2011. március 31., csütörtök

Tavasz, tavasz, tavasz... medvehagyma


Hát elérkezett végre a medvehagyma szezon. Sajnos ezt még nem saját kezeimmel szedtem - na jó, magam szedtem ki a zöldségesnél a vízből.... -, de remélem lesz még idén erre is alkalom, bár akkor meg beleesek abba a hibába, hogy túl sokat szedek és már a fülemen is medvehagyma folyik kifele. Kaptam egy-két jó tippet lelőhely ügyben, majd meglátjuk mit tehetünk a projekt érdekében. Addig is marad a vásárlás... eléggé aranyárban adják...

Kétféle ételt készítettem, egy könnyű fogást magamnak és egy jóféle pogácsát. A pogi recept anyától származik, de egy kicsit átalakítottam, mert nem volt itthon tejföl stb. A tejfölt krémsajtra cseréltem, de tökéletesen működött volna akár még túróval, joghurttal is. Szerintem. Adtam hozzá még egy evőkanálnyi ecetet, amitől még könnyebb lett az amúgy sem nehéz tészta. 


A medvehagymát vadfokhagymának is nevezik. Ez az eredetileg Ázsiából származó növény elsősorban bükkerdőkben nő, március közepétől főként a Dunántúlon tömeges állományokban található. Ha magunk szedjük, ügyeljünk arra, hogy ne keverjük össze a vadgyöngyvirág, vagy az őszi kikerics leveleivel, hiszen ezek mérgezőek. A legkönnyebben az illat alapján különböztethetjük meg őket, hiszen a medvehagyma erős fokhagyma illatot áraszt magából. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább ne szedjünk. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy ismerjük a növényt és bátran nekivágunk egy medvehagymázós túrának, akkor egy hagymáról csak egy levelet szakítsunk le, így regenerálódni tud. 


Ahogy a fokhagymának, a medvehagymának is vannak az egészségre nézve előnyös tulajdonságai. Csökkenti a koleszterinszintet, baktériumölő, vér- és értisztító hatása van. A magas vérnyomásra is tökéletes, természetes gyógyszer lehet, hiszen csökkenti azt, így kúraszerűen is fogyaszthatjuk. Ha nem tudjuk frissen felhasználni, akkor turmixoljuk le, rakjuk befőttesüvegbe, majd öntsük fel olajjal. 

Állítólag Svájcban már régóta próbálkoznak olyan kísérletekkel, amelyek segítségével a medvehagyma egész évben termeszthető lenne, de ezidáig még a növény beépített biológiai órája miatt nem jött össze. A növény érzi, hogy mikor jött el a tavasz és mikor kell meghoznia az első hajtásait és kivirágoznia. Az emberek sem tudnak mindent befolyásolni...


Medvehagymás sajtkrémmel töltött gomba

Hozzávalók:
  • 10 db gomba
  • 3-4 evőkanál krémsajt (túró, ricotta is jó)
  • 1 csokor medvehagyma
  • bors
  • reszelt parmezán
  • olívaolaj


Elkészítés:
  • A gombákat tisztítsuk meg, törjük ki a tönköket (most csak a fejekre lesz szükségünk, de a tönköket akár fel is kockázhatjuk és belekeverhetjük a töltelékbe).
  • A medvehagymát vágjuk össze és keverjük össze a krémsajttal/túróval/ricottával. Adjunk hozzá ízlés szerinti reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk és töltsük a gombafejekbe. A tetejüket szórjuk meg reszelt sajttal.
  • Kenjünk ki olívaolajjal vékonyan egy sütőtálat,  helyezzük bele a gombafejeket, majd 200°-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg őket. (grill fokozaton talán még jobb lenne!)
  • A töltelék teteje szépen megkeményedik, alatta viszont folyós sajtkrém bújik meg... mmmm 

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 cs. friss élesztő
  • 1 csokor medvehagyma
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl krémsajt/tejföl
  • 2-3 mk. só
  • 1 ek. fehérborecet
  • 2 tojás sárgája
  • reszelt sajt
  • 1,5 dl tej
  • + tojás a kenéshez


Elkészítés:
  • A tejet langyítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt/krémsajtot, ecetet, a felfuttatott élesztőt, a sót és az összevágott medvehagymát. Dagasszunk belőle egy viszonylag lágy tésztát, majd takarjuk le és kelesszük a duplájára. 
  • Nyújtsuk ki a tésztát, majd hajtsuk félbe és még egyszer félbe. Takarjuk le, pihentessük 30 percet.
  • Nyújtsuk ki, hajtsuk félbe, majd megint félbe, ismét takarjuk le és pihentessük 30 percet.
  • Nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen a tésztát, szaggassuk ki/vágjuk fel, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tetejüket tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Pihentessük 20 percet.
  • Toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 25 percre.

Ma nem bírtam magammal, olyan szép idő volt, hogy kimentem a városba és körülnéztem, virágoznak-e már a fák. A bimbók már mindenhol megjelentek, de még csak a fixen napsütéses helyen található fák borultak virágba. Ez már tényleg tavasz!

További képek a képre kattintva :)


14 megjegyzés:

Dorci_spooon írta...

Juuuj REni, tudod mi lesz holnap medvehagymás pogácsasütés Reni receptje alapján! Szupergyönyörűek a képek:)))))

Á la carte írta...

Szépségesek! Nekem holnap kerül fel a pogi :)

Katarína írta...

Meseszépek a képek, a receptek is ..csodás.. :-)

Eszter írta...

Nagggyon jó receptek! Azt kell mondanom még, hogy megint csodásak a fotók??? :-)

Noémi írta...

Most jött ki a sütőből, és csak annyit tudok mondani, CSODÁS!!!
A képek pedig gyönyörűek!

Bianka írta...

Mindkettő remek

Foodafok írta...

Már alig vártam a tavaszt. A kertben rengeteg a medvehagyma. Megyek és szedek egy kanyarral.

Reni írta...

Dorci, örülök, hogy elkapott a pogisütési láz :) Köszii a dicséretet! :)

Kriszti, köszi! Néztem a tieidet is. mmmm.. :)

Katarína, köszönöm szépen neked is!

Eszter, örülök, hogy tetszenek!

Noémi, jajj de jó! Mindig jó érzés, amikor használják a receptjeimet!!

Bianka, köszi!

Foodafok, hajrá! :)

chriesi írta...

Mennyire guszták a pogácsák! Ezer éve nem sütöttem semmilyet, úgyhogy épp itt az ideje.

Formanek Csenge írta...

Pályázat Gasztrobloggereknek!

Keressük a legjobb tokaji borecetes recepteket!

A Tokaji Borecet Manufaktúra Magyarországon egyedülálló módon kiváló minőségű tokaji borokból készít borecetet. A magas minőségű alapanyagokra garancia, hogy a szakmai berkekben is elismert Tokaj Nobilis borászat borait használjuk fel boreceteink készítéséhez.
Célunk, hogy kiváló alapanyagként hozzájáruljunk az Ön ételei magasabb minőségéhez!

Receptversenyünkre gasztrobloggerek jelentkezését várjuk, akik tokaji borecettel készült fogásokkal indulhatnak. Jelentkezés esetén postázzuk teljes mintapalettánkat, ezek segítségével kell az ételeket elkészíteni. A legjobb recepteket kiválogatjuk, és készítőjük nevével egyetemben publikáljuk egy Magyarországon elsőként megjelenő borecetes kiadványban.

Részletek:

http://tokajiborecet.hu/hirek/palyazat-gasztrobloggereknek

Reni írta...

Noémi, bizony guszták voltak... csak úgy etették magukat :/

Kedves Csenge, köszönöm a felhívást, szerintem mindenképpen jelentkezek!

Judyt írta...

Reni!!! Sokmindent megcsináltam már tőled, de ez mindent ver. Azt gondoltam, hogy Dóri elfogult, amikor pár napja istenítette, de tényleg fantasztikus recept! Nemrég sült ki, vinném baráti találkára. Hááát, nemtom mennyi marad belőle mire odaérünk :P

Reni írta...

:)))))

Ez anyukám receptje, az érdem az övé :)) Mi is imádjuk, alig várom, hogy vegyek (majd otthon) medvehagymát és megsüssem :)

Zita írta...

Most sült ki az első adag, nagyon finom!!! :)