Zsályavajas gnocchi


Igaz, hogy ezek a képek igen borongós hangulatot sugároznak magukból, de talán megbocsátható, mert elég jól áll a  zsályának, a krumplinak és a kész változatnak is ez a szín... mármint a fekete. Kicsit tükrözik az én lelki világom is és hangsúlyossá teszik a fotó tárgyát is. 

Na de rátérve az ételre. Nagyon szeretem a gnocchit, de viszonylag ritkán készítek. Ha viszont ilyen tésztát gyúrok, akkor biztos, hogy kerül egy kevés mákos nudlinak is, hiszen ugye Dani megszállott mákrajongó, legyen az gubában, kalácsban, nudlin vagy csak simán tésztán. 


Én most magamnak egy rendkívül egyszerű formáját választottam, meggyúrtam, formáztam, kifőztem, majd vajon egy marék zsályalevél társaságában megpirítottam, megszórtam parmezánforgáccsal és kész is a nagyszerű és harmonikus ízű étel. Nem hiába imádom az olasz konyhát. Kevés, de jó minőségű alapanyag, csodás végeredmény.

A hétvégi nagy pakolászás és szanálás közben találtunk itthon (!!!) néhány fadeszkát, amik még az eredeti panel beépített konyhaszerkény polcaiként funkcionáltak. Gyorsan lefestettem kettőt feketére, egyet fehérre, amit igyekeztem kicsit rusztikussá tenni és egyet lazac színűre.... :) Előbb-utóbb mindegyik feltűnik a blogon.


Hozzávalók:

  • 80 dkg dkg főtt krumpli
  • 15-20 dkg liszt (ez leginkább érzésre szokott menni....)
  • 1 tojás
  • bors
  • 3-4 ek. vaj
  • 1 jó nagy marék friss zsályelevél, parmezán

Elkészítés:
  • A főtt burgonyát törjük össze, majd a tojással, liszttel, némi sóval és borssal gyúrjuk össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük túl, mert az nagyon elnehezíti a tésztánkat! 
  • Osszuk 4-5 részre, majd sodorjunk belőlük nagyjából 2 cm átmérőjű rudakat. Vágjunk belőle ujjnyi darabokat, majd görgessük őket végig egy villa hátán. (ez elhagyható én sem mindig tartom be ezt a pontot)
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki őket.
  • Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
  • A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd ha felolvadt, akkor adjuk hozzá a zsályaleveleket és a gnocchikat is. Pirítsuk meg, majd parmezánforgáccsal megszórva tálaljuk.



Megjegyzések

  1. Á,biztosan nem a lelkivilágod sötét,csak a hangulatod olyan...nem csodálom,én is olyan nyomott vagyok már pár napja,de ha újra kisüt a nap,akkor minden más megvilágításba kerül majd! :)
    A gnocchi nálunk is nagy kedvenc,így egyszerűen a legjobb!:)
    (off:láttam egy olasz szalámiboltban egy tésztafajtát, Alfieri a neve,ismered?Nagyon guszták voltak...)

    VálaszTörlés
  2. Na, szerintem ez egy tökéletes étel!

    VálaszTörlés
  3. Jön a jó idő, és más színben látod majd a világot. A krumplis fotó a kedvencem :)

    Off: kipróbáltad Latsia macaron receptjét?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, aranyosak vagytok!
    Ez a kedv most nem időjárás függő.... :/

    VálaszTörlés
  5. Mennyei! Remélem hamarosan tavaszi színekbe bújik a lelked!!! A fotóknak jól áll a fekete.

    VálaszTörlés
  6. Ja és még nem próbáltam ki azt a macaron receptet, sajnos mégsem volt rá időm... kedvem...
    De majd hamarosan, mert kitaláltam egy nagyon ütős természetes színezéket ;)

    Noémi, köszönöm! Remélem így lesz!

    VálaszTörlés
  7. Remélem, nem komoly és hamar visszatér a kedved.
    Na, kíváncsi vagyok, én kipróbáltam és életem eddigi legszebb macaronjait sikerült Starfinak előállítanom :). lesz belőle post is, mert lehet, hogy rájöttem valamire..

    VálaszTörlés
  8. Köszönet a gyönyörű fotókért és receptekért, egy virtuális puszival
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    a gnocchit pedig imádom:)

    VálaszTörlés
  9. Hogy ne légy oly borongós, küldök NEeked egy "jó szót". Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az Eszter "Egy jó szó" játékában! :-)
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

    VálaszTörlés
  10. Gnocchi, abszolút kedvenc, hihetetlenül jók a képeid :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem ez az első sorozat aminek a háttere nem annyira tetszik, mint az eddigiek. Kicsit túl sötét, "bekoszosítja" a kaját. :D
    A faládád... az a "rusztikus sötét" éppen megfelelő. :)
    A zsályás és a krumplis kép alapból nagyon bejön! Van érzéked pakolni őket...

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Engem nem zavar, ha sötétednek a képedi, Téged se zavarjon!:)
    Mivel szívesen látogatom a blogod, ezért Neked is küldök "egy jó szót", ami egy játék kezdete is:)

    VálaszTörlés
  13. Ma már egy vidámabb sorozattal jöttem ;)

    Mondjuk ha nem lett volna rossz hangulatom a sorozat készítésénél, szerintem akkor is feketén fotóztam volna :D

    Raindrop, ha tudnád, mennyit szoktam variálni velük... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése