Meleg újburgonya saláta aïoli-val


Imádom az újburgonyát, pláne akkor, ha egy kis zsiradékon (legyen az vaj, olívaolaj, vagy kacsazsír) finomra van pirítva. Rozmaringgal, tengeri sóval... Tényleg fantasztikus. Bár a meleg miatt az aïoli-val illik okosan bánni (lényeg, hogy nagyon friss tojással dolgozzunk) azért szerintem tökéletesen illik egy ilyen ételhez, mint amit most mutatok nektek. Nem is muszáj salátát készíteni a krumpliból, csak úgy önmagában is megállná a helyét a mártogatóssal. Viszont tavasz van (akarom mondani nyár), itt az újhagyma stb. érdemes ezekkel kombinálni.

Úgy néz ki, hogy az ételek most rendre két hetes csúszással kerülnek fel a blogra, mert ez a fotósorozat is kb. akkortájt készült. Előbb-utóbb mindenre sor kerül. (van még jó pár ilyen)


Szeretem az ilyen egyszerű, rusztikus fogásokat, olyan igazán szívmelengetőek. Persze nincs nekem semmi problémám a precízen kitálalt, művészien megalkotott éttermi fogásokkal sem, de mivel én nagyon béna vagyok tálalásban, így mindenképp a fotó előnyére válik, ha nyugodtan, csak laza mozdulattal a tányérba lehet szórni az ételt (na jó, bevallom azért azokat a tojásokat kézzel rendezgettem el)


Hozzávalók a krumplihoz 2 főre
  • 50-60 dkg aprószemű újburgonya
  • 2-3 ek. kacsazsír/vaj/olívaolaj
  • 2-3 ág rozmaring
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db keményre főzött tojás
Hozzávalók az aïoli-hoz:
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl olaj 
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • citromlé

Elkészítés:
  • A burgonyát főzzük meg héjastul, majd öntsük egy hőálló sütőtálba, dobjuk mellé a rozmaringágakat, a 2-3 gerezd, kés élével megroppantott fokhagymagerezdeket és a zsiradékot. Toljuk be 200°-ra előmelegített sütőbe és süssük szép ropogósra.
  • Az aïolihoz törjük össze a fokhagymát, majd futtassuk meg egy evőkanálnyi olajon (ezt az olajat használjuk fel a későbbiekben).Hagyjuk kihűlni. Zúzzuk mozsárban péppé, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük el vele. Ezután nagyon vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a fokhagymás olajt, amíg egy majonéz állagú krémet nem kapunk. Ezután sózzuk, borsozzuk és hozzáadhatjuk a citromlevet (ízlés szerint 1-2 teáskanálnyit).
  • A krumpli ha megsült, keverjük össze vékonyra szeletelt újhagymával és finomra vágott petrezselyemmel, majd adjuk hozzá a cikkekre vágott főtt tojást. 
  • A fokhagymás majonézbe mártogatva még melegen együk meg.

Egy werkfotó arról az állapotról, ahogy a sorozat készült

Megjegyzések

  1. Mennyei lehet ez a krumpli. Épp én is valami újkrumplis őrületre készülök. De jó világos "műtermed" van! A hét nyelven beszélő fotókat ugye nem baj, ha külön nem dícsérem meg? :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, szerencsém van ezzel a nappalival nagyon. Meg azzal is, hogy szélső ház szélső lakása vagyunk, így semmi nem árnyékol (gondolok itt a többi panelre, mert azért a 7. emeletig fa nem ér fel, na jóó a mellettünk lévő nyárfák igen :)

    VálaszTörlés
  3. Szuper egyszerű! Teljesen ráéheztem!
    Szeretem az ilyen werkfotókat, mert sokat tanulhatok belőlük. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. gyönyörű, finom egyszerű és nagyszerű, mint minden nálad. A werkfotó nekem külön csemege, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Szoktam én sokszor ilyen werkeket csinálni, de ide nem szoktam feltölteni, csak a facebook-ra. De ha így tetszik, akkor majd ha készül, felteszem mindig.


    Örülök, hogy bejön nektek!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Reni!

    Az én aiolim, nem ilyen krémes, hanem elég híg. Mit rontok el?

    Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  7. Foodafok, köszi!

    Kedves Névtelen! :)
    Igazából egy az egyben ugyanúgy készítem, mint a majonézt, csak előtte a tojássárgája még a fokhagymapéppel vegyül. Nagyon vékony sugárban kell csorgatni és folyamatosan, közben kisállat módjára keverni. Ha szemre elérted a megfelelő állagot, akkor ne tegyél hozzá több olajat, így lehet tudsz a folyósságon javítani.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szívesen! Remélem sikerül ilyen krémes állagút előállítanod!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése