2011. május 27., péntek

Padlizsánfasírt


Nagyon szeretem a különféle zöldségekből készült fasírtokat, legyen szó csicseriborsóról, babról, cukkiniről vagy akár padlizsánról (és még sorolhatnám). A múltkor még bedobtam a kosaramba két darab padlizsánt a célból, hogy krémet készítek belőle. Végül meggondoltam magam, aminek így utólag nagyon örülök (nem mintha bármi problémám lenne a padlizsánkrémmel) és ez lett belőle. Eléggé kutyulós volt a téma, kábé amit itthon találtam és úgy gondoltam, hogy illik hozzá, azt beleszórtam. Ha lett volna itthon mentám, akkor például biztos, hogy petrezselyem helyett azt raktam volna bele.

Megpróbálom összeszedni a gondolataimat és pontosan megadni a recepthez való mennyiségeket, mert ugye én mindent csak szórtam, öntöttem. Ha valaki nem szereti a bő olajban sütést, akkor szerintem nyugodtan el lehet úgy is készíteni, hogy csak kevéske olajat teszünk a serpenyőbe és jól átsütjük minden oldalát.


Hozzávalók 2 főre:
  • 2 közepes padlizsán
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa 
  • 1-2 szál újhagyma
  • 1/2 mk. őrölt római kömény
  • 1/2 mk. őrölt koriandermag
  • bors
  • friss petrezselyem/menta
  • 1 ek. zabpehely
  • 1 tojás
  • + zsemlemorzsa a hempergetéshez, olaj a sütéshez

Elkészítés:
  • A padlizsánokat szurkáljuk meg, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk be 30-40 percre 220°-os sütőbe.
  • Kaparjuk ki a padlizsán húsát egy szűrőbe, nyomkodjuk meg kicsit, hogy kifolyjon belőle a felesleges víz. Öntsük át a húst egy tálba, villával törjük össze és adjuk hozzá a koriandert, a római köményt, a zsemlemorzsát, a finomra vágott zöldfűszert és újhagymát, illetve a zabpelyhet és a tojást. Dolgozzuk össze. 
  • Formáljunk a masszából tetszőleges méretű gombócokat, majd forgassuk zsemlemorzsába (ha lesz panko morzsám, akkor tuti azzal fogom csinálni, mert sokkal ropogósabb lesz) és dobjuk forró olajba pár percre.
Készíthetünk hozzá mentás-joghurtos mártogatót.


Mivel erről az ételről most nem készült sok fotó, csak sebtében lekaptam, így mutatok másfajtákat. Egész nyáron esküvőzöm és hála az égnek gyerkőcözés is egyre sűrűbben van. További, nem gasztronómiai témájú fotóim még mindig itt láthatók. :)









3 megjegyzés:

Édes és Keserű írta...

Ezeket én is nagyon szeretem. Most eszembe jutott a falafel.... szerintem jövőhéten csinálok :)

Reni írta...

Jajj hogy a falafelt én is hogy imádom! Jó kis házi sütésű pitával... jó kis mentás tzazikivel. Hú a végén még én is nekiállok jövő héten :)

Judit írta...

Nagyon jól hangzik ez a padlizsános megoldás! Hétvégén nekifutok... :)