2011. április 10., vasárnap

Zöldfűszeres, sajtos grissini


A házi készítésű grissini az egyik legkedvencebb rágcsánk, filmnézéshez, vagy kis esti borozáshoz. Elég változatos ízesítésben szoktam sütni, hol szimplán fűszerekkel, hol parmezánnal, hol aszalt paradicsomot vágok apróra és azt gyúrom a tésztába, valamikor szárított chili megy bele, de előfordul simán, ízesítés nélkül is.
Meg sem közelíti a friss sütés azokat a fajtákat, amiket készen lehet venni bezacskózva, állagjavítózva és agyon tartósítószerezve. Általában elég nagy adagot sütök (kettőnknek legalább 0,5 kg lisztből), mert alig bírom megállni, hogy még forrón, puhán ne egyek meg belőle vagy tízet.


A grissini tésztája nem más, mint az alap pizzatészta, csak itt hosszú rudakat kell belőle sodorni és pár perc alatt forró sütőben megsütni. Nagyon egyszerű, gyerekekkel is jó móka lehet elkészíteni (kiindulva abból, hogy én gyerekkoromban imádtam gyurmázni...) 
Ahogy már fentebb írtam, ez az egyik kedvenc borozgatós nasink. Általában két pohár van előttem, az egyikben az ital, a másikban pedig extra szűz olívaolaj, amibe a grissinit mártogatom. Imádom! Próbáljátok ki ti is, jó ötlet lehet házibulikra, kerti partikra, a látványosan hosszúra sodort rudakat beleállíthatjuk egy szép üvegvázába és onnan lehet szedni. 


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL80, de jó a sima liszt is)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. méz
  • 2-3 tk. só
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 3 dl langyos víz (ha szükséges, akkor még kb. fél dl mehet hozzá)
  • zöldfűszerek vegyesen (én frisset használtam, de ha nincs, mehet bele nyugodtan szárított is)
  • 2-3 marék reszelt sajt (valami karakteresebb ízű)



Elkészítés:
  • Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, adjuk hozzá a sót, a finomra vágott fűszereket, a sajtot és a mézet, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk ruganyos tésztává. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a duplájára  kelni.
  • Dagasszuk át újra, majd hagyjuk ismét a duplájára kelni.
  • Ezután gyúrjuk át, sodorjunk, nagyjából 0,5 cm átmérőjű rudakat belőle, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180°-ra előmelegített sütőben süssük őket meg (nem kell megbarnulniuk, elég ha csak épp az alja kezd színt kapni)


Jó ötlet lehet most a szezonban akár medvehagymával is elkészíteni!





13 megjegyzés:

Lilla írta...

Gyönyörű képek!

Reni írta...

Örülök, hogy tetszenek!

ivora.clé írta...

Nagyon megtetszett ez most nekem, képekben, hangulatban és már az izét is érzem a számban. Valamikor megsütöm én is, mert pizzát sütni nagyon szeretek, szóval ez most egy kis másfajta meglepi lesz a családnak:)

Reni írta...

Örülök, hogy megtetszett, tényleg érdemes kipróbálni! Értelmesebb rágcsálnivaló, mint egy csomag chips vagy akármi, az biztos! :)

e-agi írta...

Szia Reni! Köszi a receptet, meg fogom csinálni, egy összeülős estére viszem majd, remélem jól fog sikerülni... :)

Reni írta...

Elronthatatlan! :)
Jóféle rágcsa és lehet hozzá még sokféle mártogatóst is csinálni :)

e-agi írta...

igen, azt hoznak majd a többiek! :)

e-agi írta...

Szia! :)
Nagyon fini lett, jól sikerült! A csajok is megdicsérték és kérték a receptet! :)
Fogok még csinálni...! Köszi! :)

Erika írta...

Szia,
tegnap sütöttem egy adagot, a házi ricottakrémemmel kb. fél óra alatt elfogyott. Sajt helyett egy kis pestót tettem bele, így is jól sikerült. A belevalókat a végtelenségig lehet variálni, legközelebb szárított paradicsom kerül bele. Köszi a receptet.

Reni írta...

Huhúúú! De örülök, hogy sikere volt! Tényleg a végtelenségig lehet variálni az ízesítésüket! :)

Anna Bee írta...

Tegnap kipróbáltam a receptet és nagyon nagy sikert aratott. Nagyon szép a blog, úgyhogy megfogtál és igyekszem majd rendszeresen olvasni.

Reni írta...

Anna, örülök neki nagyon és köszönöm szépen a bizalmat! :)

Zsangyal írta...

Kedves Reni!
Nagyon jó a recepted, szuper grissinit sikerült készítenem!
A képek is csodaszépek!
Üdvözlettel:
Zsuzsa