthéjasodni, csökken a nedvességtartalma és összevágni is nehezebb :)
    Ne öntsd ki, szerintem jó lesz így is, maximum jövőre előbb megcsinálod (ha bejön) és akkor majd meg tudod állapítani, hogy van különbség a korábban szedett dióból készített likőr és az későbbi között :)

    VálaszTörlés
  12. Ezer köszi:))) Igazság szerint most tudtam nekidurálni magam a likőrgyártásnak, sajnáltam volna, ha ki kellett volna dobnom...

    VálaszTörlés
  13. Sosem hallottam erről a likőrről, de ez az évem a kísérletezésé :D A te receptedre Praliné oldaláról találtam, és végül kicsit variáltam rajta. REmélem jó lesz, de gőzöm sincs hogy bírom karácsonyig... Ráadásul eldöntöttem,hogy ha tényleg fincsi lesz,akkor ajándékba is megy belőle,ezért nem is mesélhetem a családnak :D Én egy kis triple secet is öntöttem hozzá, remélem nem rontja el :O

    VálaszTörlés
  14. Csillagos :) elhiszem, hogy sajnáltad volna....

    Judyt, bizony hogy kísérletezni kell. A triple sec tutira nem rontja el, igazság szerint én nagyon-nagyon sokat agyaltam rajta, hogy citrom, vagy narancshéjat rakjak bele.... :)

    VálaszTörlés
  15. Reni, tudod, a diót még nem is, de a kisüstön főtt pálinkát:)...

    VálaszTörlés
  16. Na tessék! Most ezt is megcsináltam:))

    VálaszTörlés
  17. (Norka vagyok, csak a másik fiókból írtam)

    VálaszTörlés

  18. Zöld diószörp is finom, de még sok illóanyagot is tartalmaz, antiszeptikus hatása jó a toroknak, szájüregnek, a tüdőhörgőinek, de fertőtlenítő hatása van még az egész szervezetre is! A fa levele a zöld fogyasztható szörpnek, teának, de még hajöblítésére is használható, de a lábfürdőis hatékony gombásfertőzés esetén!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése