2011. február 24., csütörtök

Sajtsoufflé


A szufléról nem készült túl sok kép, mert hát igen... nem egy hálás fotómodell. Gyakorlatilag azonnal kell fotózni, ahogy kivettük a sütőből, mert pillanatok alatt menthetetlenül összeesik. Az ide-oda rakosgatást sem viseli túl jól, de azért hála az égnek sikerült elfogadható képet kattintanom róla. Gabi és Dávid szerint nem más ez, mint puccos rántotta, de szerintem annál több (és kész!). Egy lágy, habos állagú, finom tojásos-sajtos felfújt. Az alapja nem más az egésznek, mint egy fehér mártás (besamel). Ehhez kerülnek a tojások, a sajt és a fűszerek. Tök egyszerű elkészíteni, de szerintem vacsoravendégek fogadásánál igen villantós előétel lehet. Szerintem el fogom készíteni valamilyen zöldséges formában is. A recept alapja a GoodFood.com oldalról származik, de változtattam rajta pár dolgot.


Hozzávalók:
  • 25 g liszt
  • 25 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt (gruyere-t használtam)
  • 4 tojás kettéválasztva
  • friss snidling
  • bors

Elkészítés:

  • A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk meg. Folyamatos keverés mellett öntsük fel tejjel, sűrítsük be (ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós!). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a snidlinget és a sajtot. 
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
  • A fűszeres-sajtos mártáshoz keverjük hozzá egyesével a tojások sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a habot.
  • Kenjünk ki vajjal hat darab kis szufléformát, kanalazzunk bele masszát - a formák kétharmadáig - majd egy késsel "vágjuk" körbe a formát (így jobban feljön majd a felfújt). 
  • Tegyük őket 200°-ra előmelegített sütőbe 15 percre.
  • Ha elkészült, azonnal tálaljuk!


14 megjegyzés:

Gicus írta...

Jujj de guszta! :) Még jó, hogy van szufléformám, ki tudom próbálni. :)

Nelli írta...

Egyszerű, finom.:-)Elkészítem.

Reni írta...

Tényleg egyszerű és nagyon finom! :)

Kati írta...

Tényleg villantós előétel lehet belőle.

BéVé írta...

Ügyesen fotóztad, az enyém két méterre lévő asztalig sem ért el. Be is teszem a bakik kategóriába. :)

Reni írta...

Hehe, én konkrétan másik szobába vittem át :)

Névtelen írta...

Magan szakacskent dolgozom, es szinte minden alkalommal Good Food-os recept alapjan fozok, mar van egy par mappa osszegyujtott receptem a magazinokbol. (a honapljukon megtalalhato az osszes recept, viszont ujsagkiadasban 3-4 havi magazinjuk is van)

Nagyon ugyes vagy Reni.

Szemirámisz írta...

Puccos rántotta! :D Ez jóó! :D

Ne hallgass rájuk, nagyon jól néznek ki, és tuti, hogy nagyon finom is lett. :))

Elő kéne szednem a szufléformáimat...

Reni írta...

Kedves Névtelen!

Nagyon szépen köszönöm! A Goodfood honlapot én is imádom, néha csak úgy böngészek, rákeresek egy-két alapanyagra, de nem főzök... és tényleg nagyon biztos alapot ad, nem úgy, mint egy-két másik netes forrás, vagy újság.

Szemirámisz, nem is hallgattam, az ő bajuk, ha nem érzik a különbséget ;)

Csibe írta...

Nagyon jól jönne most a salátám mellé!
Szép fotók!

Reni írta...

Orsi, köszi!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Szuper lett, mint mindig:-))

Ciripbogár írta...

Szép formája van ennek a kancsónak! (a szuflénak nemkülönben)
Méghogy rántotta!
Majdnem mondtam egy ismert közmondást!

Reni írta...

Gesztenye, Ciripbogár, köszönöm szépen! :)

Lehet csak engem akartak bosszantani a rántottázással....