Mandulás, piros bogyós, krémes pite


Van nekem egy jól bevált pite/vajastésztám, ehhez a sütihez is ezt használtam. Nagyon egyszerű, könnyen lehet vele bánni, és finom omlós. Ezt használtam a lekváros sütihez (csak kicsit csökkentettem a mennyiséget) és itt is ezt vettem elő, illetve van egy olyan tippem, hogy még nagyon sokszor elő fog kerülni a tavasz, illetve a nyár során, sós és édes formában egyaránt (már készült itthon spárgás lepény is, de az nem a blogra..). 


Az utolsó adag fagyasztott gyümölcsömet éltem fel, így most már jönnie kell a szezonnak, mert nem sokáig bírom piros, bogyós gyümölcsök nélkül. A kedvenceim, nincs mese. Gondolkoztam, hogy milyen formában süssek belőlük sütit, végül az egyszerű megoldást választottam. Ma sajnos elcsábultam egy adag import epernek (majd jön a blogra, hogy mi készült belőle), de ez van... nem mindig bírom magam a szezonalitáshoz tartani... pláne ha eperről van szó. Persze lekvárt még nem fogok főzni belőle, annak még nincs itt az ideje.


A mandula és a vanília nagyon jól harmonizál a kicsit fanyar gyümölcsökkel, tökéletes egyensúlyban vannak az édes és a savanyú ízek. Nyáron próbáljátok ki bármilyen éppen kapható, szezonális gyümölccsel, szerintem mindegyikkel főnyeremény lesz, legyen szó barackról, szilváról, meggyről, vagy málnáról..


Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3+3 ek cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1+1 rúd vanília
  • 25 dkg bogyós gyümölcs (most ribizli és szeder, lehet friss és fagyasztott is)
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • néhány marék szeletelt mandula
  • + vaj a forma kikenéséhez és rizs/bab/lencse a vaksütéshez


Elkészítés:
  • A vajat morzsoljuk el 3 evőkanál cukorral és a liszttel, adjuk hozzá az egy egész tojást, az egyik rúd vanília  kikapart magjait és gyors mozdulatokkal gyúrjuk gombóccá. Csomagoljuk fóliába és tegyük egy fél órára a hűtőbe.
  • Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és helyezzük egy kivajazott piteformába (én téglalap alapút használtam, de ez a tésztamennyiség tökéletesen megfelel egy köralapú formába is). Böködjük meg villával a tésztát, fedjük le sütőpapírral, öntsük rá a rizst/babot/lencsét stb. és süssük 180°-ra előmelegített sütőben 20 percig. 
  • Keverjük habosra a 3 tojás sárgáját a másik 3 evőkanál cukorral, adjuk hozzá a másik vaníliarúd magjait és a tejszínt és ezekkel is keverjük el alaposan. 
  • Vegyük ki az elősütött tésztát a sütőből, öntsük le róla a nehezéket, vegyük le a sütőpapírt, majd rendezzük el benne a gyümölcsöket és öntsük rá a tojásos, vaníliás tejszínt, szórjuk meg mandulaszeletekkel, majd toljuk további 30 percre 180-os sütőbe. 
  • A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, meghinthetjük porcukorral, vagy még szeletelt mandulával.





Megjegyzések

  1. Egyszerűen gyönyörű!A fotók pedig meseszépek megint!:-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Reni!
    Gyöngyörűek a fotók, a recept.
    Szeretném a tanácsodat kérni, ha esetleg tudsz egy percet szánni a válaszra: milyen vacsorát "körítenél" ha egy nagyon különleges Tokaji Oremus-hoz (1972-es)...?
    Köszönöm szépen válaszod.
    üdv,
    Jázmin

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen!

    Jázmin, gyorsan átgondolom, a dolgokat és megírom neked! E-mail-ben, vagy itt? (ha szívesebben fogadnád e-mail-ben, akkor dobj egy címet ;)

    VálaszTörlés
  4. Reni, nagyon nagyon köszönöm, ha e-mailt írsz: jazmin0129@gmail.com
    :))
    Jázmin

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!

    Jázmin, elküldtem neked az ötleteimet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése