2011. május 24., kedd

A nagy rebarbarás poszt


Kétség nem fér hozzá, hogy az egyik kedvenc májusi párosom a rebarbara és az eper. Mivel nem akarlak titeket hosszú bejegyzéseken keresztül csupa egyforma recepttel sújtani, viszont a szezon miatt nagyon fel kéne raknom őket most, így összesűrítettem a recepteket egy bejegyzésbe, a nagy rebarbara posztba :)

A rebarbara eredetileg zöldségféle, de mi egy az egyben gyümölcsként használjuk. Van neki egy különös, fanyar zamata, amitől valakit vagy kiráz a hideg, vagy a rabjává válik. Én már az illatától is teljesen odavagyok. Az eperrel meg egyszerűen tökéletes házasságot alkotnak. Nem nyomja el egyik sem a másikat, érezni a rebarbara savanyú fanyarságát és az eper édességét egyaránt. Ha valaki még nem ismeri, nem próbálta, nézzen körül a piacon, kutassa fel a lelőhelyeket (többnyire néniknél/bácsiknál található, legalábbis nálunk Székesfehérváron tuti) és adjon neki egy esélyt, próbálja ki. 

Én is leginkább édességek alapanyagaként használom, mehet pitékbe, kevert alapú süteményekbe, krémdesszertekbe, fagyikba stb. Ugyanúgy, sokoldalúan felhasználható, mint bármilyen gyümölcsfajta.


Rebarbarás, morzsás muffin

Hozzávalók:
  • 175 g cukor
  • 200 g rebarbara
  • 2 ek. olaj
  • 1 tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 dl natur joghurt/tejföl/író
  • 200 g liszt
  • 1 tk. sütőpor (én foszfátmenteset használok a DM-ből)
  • 1 tk. szódabikarbóna
A morzsához:
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor (lehetőleg nád)
  • 65 g liszt
  • 25 g zabpehely
  • 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:
  • A rebarbarát vágjuk 1 cm-es darabokra.
  • Keverjük habosra a cukrot a tojással, adjuk hozzá a joghurtot/tejfölt/írót, a vaníliakivonatot és az olajt. Keverjük össze, majd dobjuk bele a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna) és a rebarbarát.
  • Béleljük ki a muffinformát papírokkal, majd töltsük meg őket a masszával.
  • A morzsához a lisztet dörzsöljük el a vajjal, fahéjjal, cukorral és zabpehellyel. Ezzel szórjuk meg a muffinok tetejét.
  • Toljuk a tepsit 220°-ra előmelegített sütőbe 18 percre.
A recept forrása: GoodFood


Fűszeres rebarbaralekvár

Hozzávalók:
  • 1 kg rebarbara
  • 30 dkg cukor
  • 7-8 szem eper (csak a színe miatt)
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 5-6 cm-es fahéjrúd
  • 1 szem csillagánizs
  • étkezési szalicil
Elkészítés:
  • A rebarbarát vágjuk darabokra, tegyük egy magasabb falú fazékba, öntsük rá a cukrot és adjuk hozzá a fűszereket.
  • Főzzük 1-1,5 órát, amíg szépen besűrűsödik. Szedjük ki belőle a fűszereket (de benne is hagyhatjuk és akkor majd az elfogyasztása közben vadásszuk ki belőle!).
  • Töltsük kiforralt üvegekbe, a tetejükre rakjuk késhegynyi szalicilt, zárjuk le, majd dunsztban hagyjuk kihűlni.


Epres, vaníliás rebarbarasorbet

Hozzávalók:
  • 30 dkg eper
  • 30 dkg rebarbara
  • 6 ek. cukor (mézet is használhatunk)
  • 1 rúd vanília
  • 1,5 dl víz
Elkészítés:
  • A vízből és a cukorból a vanília magjaival együtt főzzünk szirupot.
  • Az epret és a rebarbarát vágjuk apró darabokra, majd dobjuk a szirupba, főzzük még 2-3 percig, majd hagyjuk kihűlni. 
  • Turmixoljuk össze, kenjük át egy szűrőn és hűtsük le teljesen.
  • Öntsük fagylaltgépbe és készítsük el.
  • (Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük egy lapos, fagyasztható tálba, majd amikor elkezd fagyni turmixoljuk át. Ezt ismételjük meg 4-5 alkalommal.)

Vaníliás eper-rebarbara smoothie

Hozzávalók:
  • 20 dkg rebarbara
  • 20 dkg eper
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • szódavíz
  • a díszítéshez: kezeletlen  héjú citrom, eper, rebarbara
Elkészítés:
  • A rebarbarát pár perc alatt pároljuk meg, majd turmixoljuk össze az eperrel és a vanília kikapart magjaival.
  • Engedjük fel ízlés szerinti mennyiségű szódavízzel (vagy ásványvízzel), pakoljuk meg jól jégkockával, citromcikkekkel, eperszemekkel és rebarbara darabkákkal. Isteni hűsítő a forróságban!

13 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon bejönnek ezek a sötétkés képek

Eszter írta...

Elég ha azt mondom, hogy fantasztikus vagy részletezzem is? ;-)

Erika írta...

Annnnnnnnnnnnyira gusztaaa!! :)

Zizi írta...

A limonádé nagyon tetszik. Pont tegnap néztem ki egy külföldi blogon egy hasonló receptet és tervezem, hogy elkészítem. :)

marcsi írta...

Reni!
A recept nagyon klassz, a képek csodálatosak, mint mindig.
Gratulálok!

chriesi írta...

Mmmmm az a sorbet! Jut eszembe van még nekem is a fagyasztóba egy nagyon kevés. :))

Kati írta...

mind - mind finomak, én is a napokban készítettem rebarbaradzsemet.

Vica írta...

mennyire finom ez a bejegyzesed is! szinte minden kepbe beleharapnek :)

Á la carte írta...

Jaj...most menjek el ismét rebarbarát venni ? :)

Reni írta...

Na nagyon örülök, hogy tetszik nektek! :)

Vianne írta...

Köszi ezeket a klassz recepteket, épp baràtkozòban vagyunk:)
A fotòk meg...;)

Vianne írta...

...mind gyönyörű, de a muffinos képek a kedvenceim!!

Reni írta...

Vianne, igazán nincs mit, sőőt, nagyon örülök, ha tetszenek!
A muffinos fotók nekem is.. :}