2011. április 7., csütörtök

Halcurry leves formában


Jajj-jajj! Még a végén elhanyagolom a blogom, mert ritkulnak a bejegyzéseim, de azért igyekszem feltölteni ide minden várakozó anyagomat, mert azért az akad rendesen. Szinte minden nap főzök-sütök, de elég gyakran vannak fotózásaim is, így csak odáig jutok, egy-egy bejegyzésnyi anyaggal, hogy a képeket feltöltöm a gépre, jobb esetben feliratozom és kicsinyítem is őket. 

Szóval ez a leves is úgy másfél hete készülhetett. Igaz, nem egy klasszikus tavaszi fogás, de sebaj, egy kis pikáns leves mindig jól esik az embernek. Csodás ízt kölcsönöznek neki a fűszerek és ami ennél is fontosabb tényező (na jó az ízénél talán semmi nem fontosabb, de azért mégis), hogy pillanatok alatt elkészül.

Nagyon szeretem a különböző curry féléket, mégis viszonylag ritkán készítek, pedig a fűszereket is elég jól be tudom már szerezni hozzájuk. Ha valami hiányzik, vagy megrendelem neten, vagy mivel viszonylag sűrűn járok Pestre, megveszem ott, nagyobb mennyiségben és akkor sokáig kitart. 



Ehhez a leveshez én tőkehalat használtam, de szerintem bármilyen fehér húsú tengeri hal megteszi, annak függvényében, hogy ki mihez jut hozzá. Én egy szép egész filét vettem, nagyon olcsón, úgyhogy mostanában többször, többfélét is főztem belőle.

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 tk. koriander mag
  • ½ tk. római kömény
  • 1 db szárított chili
  • olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 db 4-5 cm-es gyömbér finomra reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • ½ tk kurkuma
  • 400 ml kókusztej
  • 300 g fehér húsú tengeri hal
  • 2 dl alaplé (hal, csirke stb.)

Elkészítés:

  • A koriandert és a római köményt pirítsuk meg, öntsük mozsárba, majd a gyömbbérrel, kurkumával, chilivel, hagymával, fokhagymával zúzzuk péppé. 
  • Egy kisebb fazékban forrósítsunk fel kevés olívaolajat, majd dobjuk bele a fűszeres pépünket. Pirítsuk meg, majd öntsük fel a kókusztejjel és az alaplével, főzzük 3-4 percig. 
  • Ezután dobjuk bele a csíkokra vágott (másfél ujjnyi vastagságú kb.) halat és főzzük további 4-5 percig.
  • Szedjük tányérokba és fogyasszuk. A tálalásnál szórhatunk rá friss korianderzöldet, facsarhatunk rá lime-ot




Nincsenek megjegyzések: