2011. június 5., vasárnap

Gluténmentes gyömbéres pancake juharsziruppal és meggyel


Én eddig még sohasem kóstoltam juharszirupot. Szemeztem már vele sokszor, mindnek végig is olvastam a  hátán a címkét, ki is választottam azt, amelyik valóban juharszirup és nem valami karamellel színezett lötyi, de odáig sosem jutottam, hogy vegyek is. Miért?! Most már bizonyosan tudom, hogy nagy hiba volt, mert oké, amellett hogy nagyon édes, sokkal egészségesebb édesítőszer, mint mondjuk a cukor és nem mellesleg nagyon finom is. Van neki valami gyantás (nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy milyen is) íze, amitől teljesen behülyültem és hajlandó lennék a számba kanalazni csak úgy önmagában (vitathatatlanul iszonyatos édesszájú vagyok). 


Aztán volt itthon egy kg rizslisztem. Eddig még nem használtam, gondoltam készítek egy gluténmentes palacsintát. (majd még egyéb tésztákat is akarok belőle gyúrni) Persze azért a végeredménynél érezhető a különbség, leginkább a tészta állagában, de ez így is finom volt. Sőt, lehet, hogy egyre több receptnél kipróbálok majd ilyen-olyan liszteket a klasszikus fehérliszt helyett. Már ha lesz időm kísérletezésre. 

A meggy meg igazi. Nem boltban, nem piacon vásárolt, hanem én szedtem egyenesen a fáról anyósomék kertjében. Jó hamar megérett, de csak az egyik fán. A másikon még picik, zöldek. Érdekes.


Hozzávalók:
  • 120 g vaj
  • 450 g tej
  • 50 g nádcukor
  • 1/2 mk. szódabikarbóna
  • 3 tojás szétválasztva
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 380 g rizsliszt
  • csipet só
  • juharszirup, meggy

Elkészítés:
  • A vajat olvasszuk fel.
  • A tojások sárgáját habosítsuk ki a cukorral, adjuk hozzá a tejet és végül a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és keverjük csomómentesre a masszát.
  • A tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába. Tapadásmentes serpenyőben süssünk tetszőleges méretű palacsintákat.
  • Tálalásnál kínáljunk hozzá friss meggyet (egyéb gyümölcsöt) és juharszirupot.

 

Tegnap a Dining Guide Food Show-n voltam, hogy megnézzem és ízleljem a blogkóstolót. Ezt leginkább Aminak köszönhetem, ugyanis ő felajánlott nekem egy ajándék jegyet, majd amikor kiderült a fesztiválkártya feltöltő standnál, hogy nem működik a bankkártyás rendszer, akkor még ő adott nekem kölcsön kápét. (mert ilyenkor persze, hogy csak kártya van nálam...) Nagyon sok mindenkivel találkoztam....(Verával, AngélávalZsuzsival, Annával, Robival, Tomával, Ritával, Zitával és még sorolhatnám....) Sokan rám köszöntek, sok mindenkit nem is tudtam sajnos beazonosítani, de azért remélem nem tűntem túl gyagyának.


7 megjegyzés:

Kiko írta...

Hú Reni! Milyen étvágygerjesztő fotók! Jujj, nagyon tetszik az összes, és ezek a színek! Imádom!:)
A juharsziruppal én pont úgy vagyok, mint Te voltál: meg se tudom mondani, milyen régóta szemezek vele a boltban, de még mindig nem próbáltam, pedig nagyon sok jót hallottam már róla. Az amerikai palacsintára is nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet, úgyhogy azt hiszem, ezt a receptedet is ki fogom próbálni valamikor. :)

Pocak Panna írta...

Nagyon szép fotók (mint mindig mondjuk). Juharszirupban egyezek veled, imádom az ízéért és azért, hogy egészséges, természetes édesítő. Én is bolondulok érte...

Doctor Pepper írta...

ó, ez én vagyok:):) és még gondolom, ez lett a legjobb kép, ha?:):)

én füstösnek hívom a juharszirupot, de lehet, hogy te mondod jól és inkább gyantás:)

Reni írta...

Végül én sem vettem a juharszirupot, hanem kaptam Dani kanadai rokonától :)))
Most már nagy kedvenc lett :)

Füstösen gyantás? Hm? :))

Zizi írta...

Bátran kísérletezz a lisztekkel! Én nemrég csináltam hajdinalisztből epres pancake-ket (a kis piros eperszeletkék kilátszódtak), isteni finom lett. A hajdinaliszt diós ízű, szuper finom.

Vettem a múltkor kókuszlisztet is, ebből még nem készítettem palacsintát, de már kókuszreszelékből igen! :)

molamoni írta...

Szia Reni, nagyon örülök ennek a receptnek, és főleg azért mert nem a fránya fehérlisztből készült! Remélem lesz folytatás.

Reni írta...

Zita a hajdinaliszttel már kacérkodtam... ugye a blinit eredetileg azzal kellene sütni, de akkor nem kaptam, de majd egyszer :)

Móni, igyekszem majd ebből rendszert csinálni :]