2011. március 20., vasárnap

Sós karamellás macaron


Emlékszem, hogy tavaly még olyan terveket szövögettünk Gabival, hogy az idei Macaron napon mindenképpen Párizsban szeretnénk tartózkodni és végigesszük az összes Pierre Hermé és a Ladurée csodát. Hát ez most már valószínűleg nem fog összejönni, hiszen ma ünneplik ennek a kultikus süteménynek a napját és mi nagyon nem vagyunk Párizsban. Azt rebesgetik, hogy a macaron az új desszerttrend megtestesítője, ő az új cupcake. Magyarországon én csak a Zazzi cukrászdáról tudok, ahol megadják ennek a napnak a módját, de oda én meg nem sűrű jutok el, így itthon próbálkozom. A magyar cukrászdákban még nincs annyira kultusza - valószínűleg a macera miatt -, bár egyre jobban kezd elterjedni.


Kicsit problémás sütemény az biztos, nekem pl. nagyon párás volt a levegő a lakásban, alig tudott megdermedni a macaronok teteje a sütés előtt. Így az első tepsi ki is repedt, de utána tovább pihentettem őket, így már sikerült nekik megszilárdulniuk. Ezek sikerültek is, ahogy a kép is bizonyítja. Ez egy nagyon egyszerű változat, alap macaron sós karamellás krémmel.

Már pihen a következő adag fehérje... :)



Hozzávalók:

  • 50 g pihentetett tojásfehérje (1 napig szobahőmérsékleten, vagy 4-5 napig hűtőben)
  • 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula
  • 100 g porcukor
  • 10 g kristálycukor

A töltelékhez:

  • 1 bögre cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg sós vaj


Elkészítés:

  • A töltelékhez egy tapadásmentes serpenyőben karamellizáljuk a cukrot (ne kevergessük, csak rázzuk), majd adjuk hozzá a vajat. Vigyázzunk, a hőkülönbség miatt fröcskölni fog! Miután felolvadt a vaj, adjuk hozzá a tejszínt és keverjük el alaposan. Töltsük üvegbe, hagyjuk teljesen kihűlni. (még jobb, ha ezt előző nap készítjük el)
  • A mandulát daráljuk le, szitáljuk át a porcukorral együtt. A tojások fehérjét verjük habbá, majd amikor már majdnem elérte a megfelelő állagot, adjuk hozzá a kristálycukrot. (lágy csúcsokat kell húznia a habnak)
  • Ezután öntsük a habot a mandulához és dolgozzuk össze jól az egészet, amíg egy sűrű, tömör, lassan folyó masszát nem kapunk. Szedjük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk 3 cm átmérőjű köröket. Hagyjuk egy órát pihenni.
  • A sütőt melegítsük elő 175°-ra. A tepsit toljuk a sütőbe, süssük 4-5 percig ezen a hőfokon, amíg elő nem bújnak a talpak. Amint a talpak előjöttek, nyissuk ki a sütő ajtaját (3-4 percre) és csökkentsük a hőfokot kb. 130°-ra. Ezután még süssük kb. 10 percet. (ez nagyon sütőfüggő, mindenkinek a sajátjával kell kitapasztalnia.
  • Amikor teljesen kihűltek kenjük meg őket a krémmel és egy dobozban mehetnek is egy éjszakára (vagyis legalább 24 órára) a hűtőbe.


Még macaron az Élet napos oldalán:


12 megjegyzés:

lapetitecuisine írta...

Again, absolutely gorgeous pictures!! I'm still afraid of doing macarons by myself, even if there look so yummy and beautiful at other foodblogs. Maybe I have to try one day to get rid of my macaron-fear;)

BéVé írta...

Gyönyörűek! A fotók is és a macaronok is. A sós karamell pedig a gyengém. Hajszárítóval nem próbáltad szárítani a tetejüket? Ma pont útba fog esni nekem a Zazzi, lehet, hogy meglepem magam egy-két macaronnal ;-) Hátha készültek valami extrával a mai napra. Lehet, hogy a pillanat megörökítő masinámat is magammal viszem.

Erinacea írta...

Meseszépek!!!! Imádom a karamellt, úgyhogy fele királyságom odaadnám egy adagért! :)

Névtelen írta...

De jóók!
Az ötödik képen,hogyan maradtak meg egymáson a macaronok,hogy nem burultak fel?:D

Stefania írta...

Bella la ricetta ma stupende le fotografie, brava ciao

Puszedli írta...

Sós karamellel még nem volt dolgom, de jól hangzik! Többet nem tudok mondani..leesett az állam.

Zazálea írta...

A Ladurée-ben nem volt finom a macaron, csak mondom és az ekler sem annyira, de a közeg, az nagyon finom volt, ettől viszont a sütik is. :o))

Piszke írta...

A második kép mindent visz!

Névtelen írta...

Szia
a recept kávét nem tartlamaz. Abból mennyi kell?
koszi
g

Reni írta...

Huh, köszönöm a kommenteket, örülök, hogy tetszik!

G! Bocs a kávés macaron leírásomból (a recept ugyanaz), benne maradt a kávé, de ebbe abszolút nem szükséges!
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!

Édes és Keserű írta...

Muszáj lesz újra megpróbálkoznom vele. Az első csúfosan sikerült, azóta se próbáltam újra....
veszek egy nagy levegőt és előbb utóbb nekilátok..

Krisztina írta...

A képek, mint mindig csodásak és Neked köszönhetően rákerestem a Zazzie Cukrászdára, valamint utánanéztem a váci híres cukinak, szóval biztos lesz vagy két kirándulásunk e két gyöngyszem miatt:) Vác amúgyis közel van hozzánk, nem is értem, hogy nem vettük észre, mikor ott sétáltunk...de majd most:) Köszi!Kriszta