Megalomániás joghurtos málnatorta


Először is! Ne feledjétek! Még 5 nap és meg lehet kezdeni a VKF! pályaművek közzétételét! Részletek itt!

Gondolom ezt már sokan vártátok... Legalábbis azok közül biztosan, akik követik a facebook oldalt is. Apropó! A facebook-on játékot hirdettem, ugyanis elérte a "rajongóim" száma a bűvös 1000-et. Itt olvashattok a játékról bővebben, röviden csak annyit, hogy kétféle nyeremény is van.... :)

Ez a málnatorta volt nálam eddig a nyár slágere. Nem mintha, akkora extra lenne összetételében, de azért kinézetre és ízre mindenképpen csillagos ötös. Szerintem nyári bulikra is tökéletes, biztos mindenkit ledöbbent majd a külcsín és elkápráztat az íz. És ezt még lehet fokozni... eredetileg 7 piskótát szerettem volna sütni, de csak 10 tojásom volt itthon, így lekorlátozódtam.



Nagy szerencsém van, mert a málnát egyenesen a fotókon található bokrokról szedtem, így tutira finomak és frissek voltak. 

Néha van úgy, hogy meglátok egy ételfotót és olyan nagy hatással van rám, hogy azonnal futok alkotni a konyhába. Így volt ez most is, amikor a GourmetTravelleren nézelődtem. A receptet már el sem olvastam, rám maga a torta kinézete volt hatással. Megnéztem, hogy milyen alapanyagok vannak itthon és mi az, amit fel tudok használni hozzá. A málna egyértelmű volt és pikkpakk összeállt a többi hozzávaló sora is. 

Direkt vékony piskótákat sütöttem, hogy a krém és a tészta ideális arányban tudjon jelen lenni a tortában. Ezt tökéletesen sikerült eltalálnom. A tortalapok is szaftosabbak lettek a megszokottnál, ugyanis olvasztott csokoládét kevertem az alapmasszához, nem kakaóport.



Brutálisan finom lett. A krém kellemesen savanykás a joghurttól, citromhéjtól és málnától, a tészta nagyon picit kesernyés az étcsokoládétól. Ízvilágában nagyon is friss, üde kis torta ez. Szépen lehet szeletelni, nem csúszik szét. 18 cm-es tortaformában készítettem, így nem is ehetetlen adag.



málna, málna, málnaaaa... 

Hozzávalók: (a képen látható szintmennyiséghez és mérethez írom a receptet)
A piskótához:
  • 10 db tojás
  • 5 ek. finomliszt
  • 5 ek. rétesliszt
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 10 ek. cukor

A krémhez:
  • 375 g görög joghurt (ha ilyenhez nem jutunk hozzá, akkor sűrű szövésű textilen át csöpögtessük ki belőle a savót)
  • 250 g mascarpone (egyéb krémsajt)
  • 3 ek. porcukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 1/2 cs. por alapú zselatin (én oetker zselatin fix-et használtam)
  • friss málna

A díszítéshez:
  • friss málna
  • porcukor

+ mivel nekem volt itthon áfonyám, azt is szórtam a rétegek közé, de a málnán volt a hangsúly



Elkészítés:
  • 2 tojás fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá. 
  • A 2 tojás sárgáját keverjük habosra 2 evőkanál cukorral. Adjunk hozzá 1 evőkanál finom- és 1 evőkanál réteslisztet, 1 evőkanál olvasztott csokoládét és keverjük el alaposan az egészet, majd óvatosan forgassuk össze a habbal.
  • Öntsük a masszát kivajazott tortaformába (18 cm) és 10-12 perc alatt süssük meg. Ezt a folyamatot játsszuk el még négyszer!
  • A krémhez keverjük krémesre a mascarponet a porcukorral, joghurrtal, vaníliakivonattal és a reszelt citromhéjjal, majd szórjuk bele a zselatinport és alaposan keverjük össze.
  • Ha a tortalapok kihűltek, töltsük meg őket a krémmel, minden réteg krémre és a torta tetejére szórjunk friss málnát. Hintsük meg porcukorral, hűtsük alaposan le.

Ha úgy jobban tetszik, a torta külsejét is teljesen bekenhetjük a krémmel.


A cica is csatlakozott hozzám málnaszedés közben
Lesz itt körte, szilva, barack és a meggy is megérett.
Paradicsom és egres





Megjegyzések

  1. Azok a málna a fa lapon meg a bokron képek fantasztikusak.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Ritkán viszem ki anyósomékhoz a gépem, de most mivel csak ketten voltunk és nem voltam őrültnek nézve, megragadtam az alkalmat. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon szépek a képeid, és különlegesek. Egyedi világról árulkodnak. Köszönöm, hogy megosztod ezeket velünk. De szerintem mások is így vannak vele :)

    VálaszTörlés
  4. Képek, cica, málna és torta mind-mind 10 pont! De a szeletelést hogyan oldottad meg? Vízszintesen vagy függőlegesen?

    VálaszTörlés
  5. nagyon jo, hogy bejott a kert a kepekbe! jo itt nezegetni, van minden, mi szem szajnak.. :)

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikus képek! Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  7. Szuper süti, fantasztikus képek! Egyetlen egy dolgot hiányolok Reni! Fotót a szelet tortáról!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Már olvasás közben megfogalmazódott bennem, hogy őrületesek a fotók! :DDD Egyébként engem is megihletettt ez a torta, meg is fogom sütni a szomszédomnak hálából, amiért sok munkával lebányászta nekem a fotókat a meghalt gépemről. ;)

    VálaszTörlés
  9. My dear Reni, sooo beautiful made!! A dream! Cheers Susanne

    VálaszTörlés
  10. LOVE LOVE LOVE! Everything about the post :-)

    VálaszTörlés
  11. WOW so stunning -- everything about it!! I love your wire stand, too. Wish I could get one like it =)

    VálaszTörlés
  12. Jajhhhhhh!Bárcsak ne fogyóznék!

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörűséges!! Kéééérek!!:)

    VálaszTörlés
  14. Ó, nagyon köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy tetszik, most én is bevágnék egy ilyenből egy szeletet.... vagy kettőt.. :)

    Susanne, Prerna, Xiaolu thank you so much! I'm very happy you like it!

    VálaszTörlés
  15. Megcsináltam Petyónapra a tortát és hatalmas sikere volt! Egyszerűen mennyei lett és a képek is gyönyörűek! Az epres cheescaket is kipróbáltam már és az is isteni volt! Szóval köszi ezeket a szuper recepteket és gyonyorúséges képeket :)))!!!

    VálaszTörlés
  16. Szuper!!! Annyira örülök mindig azoknak a visszajelzéseknek, hogy elkészítette az adott ételt és tetszett, bevált, finom volt... Ezek adják leginkább egy gasztroblog hitelességét! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése