2011. június 12., vasárnap

A kultikus Oreo házilag készítve


Már számon sem tartom, hogy mennyi ételfotó és recept tobzódik a tarsolyomban, de már nem görcsölök ezen,  feltöltögetem őket úgy, ahogy jut rá időm. A "munka" mellett háttérbe szorul a blog (azért írom idézőjelbe a munkát, mert igen, valójában az, de legalább élvezem), de sebaj, ennek tulajdonképpen örülök. Egy óra múlva indulok is Veszprémbe, de addig még gyorsan felteszem ezt a receptet.


Szóval. Oreo kekszet 2002-ben kóstoltam először, amikor Spanyolországban töltöttünk két hetet (sulis kirándulás volt, amolyan nyelvtanfolyam szuper tanárokkal - pl. a madridi egyetemről -, csodálatos helyszínen). A campingen belüli supermercado-ban rengeteg oreo keksz volt. Meg voltam róla győződve, hogy ez valami spanyol cucc lehet... Aztán legközelebb, amikor Franciaországba, majd Olaszországba  utaztunk ott is mindenhol tele volt a polc velük. Sehol sem hagytam ki, mindig vásároltam. Aztán nyílott Fehérvár belvárosában egy Delikátesz, ahol szintén kapható... Eddig háromszor vettem itt, de gondoltam kipróbálom a házi változatot. Egyből külföldi oldalakon ugrottam neki a keresgéléseken és rájöttem, hogy a Thomas Keller recept lesz az, ami kell nekem. Végül ebből a forrásból dolgoztam és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.



Hozzávalók a kekszhez: (2,5 dl-es csészével mértem)

  • 3/4 csésze cukor
  • 1,5 csésze liszt
  • 3/4 csésze keserű kakaópor (holland)
  • 0,5 tk. szódabikarbóna
  • 1,5 tk. tengeri só
  • 235 g szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 0,5 csésze tejszín
  • 250 g fehércsokoládé



Elkészítés:
  • A töltelékhez olvasszuk össze a csokoládét a tejszínnel, keverjük simára, hűtsük le és tegyük hűtőbe (legjobb, ha ezt a betöltés előtt egy nappal elvégezzük).
  • A kekszekhez a vajat morzsoljuk el a liszttel, kakaóval, cukorral, szódabikarbónával és sóval, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle egy nagy gombócot. Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
  • Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. Szúrjuk ki belőle a formákat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk 175°-ra előmelegített sütőbe kb. 15 percre.
  • Hagyjuk kihűlni a kekszeket a tepsiben, majd ragasszuk őket össze a töltelékkel. 
Mivel nagyon meleg volt, így hűtőben tároltam, de hála az égnek a keksz így is finom ropogós maradt. A keksz mintázásához Segítsüti-s sütipecséteket használtam.



Ismét egy werk....

12 megjegyzés:

Flóra írta...

Nagyon jól néz ki! :)
Mindenhol ezt látni, lassan én is nekiállok...
Csak előbb jó lenne az eredetiben is megkóstolni.

feinschecker írta...

A Müller-ben van Oreo, de szerintem ez a házi sokkal finomabb

Reni írta...

Flóra... igazából nem mondom, hogy olyan hű de nagy extra, mert tulajdonképpen egy csokiskeksz, de én imádom! :) Próbáld ki egyszer! :)

Feinschecker (majdnem feinschmecker-t írtam) - hm, nálunk is van Müller a város szélén, de még sosem jártam ott... Nekem mindkettő egyaránt ízlik :)))

Notte írta...

Ezt elmentettem,köszi!

helen írta...

Nálunk mindenhol kapni ;) Párom nagy kedvence, de mivel nem annyira édesszájú, ezért egy dupla-dupla csomag lapul a szekrényben, vagy két hete... :D

lapetitecuisine írta...

Reni, these dark colors look so beautiful and even if I'm not a huge fan of Oreos they pictures make me mouthwatering...Cheers Susanne

Reni írta...

Notte, igazán nincs mit!

Ó Helen, más világban élsz te :)

Susanne, thank you! I'm very happy you like it! :)

Turák Kinga írta...

nos, kipróbálom én is, mert ahogy írták előttem is, mindenhol ezt látni és még én sem ettem ilyet! :) szerdán viszont, bejuthatok egy müller üzletbe, aztán majd meglátjuk! :) ráadásul ilyen sütipecsétem is van :)

Ami írta...

Nagyon gusztusos! Ki fogom próbálni!

Rita írta...

Kibírja ropogós állapotban egy szűk hétig? Van egy olyan érzésem, hogy sajnos nem, de hátha... Annyi receptet mentegetek el nap mint nap, de sosincs épp olyan, amit szeretnék. Most éppen olyan kéne, amit karácsonyra tanítónéniknek lehet ajándékozni, és kibír egy hetet:(

Reni írta...

Hát ezt sajnos nem tudom neked megmondani, mert nem bírta 2 napnál tovább soha... :)

Viszont ami tutira ropogós és eláll sokáig az a receptfüzetben (legfrissebb posztomban) a Pepparkakor! Na az a legjobb keksz a világon! :)) (szerintem)

Anikó Gerencsérné Erős írta...

Ez isteni finom!!!😋 Köszönöm szépen a receptet!!! 😉😃