2011. június 28., kedd

Juharszirupos rosé kacsamell bébisalátákkal


Lassan egy hete nem került fel új recept a blogra, pedig van miből válogatni... bár a héten még az érdemi főzésre nem jutott időm (valószínűleg nem is fog), azért mindig eszünk valamit, de lefotózni már nincs időm, mert nem akarom most ilyenek miatt félbehagyni a retusálási folyamatot. Jelenleg 4 esküvős sorozat "van a nyakamon" és minden hétvégén jön hozzá az újabb... :) Nagyon élvezem ezt a pörgést, de azért rendesen le is szívja az energiám. 

Még egy fontos, de nem ehhez a témához, viszont a bloghoz kapcsolódó dolog! Június 30-ig lehet a VKF! pályaműveket bemutatni a blogotokon, majd elküldeni a linket a megadott e-mail címre (2-3 nap csúszás még belefér). További részletek itt.

Bár annyira nem vagyok nagy húsevő a nyáron, jobban szeretem a friss zöldséges, gyümölcsös fogásokat, azért néha becsúszik ilyesmi is. Az utóbbi időben nagy rajongója lettem a juharszirupnak, gyakorlatilag - enyhe túlzással - mindenhez el tudom képzelni az ízét.


A fene sem gondolta volna, hogy ennyire megszeretem majd újra a kacsamellet. Igen, újra, ugyanis én régen rengeteg kacsát ettem a mamánál, imádtam, de aztán olyan 16 éves koromra nagyon meguntam. Nem is ettem meg jó sokáig (te atya világ belegondolni is durva, hogy 10 évig.... és ebben nem is az a kemény, hogy ennyi ideig nem ettem, hanem hogy ennyi idő eltelt!), aztán úgy hozta az élet, hogy megkóstoltam a rózsaszínre sült változatot.... azóta rajongok érte.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db kacsamell (egyenként kb. 300-350 g-os, hím kacsamell)
  • 3-4 ek. juharszirup
  • bors

Elkészítés:

  • A húst mossuk meg, ha szükséges akkor tokozzuk ki és a hájas oldalát egy nagyon éles késsel irdaljuk be, ügyelve arra, hogy a húsba ne érjen a kés pengéje.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt (legyen magasabb falú, nehogy a kacsából kisülő zsír belobbanjon), majd süssük a kacsa hájas oldalát 5-6 percig, fordítsuk meg és a másik oldalát 2-3 percig.
  • Tegyük egy hőálló tálba a bőrével felfelé, kenjük le jó alaposan juharsziruppal, sózzuk és borsozzuk, majd toljuk 80°-ra előmelegített sütőbe 20 percre. Közben 2-3-szor kenjük még meg juharsziruppal.
  • A húst vegyük ki a sütőből, takarjuk le fóliával és hagyjuk 5-10 percig állni, majd ezután szeleteljük fel vékonyan. Köretnek vegyes bébisalátákat kínáljunk hozzá (vagy amihez épp kedvünk van)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én a kacsamellet mindig csak a sütés után, evés előtt sózom meg, valahogy így vált be. Nagyon passzol hozzá valamilyen bogyós gyümölcsből főzött mártás, amit balzsamecettel, sóval és a kisült kacsazsír egy részével turbózok föl a szokásos elkészítési mód után. Egy időben a kedvenc ételünk volt.
Ildi

Reni írta...

Na majd én is kipróbálom úgy, hogy kizárólag evés előtt sózom meg. Én is szoktam gyümölcsökkel készíteni, nekem a gránátalma jött be még nagyon hozzá (szintén balzsamecettel, kacsazsírral)