2011. június 17., péntek

Mentás, padlizsános tészta


Egész rég szerepelt tésztás recept a blogon ahhoz képest, hogy azért a konyhában elég gyakran jelen van. Pláne, ha úgy van, hogy kevés időm van a főzésre, márpedig mostanában nagyon sokszor úgy van. Ez a padlizsános tészta pont egy hete készült. Kicsit féltem, hogy Dani majd húzni fogja a száját, nem fog neki ízleni, de hála az égnek nem így volt. Sőt... nagyon is finomnak találta, pedig régen hallani sem akart a padlizsánról. Már a múltkor is bejött neki a padlizsánfasírt, úgyhogy jó úton haladunk. 


Egy baj van ezekkel a várakozó receptekkel. Megfőzöm, lefotózom és ennyi... csupán a sarkalatos pontja az az egésznek, hogy abszolút nem jegyzetelem le, hogy mit csináltam, miből mennyit adtam az ételhez, így mindig komoly fejtörést okoz, hogy felidézzem a pontos arányokat és ne tévesszek meg senkit hamis adatokkal, ami esetleg kudarchoz vezethet, mert nem úgy sikerül az adott étel, ahogy én azt gondoltam.


Én fusilli tésztát használtam, de szerintem még spaghettivel is simán működne a dolog. A padlizsán és a menta nagyon szeretik egymást, ki is gondoltam még egy receptet ezzel a párossal, de arra még várni kell. Ugyan van egy padlizsán a hűtőmben, hétvégén a változatosság kedvéért esküvőzöm, így csúszik jövő hétre a megvalósítása.


Hozzávalók:
  • 1 közepes padlizsán
  • 2 dl paradicsompüré (passata)
  • 1 csokor menta
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • parmezán
  • 300 g tészta


Elkészítés:
  • A padlizsánt vágjuk 1x1 cm-es kockákra, majd sózzuk be egy picit és hagyjuk, hogy levet eresszen. Mossuk le, majd olívaolajon pirítsuk meg. Szedjük papírtörlőre.
  • Közben vágjuk finomra a vöröshagymát, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre, majd öntsük fel a paradicsompürével, dobjuk bele a ropogós padlizsánkockákat, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 20-25 percet. Ha nagyon sűrű lenne, hígíthatjuk kevés vízzel.
  • A tésztát főzzük ki enyhén sós, lobogó vízben.
  • Mielőtt a padlizsánragu alatt elzárnánk a gázt, az utolsó pár percben dobjuk hozzá a finomra vágott mentát.
  • Halmozzunk a tányérokba frissen főtt tésztát, kanalazzunk rá a padlizsánból, majd szórjuk meg parmezán (vagy még jobb, ha pecorino) forgácsokkal.

Jóféle fehérbor igencsak jól illik hozzá.


3 megjegyzés:

chriesi írta...

De jó kis recept! Most nálam is nagyon sok minden gyűlt össze. :)

Reni írta...

Örülök, hogy tetszik! Sok a friss, szezonális alapanyag, mindenből készül valami, csak hát nem mindig van idő a blogra :]

V. Kriszti írta...

Pénteken ez volt az ebéd, és mindenkinek nagyon bejött! :-) Én mentát eddig csak a Mojito-ba tettem, de hogy milyen jó illik a padlizsánhoz, nem is gondoltam!