2011. február 16., szerda

Rosé kacsamell gránátalmás balzsamszósszal


Hétfőn nagyon fellelkesültem ismét kacsamell témában, amikor a 67-ben azt vacsoráztam. Igaz, az sous vide technológiával volt készítve és nekem az itthon egyelőre nem megoldható, de azért sikerült nekem is egy rendkívül omlós, szaftos kacsamellből készült ételt produkálnom. A technikának az elsajátítását Robinak köszönhetem, aki egy igen részletes és hasznos cikket írt anno a gasztrotippre, az alacsony hőfokon történő sütésről. A tálalás szempontjából is van még mit tanulnom (mondjuk ha nem a ropogós bőr került volna alulra....), de az már mellékes, nekem most az íz volt a lényeg. Sosem próbálkoztam még kacsamell roséra sütésével (igazából ezelőtt még csak egyszer készítettem kacsamellet), de megfogadtam, ha legközelebb vendégek jönnek hozzánk, tuti, hogy ilyennel fogom elkápráztatni őket. Rendkívül sokoldalúan variálható, az ötleteim kifogyhatatlanok. 


A kacsamellnek valami egészen elképesztően zamatos az íze, ha szép rózsaszínre van sütve. Össze sem hasonlítható az átsütött verzióval, mintha két, teljesen más fajta húst ennénk. Elképesztően szaftos, omlós, puha a húsa, szétomlik az ember szájában, ha helyesen van elkészítve.


Hozzávalók (1 főre):

  • 1 db kacsamell
  • 1 marék gránátalmamag
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • néhány ág kakukkfű
  • 2-3 ek. balzsamecet


Elkészítés:

  • A kacsamellet mossuk meg, majd töröljük papírtörlővel szárazra. Éles késsel irdaljuk be a bőrös oldalát. 
  • Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd helyezzük bele a kacsát a bőrös oldalával lefelé. Süssük ki belőle a zsírt, de ügyeljünk arra, hogy semmiképp ne égjen meg a bőr!
  • Ezután pár perc alatt pirítsuk körbe a kacsamellet, majd helyezzük hőálló edénybe, tegyük félre a zsírját (ha fém a nyele a serpenyőnknek, akkor nem is kell másik edényt bekoszolni), sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát és "süssük" 100°-ra előmelegített sütőben 40 percet. 
  • Miközben a sütőben melegszik a kacsa, készítsük el a mártást. A kiolvadt kacsazsírhoz adjuk hozzá a balzsamecetet, maréknyi gránátalmamagot (néhányat tegyünk félre a díszítéshez), 1-2 ág kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk. Ezt forraljuk krémes állagúra. Passzírozzuk át.
  • Ha a kacsa elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk 5-10 percet állni, pihenni. Ezután szeleteljük fel vékonyra, locsoljuk meg kevés szósszal, szórjuk meg friss gránátalmamagokkal.
  • Köretként készíthetünk hozzá salátát, gratin burgonyát/zöldségeket stb. Én magában megettem :)

 


15 megjegyzés:

Eszter írta...

Fantasztikus!!!

Reni írta...

Gyors voltál :))

Ditta írta...

Gyönyörű képek,az étel nem különben!

Beatbull írta...

Örülök, hogy segített az összefoglalóm ;) Nagyon szép lett az eredmény - főleg a tálalás! A legelső kép a kedvencem ;)

Reni írta...

Ditta, köszönöm szépen!

Robi, tényleg nagyon hasznos volt! :) Most sokkal bátrabban állok majd neki a báránysültemnek is :)
Jajj pedig a tálalást elcsesztem, mert a bőrös részét raktam lefele és azt szerettem volna felfele :)

Alexandra írta...

Imádom a kacsát, rendszeresen készítem.
Elő is vettem egy pár mellet a mélyhűtőből és ezt is megsütöm.
Köszi a receptet!

Reni írta...

Igazán nincs mit, nagyon örülök, hogy tetszik!

Eat'aliano írta...

Reni!

Ez nagyon jól néz ki! :)

Stefania írta...

Una meravigliosa ricetta ♥

Reni írta...

Niki, köszi! :)

Stefania, grazie mille! :)

Alexandra írta...

Ma ez volt az ebédünk :)
Köretként Ízbolygó vaníliás karfiolpüréjét és a csillagánizsos-fahéjas körtét készítettem el.
Nagyon finom volt, köszi a receptet :)

Reni írta...

Nagyon finom lehetett! Én is valami ilyesmi köretet képzelnék hozzá! :)

Ízbolygó írta...

Beatbull nem fog szeretni ezért, de sztem a 40 perc 100 fokon rengeteg. Sztem próbáld el egyszer, hogy a körbepirítás után 80 fokra teszed be a sütőbe 10 max.20 percre. Ennek már csak az a lényege, hogy a hús ne hűljön ki, ill. kíméletes hőkezelést kap. Tapasztalatom szerint, így nem lesz szürkés-sápadt a mell közepe, hanem rozé marad.

Reni írta...

Köszi a tippet Tünde, kipróbálom majd ezzel a sütési idővel is mindenképp és meglátjuk hogy jön be jobban :)

Beatbull írta...

Dehogy foglak ezért nem szeretni ;) De azért egy apró fontos részletre érdemes odafigyelni. A 40 perc 300-350g körüli hím kacsamellekre értendő, ezt így is írtam a gasztrotippen ill. a receptjeimben is oda szoktam írni a kacsamell súlyát. Kisebb nőstény kacsamellekhez (150-200g, vagyis feleakkora súly) kevesebb idő is elég. Mivel errefelé nem lehet kapni nőstény kacsamelleket, így hímet szoktam sütni. Az összes kacsamell így készül nálam, s teljesen egynemű rózsaszín és szaftos lesz az eredmény - ezt az összes képen is láthatod.