2011. április 17., vasárnap

Cheesecake friss eperrel


Tudom-tudom még mindig nem tartunk az eperszezonnál, de ez még a múltkori elcsábulás eredménye. Tortát szerettem volna, de nem olyan piskóta alapút, hanem inkább krémesebb, szaftosabb fajtát. Az epret nem akartam megfőzni-megsütni, nyersen szerettem volna felhasználni, így gondoltam készítek egy adag sajttortát. Vagyis ez félig sajt és félig tejföl. Receptforrás konkrétan nincs, mert azt tettem bele, ami volt itthon annak a reményében, hogy tényleg össze fog állni és szeletelni lehet majd.



Nagyon finom, krém állagú süteményt kaptam, ami a vaníliás-citromos íz miatt natúran, önmagában is nagyon finom, de mivel én rajongok a bogyós gyümölcsökért, úgy gondolom, hogy azzal lehet igazán megkoronázni, legyen szó málnáról, ribizliről, szederről, vagy eperről. Aztán az íze mellett még az nyújt igazi élvezetet ebben a süteményben, hogy pofon egyszerű elkészíteni. Nem kell hozzá tésztát gyúrni, nem kell hozzá semmi extrát tenni, hanem csak összekeverni a hozzávalókat és betölteni a tortaformába. A széle finoman megpirul, ez lesz majd a "kérge" a tortának.




Hozzávalók:
  • 500 g mascarpone
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 3 csapott evőkanál kukoricaliszt
  • 20 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília magjai
  • 20 dkg eper
  • + vaj a forma kikenéséhez






  • A tojásokat keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a krémsajtot, a tejfölt, a vanília kikapart magjait és a kukoricalisztet. Keverjük simára a krémet.
  • Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a krémet és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe 1 órára (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le alufóliával - nálam erre nem volt szükség).
  • Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni (a sütőből kivett méretéhez képest totálisan össze fog esni, de ez ilyen), majd díszítsük az eperrel.




18 megjegyzés:

Nelli írta...

De gyönyörű képek!:-)
Az nem tudod véletlenül, hogy az oldalsávban az én blogomat miért úgy írja ki, hogy Debrecenből nézem?

Zizi írta...

A fekete-fehér 8 képből álló baba-gyerek sorozathoz egy komplett párbeszédet hoztunk össze a párommal és jót röhögtünk. :) Elképzeltük miről dumálhat a két gyerek. Jó móka! Próbáld ki! :)

A recept pedig fini. Várok vele az eper szezonig! :)

Csiperke írta...

Ebből most megennék egy szeletet! Nagyon kívánatos!

Ciripbogár írta...

Nagyon szép szezonkezdet:) Az epres süti pedig nagyon szép, már nagyon várjuk az otthoni finom illatos saját termést.

Mézigörl írta...

Gyönyörű képek, és a sajttorta...úhhh...nyamiii! Ki fogom próbálni mindenképpen! :-DD

BéVé írta...

Én már kifogytam a szavakból :).

Bianka írta...

Én sem találok már szavakat

Judyt írta...

Én is sajttortát (narancsos) gyártottam hétvégén, le is fotóztam, ügyeskedtem vele. De miért van az, hogy a tied sokkal gusztább a képek alapján???? :) Kérek szépen leckéket ;)

Reni írta...

Hát Nelli, fogalmam sincs :)

Zita :) Ja, jó játék.
Igazából is cukik voltak. Zenét hallgattak amúgy épp :)

Csiperke, örülök, hogy tetszik.

Ciripbogár azt elhiszem :) Nekem marad a piac :)

Mézigörl, remélem ízlik majd!

Vera... ;)

Bianka, köszi.

Judyt, hát igazából nem tudom. Nincs titkom :)

Foodafok írta...

Csodás recept! Ezt ki fogom próbálni.

Pocak Panna írta...

Elképesztően jók a képeid! Álomszerűen szépek!
Gyere és nézz be hozzám, egy húsvéti játékra invitállak!

Reni írta...

Foodafok, kíváncsi vagyok! :)

Klári, köszönöm szépen! Megyek :)

brasilian írta...

sziaa,elkészítettem de a massza elég híg lett.mit csináltam rosszul?vagy ez nem baj?

Fedorevi

Reni írta...

A massza nekem is híg volt, a sütés alatt vált csak masszívvá.

Csongi írta...

Ez az első sajttorta amit készítettem. Egyszerű és nagyszerű, az egész családnak nagyon ízlett. Nekem össze sem esett.:) Köszönöm neked ezt a sikerélményt, biztos még többször el fogom készíteni! Mivel kukoricalisztet nem kaptam, ezért finomlisztet használtam. Alufóliával bevontam a tortaformámat, féltem, hogy kifolyik a tészta, de jól is tettem, mert egy pici kiszivárgott. További szép hétvégét!

mileszebből írta...

Szia Renáta, én ennek a tortádnak a diétás változatát sütöttem meg, finom lett, az eredeti gondolom még finomabb...

Szeretnem megírni a blogomban, természetesen forrás megjelölésével, belegyezel, ha szépen esedezem? :))

Ksz szépen és szép napot! Andi

Reni írta...

Nyugodtan! :)

mileszebből írta...

Köszönöm szépen!!!