2011. május 9., hétfő

Mentás-mandulás spárgapesto


Most már nagyon muszáj közzétennem ezt a receptet, mert ha tovább húzom, lehet soha nem kerül fel, mert lesz egy-két elfoglaltságom a héten... és bizony kár lenne érte. Pesto rajongó vagyok, de betegesen. Gyakorlatilag mindenféle zöldségből, salátából el tudom képzelni ezt a szószt és eddig bármivel próbáltam is, mindig ízlett. A spárga az egyik nagy kedvencem, mindig nagyon várom a tavaszt, hogy végre vehessek. Ha kicsit több időnk lett volna szombaton, akkor biztos, hogy Pécs felé vezető úton egyszer csak lekanyarodtunk volna balra, hogy beugorjunk Tengelicre egy kis spárgáért... Felesleges félóráink viszont sajnos nem voltak, így ez kimaradt. Pénteken készítettem ezt a tésztát, villámgyors és nagyon finom.


A spárgát méltán nevezik a zöldségek királyának, hiszen igazán különleges, elegáns növénynek számít. Termesztése rendkívüli odafigyelést igényel, a telepítés után éveket kell várni arra, hogy termést hozzon. Nagyon rövid ideig szüretelhető és kizárólag kézzel. Az ókorban leginkább az egészségre való jótékony hatása miatt fogyasztották, kellemes íze mellékes volt csupán, így a tudatos termesztés nagyjából a XV. századtól indult csak meg. Erős vízhajtó hatása van, méregtelenít, pozitív hatással van a keringési rendszerre. 



Hozzávalók 4 főre:
  • 20 szál zöld spárga
  • 40 dkg farfalle tészta
  • 3 ág menta
  • bors
  • 3 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 ek. hántolt mandula
  • 1/4 citrom leve


Elkészítés:
  • A spárgákat szabadítsuk meg a fás résztől, mégpedig a következő módon: Ne vágjuk le a végüket, hanem finoman hajlítsuk meg és pont ott fog eltörni, ahonnan már zsenge a szára. Főzzük meg őket lobogó, enyhén sós vízben, 4-5 perc alatt.
  • A tésztát főzzük ki.
  • Közben készítsük el a pestot. A spárgák csúcsát vágjuk le, a szárakat turmixoljuk össze a hántolt mandulával, némi sóval, borssal, a mentával, olívaolajjal, citromlével és sajttal.
  • Azonnal forgassuk össze a frissen leszűrt tésztával.
  • Díszítsük parmezánforgáccsal, pirított mandulával és a spárgacsúcsokkal.


Most egy kicsit több kép készült a spárgáról, mint magáról a kész ételről, de sebaj... olyan fotogén volt :)

4 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Lehet hogy csak a szép fotók teszik, de olyan átütően frissek a spárgáid!

Névtelen írta...

Kedves Reni!A Vidéki Otthon blog interjú alapján találtam ide és le vagyok nyűgözve a blogtól, a képektől , a receptektől ,az utazásoktól.Nagyon sajnálom, hogy előbb nem olvashattam és nézhettem, szerintem az egyik legszínvonalasabb blog , ami a mai palettán fellelhető!
További sok sikert kívánok életed minden területén!Remélem még sokáig követhetlek!

Névtelen írta...

Mandula helyett pisztáciával is jó lehet.
Ildi

Reni írta...

Saját levében -> Igen, ezek hála az égnek nagyon szép, friss spárgák voltak.

Névtelen - Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat. Remélem még sok örömöd leled a blogom olvasgatásában! :)

Ildi, azzal is tökéletes lesz! Sokszor használok én is pisztáciát a pestókhoz, általában abból válogatok, ami épp van itthon. :)