Egészben sült tengeri sügér


A tengeri sügér talán az egyik legízletesebb halfajta azok közül, amiket eddig ettem. Hála az égnek már több helyen is hozzá lehet jutni frissen, én ismét a metroban vettem, ahogy szoktam. (mondjuk máshol nem is tudnám ezeket Fehérváron megvenni). Szerintem szép az áru, a halak frissek, eddig még nem volt problémám a minőséggel. 


Sokat gondolkoztam azon, hogy hogy készüljön a hal... szószban, grillezve, vagy fólia alatt sütve... végül az utóbbit választottam, megtömtem a halacska hasát mindenféle jóval, amit itthon találtam és úgy sütöttem meg. Sokféleképpen lehet variálni, legközelebb szerintem édesköménnyel fogom készíteni (szemeztem is vele a boltban, de valamiért nem került a kosárba....). 


Halat sütni nagyon egyszerű, nem kell tőle megijedni. Pláne, ha ilyen módon készítjük, ahogy most én is tettem. A halas kibelezi nekünk (ha nem, akkor kérjük meg és valószínűleg nem fog nemet mondani), így nincs is más dolgunk, mint mellé, illetve belepakolni némi zöldfűszert, citromkarikát, ilyen olyan zöldségeket (ez lehet hagyma, krumpli, paradicsom, édeskömény, cukkini stb.), meglocsolni egy kis olívaolajjal, letakarni fóliával és sütni 25-30 percet. Ennyi idő alatt biztos, hogy átsül a halunk (30-40 dkg-os példányokról van szó). Erről a legkönnyebben úgy győződhetünk meg, hogy a fejétől a farkáig, közvetlenül a gerinc mentén felvágjuk a halat és ha simán elválik a  csonttól akkor biztos, hogy a halunk elkészült. Ha még nem válik el, akkor tegyük vissza pár percre a sütőbe. 
Tudom, közhely ezt  már leírnom, de ezt is Olaszországban tanultam, ahogy szinte mindent a tengeri halak és herkentyűk elkészítésével kapcsolatban. 


Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db 30-40 dkg-os tengeri sügér (de használhatunk bármilyen tengeri halat, amihez hozzájutunk, pl. tengeri keszeget, aranydurbincsot stb.)
  • 1/2 citrom + 1 tk. citromlé
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • 1-2 fej lilahagyma
  • olívaolaj
  • bors


Elkészítés:

  • A citromot vágjuk karikákra, illetve a hagymát tetszőleges formájúra (én amit a hal hasába tettem, azt szeleteltem, amit a sütőedénybe dobáltam, azt nagyobb darabokra vágtam). 
  • Béleljünk ki sütőpapírral egy hőálló tálat. A halat kenjük be vékonyan olívaolajjal, a hasát tömjük meg hagymával, citrommal, bazsalikomlevelekkel és petrezselyemzölddel. Fektessük a sütőedénybe, dobáljuk mellé a megmaradt zöldségeket és fűszereket, locsoljuk meg még kevés olívaolajjal, majd takarjuk le alufóliával és toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
  • Közben készítsük el a "szószt". Keverjünk el 2-3 evőkanál olívaolajat 1 teáskanálnyi citromlével, finomra vágott zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom), kevés sóval és borssal. 
  • Ha a hal megsült, fejtsük le szépen a gerincről a húst, locsoljuk meg az ízesített olívaolajjal és tálaljuk salátával.

Két tulipános fotó tavaszvárónak:





Megjegyzések

  1. A tengeri sügér a halak királya. Persze a tenyésztett messze áll a pecával fogott nagyra nőtt példányoktól, de még így is fantasztikus az íze. Nálam is ő került pénteken a tányérra. Nem is tudom melyik képed tetszik jobban. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez valami isteni... A receptet vittem:)))

    VálaszTörlés
  3. Almond, teljesen igazad van, de legalább már tenyésztettet kapok itthon :) Köszönöm!

    Niki, vidd csak! Variáld sokféleképpen!

    VálaszTörlés
  4. Milyen könyvek Renáta?
    Könyvmoly vagyok...

    VálaszTörlés
  5. Fentről lefelé haladva:
    Casa Moro
    Jamie Konyhája
    Rachel Allen - Bake
    Olasz Kulinária
    Szakácsok könyve
    (mind szakácskönyv :)

    VálaszTörlés
  6. What a beautiful blog and such a great foodphotography! The food, props, the colors, the image detail! Are you doing professional foodphotography? Really great work! Wishes from germany. Susanne

    www.la-petite-cuisine.blogspot.com

    VálaszTörlés
  7. Én is mindig tenyésztettet veszek. :) Szerintem normál földi halandó máshoz hozzá se tud jutni. :D

    VálaszTörlés
  8. Nem vagyok egy "halas" típus, de ez olyan guszta!!!! A tulipánok meg valami csodásak! Annyira szépek a fotóid......a színek! Jó ide benézni:) Köszi, Kriszta

    VálaszTörlés
  9. Ismét egy fantasztikus étel, csodálatos fotókkal! Gratula!

    VálaszTörlés
  10. Na, ez lesz a következő hal, amit kipróbálok. Istenien néz ki!
    De jó háttereket csináltál!

    VálaszTörlés
  11. Susanne,
    also aus Deutschland? :)
    Danke schön für deine freundlichen Worte! Ich bin kein Profi, das ist nur ein Hobby :)

    Noémi, ugye? :D

    Kriszta, örülök, hogy tetszenek, ezek már kicsit tavasziasabb fotók, ugye? :)

    Eszter, köszönöm szépen!

    Vera, próbáld, tényleg isteni!
    Igen, elkészültek a hátterek, egyelőre 4 színben :)

    VálaszTörlés
  12. Ja aus Deutschland! Wußte nicht,dass Du so gut deutsch sprichst ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése