2011. március 2., szerda

Édesköménysaláta kalmárral



Most egy könnyű, nyáridéző receptet mutatok nektek, egy könnyű halas salátát. Szerintem kalmár helyett bármilyen más fehér húsú tengeri hallal is működik, legalábbis én simán el tudok képzelni hozzá grillezett halakat stb.
A recept ötlete eredetileg Jamie Olivertől származik, az olasz szakácskönyvében lelhető fel. Azt tudtam már eddig is, hogy az édeskömény és az ánizskapor íze rendkívül jól passzol a halakhoz, de itthon még nem nagyon került asztalra ez a párosítás. Nem is értem, hogy miért...
Dél-Olaszországban az út szélén, a sziklafalakon mindenhol ánizskapor nő, gyakorlatilag "gazként" van jelen, olyannyira képes elburjánzani. Imádtam, amikor túrázás közben egy csokor (legalább 4-5 fajta) fűszernövénnyel tértem haza. 


Bár paradicsomszezon nincs és tudom, hogy ilyenkor vétek is ilyet venni, azért a koktélparadicsomnak rendszeresen elcsábulok, mert az finom és édes ilyenkor is. A múltkor láttam, egy videót, ahol a szicíliai paradicsomtermelők voltak bemutatva... te atyavilág, hogy mekkora hatalmas fóliasátrakban nevelik a rengeteg koktélparadicsomot!


A kalmár normál állapotában elég visszataszítónak tűnhet (tudom, kértetek tőlem a facebook-on folyamatképeket a tengeri állatok tisztításáról, de nem akartam halas kézzel a fényképezőgéphez nyúlni - és egyedül voltam itthon - és az állványom sem nagyon alkalmas arra, amire szeretném, így ezek most kimaradtak, de ígérem, előbb-utóbb lesznek ilyen fotók is!), de nem kell tőle megijedni, egyszerű megtisztítani, vagy ha mégsem bírjuk rászánni magunkat, akkor lehet kapni konyhakész állapotban is. 


Előre is bocsánatot kérek a sok, esetleg sok hasonló képért, de imádom a kék tányérok és a piros paradicsomok színkontrasztját. Vidám és napsütéses hangulatom lesz tőle.


Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db édesköménygumó
  • 14-16 db koktélparadicsom
  • 1-2 db mogyoróhagyma (ha lett volna itthon, akkor én lilahagymát tettem volna bele)
  • 15-16 db kis kalmár (ez kb. 30 dkg, de ha nagyobbakat kapunk, akkor sokkal kevesebb is elég belőle)
  • 3 ek. olívaolaj + a halak lekenéséhez
  • 1 ek. ecet (ez lehet fehérborecet, vagy valami gyümölcsecet stb, sőt a legideálisabb a fehér balzsamecet lenne...)
  • bors
  • friss petrezselyem
  • friss ánizskapor (a gumó kaporszerű zöldje)
  • 1/2 citrom leve


Elkészítés:

  • A kalmárokat tisztítsuk meg. A fejét fogjuk meg és laza, de óvatos mozdulattal húzzuk ki a az üreges testből. Ha ügyesek voltunk, akkor egészben kijönnek a belsőségek, de ha nem így történt, az sem baj, ki lehet szedni belőle utólag is. A csápokat vágjuk le a szem fölött, szedjük ki a csőrét és a többi felesleges résszel együtt dobjuk ki. Az állat hátánál fut végig a merevítő porc, ezt húzzuk ki és dobjuk el. Húzzuk le a testről a bőrt és így egy fehér tömlőszerű halhúst fogunk kapni. Öblítsük le alaposan vízzel. 
  • A kalmár húsát hasítsuk fel egy részen és terítsük ki. A hús belső részét irdaljuk be, majd kenjük meg olívaolajjal, óvatosan sózzuk és borsozzuk.
  • Az édesköményt és a hagymát vágjuk vékony csíkokra, a paradicsomot félbe, dobjuk egy tálba
  • A 3 evőkanál olívaolajat keverjük el az ecettel a citrom levével, némi sóval és borssal, majd öntsük a zöldségekre. 
  • A petrezselymet vágjuk finomra és ezt is keverjük a zöldségekhez.
  • A tinthalat pár perc alatt süssük "csíkosra" egy grillserpenyőben (a beirdalt felével lefelé helyezzük a serpenyőbe), majd vágjuk fel és adjuk a saláta alaphoz.
  • Igyunk hozzá egy pohár jóféle száraz fehérbort.




11 megjegyzés:

Erika írta...

Engem is ez a gyönyörű kékség fog meg nálad mindig!
Imádom a koktél parit és a tintahalat is!

Gomba írta...

Nagyon szeretem a képeidet! Szóval én nem bánom :)

chriesi írta...

Sosem kóstoltam még tintahalat, de egyszer mindenképpen kipróbálom. Remekül hangzik a saláta!

Stefania írta...

Bella ricetta ♥ ciao

Életünk és ételeink írta...

A saláta is jó lehet, de a képeid egyszerűen lenyűgöznek szépségükkel!

Reni írta...

Erika, mindig utólag veszem észre, hogy milyen sokszor használok kék hátteret. Lehet szeretem ezt a színt :))) Mondjuk ezeknek a tányéroknak különösen szép a színük :)

Gomba, köszönöm szépen :)

Noémi, tényleg jó kis sali :)

Stefania, grazie!! :)

Életünk és ételeink, nagyon szépen köszönöm!!! :)

Csibe írta...

Most csak a képeket nézegetem (amik ismét nagyon szépek), a kóstolást meghagyom a többieknek :)

Reni írta...

Szóval idegenkedsz a tenger gyümölcseitől? :)

Klara írta...

Igazán szemet gyönyörködtetőek a képeid!! Megtudhatom, honnan vannak a tányérok?

Reni írta...

Kedves Klára! Köszönöm szépen! A tányérokat az Interspar-ban vettem. :)

Zazálea írta...

egyszerűen imádom a fotóidat...