2011. március 30., szerda

Chilli con carne



Ezzel a bejegyzéssel együtt szeretném felhívni minden kedves olvasóm figyelmét arra, hogy elindult az idei, tavaszi Segítsüti akció. Idén a Down Egyesületet támogatják, tehát ismét nagyon jó helyre kerül a pénz. Én sajnos még nem veszek részt az akcióban, mint sütisütő, de mint licitáló igen. Aki úgy érzi, hogy tud segíteni, akkor ne habozzon. Ha a licit összege már túl magasnak bizonyul, akkor sem kell csüggedni, mert jelképes áron több ajándéktárgy is megvásárolható lesz, illetve megjelenik majd a sütemények receptjét összefogó Segítfüzet is. Az ezekből befolyt összeg is, mind hozzácsapódik a támogatási összeghez. Szóval jótékonykodásra fel, mert a süti segít! :)




Na de a medvehagymaroham előtt jöjjön még egy másik étel.
Jó pár héttel ezelőtt vettem a piacon száraz vörösbabot azzal a céllal, hogy egyszer alkotok belőle valami ütős egytálételt. Kerestem a tökéletes receptet, amelyre végül itt bukkantam rá. Nagyon ízletes, nagyon összetett ízű, mégis harmonikus. 

Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy csokoládé kerül a raguba, de állítólag Mexikóban igen gyakori, hogy kakaóval, illetve csokival ízesítik a húsos ételeiket. Nem kell megijedni tőle, nem olyan lesz, mintha húsízű csokit ennénk, csupán a csoki kesernyéssége és aromája ad egy pluszt az egész ételnek. 


Karácsonykor készítettem már egy csokoládés csirkét, ami elég megosztó egy étel volt (abban a formában nekem sem lett a kedvencem), de elég "bátor" vagyok ahhoz, hogy ilyenekkel kísérletezzek. Tervezek a napokban még kacsamellet sütni, amit szintén csokival/kakaóval akarok ízesíteni. Ha jól sikerül, akkor fel is rakom majd természetesen ide a blogra, hátha más is kedvet kap hozzá.

Visszatérve a chilli con carne-ra. Nem tudom, hogy mennyire autentikus ez a recept, de én elhittem róla, hogy igenis az :) És amúgy is. Az Australian Gourmet Traveller receptjei ugyanolyan hitelesek, mint a GoodFood receptek (legalábbis én úgy tapasztaltam)


Hozzávalók:

  • 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbab
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 kg darált marhahús
  • 1 db kolbász (chorizo - kb. 10 cm-es)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chili ízlés szerint (eredetileg jalapeño kellene bele, de nekem most nem volt itthon)
  • 4 dl víz (még jobb, ha alaplevet használunk)
  • 400 g darabos konzerv paradicsom 
  • 50 g keserű csokoládé
  • 1 ek. szárított oregano
  • 1 rúd fahéj (7-8 cm)
  • 1 ek. koriandermag 
  • 2-3 tk. római kömény 
  • bors


Elkészítés:
  • A babot előző éjszaka áztassuk be vízbe.
  • A koriandermagot és a római köményt száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd mozsárban törjük össze.
  • A babot főzzük puhára.
  • Egy vastagfalú serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, dobjuk bele a kockára vágott kolbászt, pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd a chilit. 
  • Öntsük rá a húst, pirítsuk meg. Ha a hús megpirult, mehet bele a paradicsompüré, a víz (alaplé), a fűszerek (kömény, koriander, fahéj, oregano, bors) és a csokoládé. Sózzuk. Fedjük le és alacsony lángon főzzük 2-3 órát (az összes levének el kell főnie). 
  • Ezután adjuk hozzá a főtt babot és főzzük még 20 percig.
  • Ha elkészült szórjuk meg korianderzölddel (én petrezselyemmel szórtam meg, mert nem rajongok a korianderzöldért...) és kínáljunk hozzá tortilla lapokat.


7 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez aztán az ízkavalkád!

Zizi írta...

Mexikóban a híres csokis/kakaós szószt "mole poblano"-nak hívják. A poblano Pueblat jelent spanyolul, ami egy mexikói nagy város. Jártam már ott, ugyanis a mexikói barátnőm ott lakik. Tényleg sok helyen készítik ezt az ételt. Emlékszem, hogy hoztam is haza valamilyen csokis cuccot, amiből el tudtam készíteni ezt a híres szószt, de már nem is emlékszem, hogy ízlett a családnak! :)

Itt lehet erről a mexikói szószról többet olvasni: http://en.wikipedia.org/wiki/Mole_%28sauce%29

Erika írta...

Én is hasonlóan szoktam, kivétel a kolbászka...
Az a kis kék lábas megint megérintett!:)

Á la carte írta...

Gyönyörűséges! Ha belegondolsz a kakaó önmagában nem édes, hanem keserű, épp ezért fűszerként is használható. Kacsával szuper lesz, meglátod majd! Várom!!

Bianka írta...

Gyönyörű, isteni étel

BéVé írta...

Jó kis üde, tavaszi kaját rittyentettél! :)

Reni írta...

Köszi!
Hát igen, nem épp tavaszi.... sebaj :)