2011. március 18., péntek

Lazacfasírt


A hétvégén a metroban olyan csodálatos friss lazacfilét vettünk, hogy gyakorlatilag nyersen omlott szét a húsa. Először arra gondoltam, hogy csak simán megsütöm grillserpenyőben, készítek hozzá egy kapros mártást egy kis salátát és meg is van oldva az ebéd. Aztán picit elrugaszkodtam az eredeti tervtől és lazacfasírtokat sütöttem belőle. 

Mostanában úgy néz ki, hogy sikeresen tartjuk a "minden héten együnk halat!" fogadalmunkat, sőt előfordul, hogy hetente akár 2 alkalommal is hal kerül az asztalra. Ez persze első sorban annak köszönhető, hogy most már számtalan fajta friss tengeri halhoz és herkentyűhöz hozzá tudok jutni. 


Sajnos a lazacért én még mindig nem rajongok, de Dani imádja, így mindig veszünk és nagyon szívesen el is készítem. Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen formában rakom elé, tuti hogy az első falattól az utolsó morzsáig benyomja. 



Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg lazacfilé
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 kisebb tojás
  • 1 tk. kapor
  • 1 marék hagymacsíra
  • pár csepp citromlé
  • bors
  • 1-2 ek. olívaolaj

 

Elkészítés:
  • A lazacot vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a finomra vágott hagymacsírával, a tojással, a zsemlemorzsával, a citromlével és a kaporral, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Formázzunk belőle kis pogácsákat.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsük bele az olajat és süssük a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára (pár perc).

Én rozsos tönkölykenyér közé raktam őket, adtam hozzá  még egy kis hagymacsírát és már lehetett is fogyasztani. Nagyon gyorsan elkészül, így tökéletes bulikajaként is szolgálhat.


4 megjegyzés:

Lara írta...

Nem semi a fotoid,nagyon tehetseges vagy a fotozasban is.

Erinacea írta...

Jaj, ez nagyon tetszik! Imádjuk a lazacot! Meg is nézem hazafele a Nordseeben, hogy mit kérnek ennyi lazacért :) Ja, ha hagymacsírát nem kapok, akkor mivel lehetne helyettesíteni?

Reni írta...

Lara, köszönöm szépen!

Erinacea, szerintem mogyoróhagymával, újhagymával... esetleg lilahagymával :)

Szemirámisz írta...

Nagyon finom lehet.