2011. április 16., szombat

Pulykasült paradicsomos pestóval


Ezt a húst nagy tanácstalanságomban készítettem itthon, amikor mindenképpen olyan alapanyagokból akartam főzni, amik vannak itthon. Ilyen volt az aszalt paradicsom, a pulyka, a fűszernövények.... adta magát, hogy valamiféle módon töltött pulykát készítsek. Ha nem lettem volna lusta hozzá, akkor szépen begöngyöltem volna a húst, de így csak egy zsebbe (ami szépen ki is lyukadt...) tömtem bele a tölteléket. Nekem személy szerint nagyon ízlett, aki nem rajong a pulykáért, elkészítheti például karajból is. 

Ha nem fogy el egyből (sőt érdemes belőle másnapra hagyni egy picit!), nem kell elkeseredni, mert olyan isteni szendvicstöltelék lehet belőle, hogy csak na! Hajszálvékony szeletekre vágva garantáltan veri bármelyik tömegesen gyártott felvágottat. Igaz, nem tartható el olyan sokáig, de erre valószínűleg nem is lesz gondunk.


Én az ebéd során egy egyszerű zöldsalátát adtam hozzá köretnek (rucolát), viszont szendvicsnél nem sajnáltam mellőle a sajtot, a jóféle vajat és a további zöldségeket sem. Mindez persze két szelet rozskenyér közé szorítva... mmmm... összegyűlik a nyál a számban. Próbáljátok ki, nincs sok munka vele és ha olyan serpenyőnk van, aminek hőálló a nyele, akkor még csak mosogatni sem kell túl sokat.


Ha valaki túl száraznak tartaná önmagában a pulykát, akkor készíthetünk hozzá egy szűrt mártást. A húsból, paradicsomból, fűszernövényekből kisülő pecsenyelevet besűríthetjük. Öntsük egy serpenyőbe a levet a hússal együtt megsült zöldségekkel, fűszerekkel, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és forraljuk be. Passzírozzuk, szűrjük át és kanalazzuk a felszeletelt húsra.


Hozzávalók (ez az adag egy családi ebédhez is elegendő):
  • 80 dkg pulykamell
  • 9-10 db aszalt paradicsom
  • koktélparadicsom
  • 2-3 marék reszelt sajt (gyakorlatilag mindegy én juh és tehéntejből készült sajtot használtam)
  • kevés olívaolaj
  • bors
  • friss bazsalikom

Elkészítés:
  • A pulykát mossuk meg, majd vágjunk bele egy nagy zsebet. 
  • Az aszalt paradicsomot turmixoljuk össze 3-4 szem koktélparadicsommal, a reszelt sajttal, 6-8 levél bazsalikommal, némi sóval, borssal és annyi olívaolajjal, hogy egy ne túl folyós, de kenhető masszát kapjunk. Ezt a pestót töltsük bele a húsba vágott zsebbe. Spárgával kötözzük össze, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék, majd kevés olívaolajon pirítsuk körbe pár perc alatt a húst. 
  • Egy sütőedénybe helyezzük a húst, öntsünk alá kevés vizet, dobjunk mellé néhány szem paradicsomot, zöldfűszert, sózzuk és borsozzuk körbe a húst, majd tegyük 175°-os sütőbe 45-50 percre.
  • Szeleteljük és kínáljuk salátával.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Embermacska :)

Delish írta...

Reni, imadom a cicas kepeidet (is) micsoda kunkori bajusza van :) es lathatoan imadja ha fotozod, az enyem nem szereti, allandoan hatrahuzza a fulet es igy ritkan keszul rola 'modellkep'.

Titi írta...

Olyanok a képeid, hogy mentem össze... magam! Hihetetlen! Gratulálok!

duende írta...

Csodálatos fotók! A sült is finom lehetett, de a képektől elaléltam. Gyönyörűek.

Reni írta...

Ez a macska tényleg olyan, mint egy kisgyerek :)

Nagyon örülök, hogy tetszenek a fotók!

Névtelen írta...

Csodás ételek,de ez a Cica!!!!!
MIlyen a természete?Szereti,ha szeretgeted?Fiú vagy lány?
Csodálatos lény lehet!!!
Meseszép!!!

Reni írta...

Nála öntörvényűbb macskával még nem nagyon találkoztam. Igényli a szeretetet, de csak akkor, ha ő úgy gondolja. Nagyon gondoskodó tud lenni, de nem az a babusgatható macsek. Néha viszont konkrétan átölel... :) Mindenhol ott van velem, de van nála egy bizonyos határ. Szeressem, de ne vigyem túlzásba :)
Amúgy kislány, vagyis már nagylány 4 éves múlt április 13-án :)

Raindrop írta...

Ó, micsoda fotók! :)
Többször néztem végig...