2011. április 28., csütörtök

Rosé kacsamell csokoládéval és eperrel - VKF


Na ez egy olyan kombináció, ami lehetséges, hogy meghökkenti elsőre az embereket, de aztán kicsit elgondolkozva, máris rájövünk, hogy azért ezek az ízek egészen tökéletesen passzolnak egymáshoz. A kacsahús karakteres íze, a kesernyés csokival és az édes eperrel. Komolyan mondom, hogy számomra ez a étel tényleg komoly ízorgia volt, egyszerűen zseniális. Ennek a kacsának az ötlete a Csokoládés édességek kiskönyvtárából való az epret csak én találtam ki hozzá köretnek. 


A tálalás még mindig nem erősségem, pedig nagyon igyekeztem, de rájöttem, hogy mi lehet a gond. Nincs megfelelő tányérom (haha). Ez a hús most tényleg szép rózsaszín lett, nem fakult úgy meg, mint az előző, teljesen másképp sütöttem, mint akkor (vagyis egészen konkrétan más hőfokon, sokkal kevesebb ideig). Én átsütve nem szeretem a kacsát, de így rózsaszín állapotban egyenesen imádom. Egészen más íze van így, mint átsütve, omlós, szaftos hús.


Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db kacsamell (egyenként kb. 300 g-os, hím kacsamellek)
  • 1 marék mazsola
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 dl marsala (vagy más édes likőrbor)
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek. vaj
  • 1 marék pirított fenyőmag
  • bors
  • eper

Elkészítés:

  • A húst mossuk meg, ha szükséges akkor tokozzuk ki és a hájas oldalát egy nagyon éles késsel irdaljuk be, ügyelve arra, hogy a húsba ne érjen a kés pengéje.
  • Az olívaolajat és a 1,5 dl bort keverjünk össze, majd helyezzük bele a kacsamelleket és hagyjuk egy órát állni.
  • A mazsolát áztassuk be langyos vízbe.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt (legyen magasabb falú, nehogy a kacsából kisülő zsír belobbanjon), majd süssük a kacsa hájas oldalát 5-6 percig, fordítsuk meg és a másik oldalát 2-3 percig. 
  • Tegyük egy hőálló tálba a bőrével felfelé, sózzuk és borsozzuk, majd toljuk 80°-ra előmelegített sütőbe 20 percre.
  • Közben a csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, adjuk hozzá a vajat és a maradék bort, keverjük össze és egy selymes mártást kell kapnunk. A mazsolát és a fenyőmagot (a tálaláshoz félretettem keveset) és keverjük a csokoládéba.
  • A húst vegyük ki a sütőből, takarjuk le fóliával és hagyjuk 5-10 percig állni, majd ezután szeleteljük fel vékonyan. Kanalazzuk mellé a mártást és helyezzük mellé az epreket.

14 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Haha, első vagyok megint!
Ez fantasztikus, biztos vagyok benne, hogy nagyon jól összeillik.
Egyébként még annó kaptam páromtóle gy csokis könyvet és abban van rengeteg húsos recept csokival, úgyhogy biztos van benne valami.
A képek csodásak!

Reni írta...

Igen, ez gyors volt! :)

Én fellelkesültem a múltkori Chili con carne-n, ahol szintén csoki került a raguba és ott is nagyon ízlett. Ez is tökéletes volt. Karácsonykor próbálkoztam már csokis csirkével, de az annyira nem jött be, a csirkéhez annyira nem tartom ideálisnak. Viszont marhához, bárányhoz, kacsához annál inkább :)

Beatbull írta...

A csoki ill. a kakaó elvégre önmagában még nem cukrozott, ez csak európai találmány. Az óceán túloldalán így nem is csoda, hogy sok sós ételbe is belekerül a kakaó / csoki.

Szép rózsaszínű lett a kacsamell és látom erőteljesebben is megpirítottad. Azért továbbra is jobb lenne a kacsamellnél megadnod a mell súlyát vagy legalább a nemét (előzőnél is elmaradt) - egyáltalán nem mindegy sütési idő szempontjából, hogy kis nőstény (150g) vagy nagy hím (350g) mellet sütsz-e. Kisebb mellnél természetes is, hogy a sütési idő megrövidül. (No meg a körbepirítás idejétől és mértékétől is függ.)

Reni írta...

Ó tényleg! Pótlom is! Hím kacsamellek voltak, olyan 300 g súlyúak kábé.

Beatbull írta...

Hmm, a sütőink erőteljesen eltérőek: nálam 40 perc után kb. ilyen rózsaszín a nagy hím kacsamell, Tündinél pedig a kis nőstény mellek 15-20 perc alatt ;)

Reni írta...

Nekem ugye az előző sütésem volt 40 perc és az már fakóbb lett. Van még egy mell a hűtőben, pont 308 g :)

Nelli írta...

Szemet gyönyörködtető a látvány!
Finom lehet!

Padparadsa írta...

Gyönyörűséges! :)

BéVé írta...

A minap láttam a sülvefővén egy nem túl bizalomgerjesztő fotót egy csokis kacsamellről. De kérem, így mindjárt más a gyerek fekvése. :DDD
Csak pillogok, hogy mit értekeztek itt Robival a kacsa nemét korát és egyéb paramétereit illetően. Honnan fogom én tudni a fél hibernált kacsamellemről, hogy kiféle, miféle???? :))))))

Beatbull írta...

A nőstény kb. elfér a tenyeredben és vékony, a hím kb. minden irányban lelóg és vastag ;)

Erika írta...

Ez nagyon "baba", akarom mondani hozzám igen közelálló (eper és csoki), én mégsem mertem volna előrukkolni ezzel a hármassal! Szép is, biztos fini is!:)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Bezony elég meglepő, de nagyon tetszik:-))

Nagy Kati írta...

Mesés és megint tanultam valami újat! :)

Reni írta...

Nelli, Padparadsa köszönöm szépen! :)

Vera, úgy, ahogy Robi írta... méret. Meg még annyi, hogy általában a hétköznapi ember számára kereskedelmi forgalomban lévő kacsamellek (ez általában, lehet, hogy van kivétel) hímek mellei, a nőstényeket általában elviszik az éttermek.

Erika, igen, nagyon finom. Először nekem is merésznek tűnt, de hála az égnek, hogy kipróbáltam! :)

Gesztenye, örülök! :]

Kati, ennek szintúgy örülök :}