2011. április 20., szerda

Amerikai palacsinta karamellizált pekándióval és mézzel


Viszonylag ritkán készítek gofrit, palacsintát, pancake-t, pedig mindegyiket nagyon szeretjük. Talán az az egyetlen ok, hogy nem nagyon szeretek a konyhában a tűzhely mellett ácsorogni, jobban szeretem az olyan kajákat, amiket ott lehet hagyni nyugodtan a tűzhelyen, sütőben. A napokban mégis nagyon előjött bennem az, hogy márpedig én pancake-et akarok enni. Gondolkoztam azon, hogy milyen módon készítsem el, nem akartam megint csupa import gyümölcsöt venni hozzá, így egy egyszerű megoldást választottam, karamellizáltam hozzá pekándiót, lecsurgattam mézzel és tejet ittam hozzá. Akár kiadósabb, kényelmes reggelinek is tökéletes, de mi ebédre ettük. 

Bár az ízvilág lehet, hogy téli hangulatot idéz egyesekben, tegyék ezt az érzésüket félre, mert alapvetően csupa olyan hozzávalót tartalmaz, amit bármikor használhatunk, amik nincsenek szezonhoz kötve.


Hozzávalók:
  • 120 g vaj
  • 450 g tej
  • 50 g cukor
  • 1/2 mk. szódabikarbóna
  • 3 tojás szétválasztva
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 380 g liszt
  • csipet só

A karamellizált dióhoz:
  • 2-3 marék pekándió (lehet sima dió, mogyoró, mandula stb.)
  • 4-5 ek. cukor
  • őrölt fahéj
  • méz


Elkészítés:
  • A vajat olvasszuk fel.
  • A tojások sárgáját habosítsuk ki a cukorral, adjuk hozzá a tejet és végül a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és keverjük csomómentesre a masszát.
  • A tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába. Tapadásmentes serpenyőben süssünk tetszőleges méretű palacsintákat.
  • A feltéthez karamellizáljuk a cukrot, majd ha borostyánszínűre olvadt, dobjuk bele a diót, kevés fahéjat és forgassuk át benne, majd szedjük sütőpapírra és hagyjuk megszáradni (ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tapadjanak össze a diók).
  • A kész palacsintára kanalazzunk a ropogós dióból, locsoljuk meg mézzel és egy egy jó pohár tejjel vagy narancslével toljuk be. 




8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Uhhhh....ide nekem gyorsan egy tányérkával!

Dorisz.

chriesi írta...

Én is így vagyok a palacsintával és társaival, pedig engem palacsintával le lehet fizetni. :DD Guszta!!!

Notte írta...

Megint nagyon szépek a fotók:)

Bianka írta...

Remek finomság

Reni írta...

Dorisz, azért a te mai édességed sem volt egy melléfogás :)))

Noémi, ugye? Mi is imádjuk :)

Notte, köszönöm.

Bianka, bizony az :)

Névtelen írta...

A pekándió is import ;) - bocs, csak vicc volt. De nagyon jó ötlet a karamellizált cucc rá! Asszem, almával megpróbálom (nagy kedvenc a tartre tatin), bár a palisütés ritka nálunk is, az általad részletezett okok miatt.
Zsófi

Reni írta...

Igaz! :)
Almával tuti jó lesz!

Pocak Panna írta...

Reni, isteni képek! A csíkos anyagot hirtelen férfiingnek néztem, és láttam is magam előtt a tipikus "hosszú éjszaka" utáni bőséges reggelit hmmm nagyon jó!!!