2011. február 6., vasárnap

Rizses kenyér és padlizsánkrém deluxe



Többek között ez a kenyérreceptet is a kenyeres órán tanultam Makinál Kaldeneker Györgytől. Nekem nagyon ízlik, tetszik, ahogy a különböző textúrák találkoznak a kenyér tésztájában. A padlizsánkrém is adta magát (a főzősuliban is ezt csináltunk hozzá), hiszen az utóbbi héten is készítettem már magamnak egy egyszemélyes adagot, ami nagyon nem volt elég, így ma egy kicsit növeltem a mennyiséget (tudom-tudom a padlizsánnak nincs szezonja és így nem is olcsó, de összesen 3 db-ot vettem, mert nem bírtam ellenállni... gyengeség... de hát ott egye meg a fene :)


A padlizsánkrémet nem klasszikus módon ízesítettem, hanem kicsit elengedtem a fantáziám. Dani által készített házi krémsajttal (helyettesíthetjük akár sűrű görög/török joghurttal, vagy ahogy eredetileg készül, házi majonézzel) tettem krémesebbé az állagát, koriandermaggal, római köménnyel és fahéjjal fűszereztem a só és a bors mellett. Tettem bele nagyon finomra vágott vöröshagymát  és azt hiszem, hogy ennyi. Kicsit pikáns, nagyon kellemes ízű kencét kaptam.


Szépen sorjában az összes kenyér receptjét felteszem majd ide, miután megsütöttem őket (english muffinból már két sütésnyi is elfogyott fotózatlanul), kivéve a focacciat, mert hát az ugye rendszeresen készül itthon (recept itt, itt és itt) és a recept is fenn van már a blogon. Eredetileg vadrizst kellene adni a tésztához, de nekem csak keverékem volt, ami vadrizsből és barnarizsből áll. Ez is tökéletesen megállja a helyét, sőőőt... szerintem sima rizzsel is helyettesíthető.


Hozzávalók a kenyérhez:
  • 30 dkg fehérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 marék kukoricadara
  • 1 marék zabpehely
  • 2 tk. sötét nádcukor
  • 1/2 cs. friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tk. só
  • 1 bögre (2,5 dl-essel mértem) főtt rizs


Hozzávalók a deluxe padlizsánkrémhez:
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1-2 ek. krémsajt
  • 1/2 mk. római kömény
  • 1/2 mk. koriandermag
  • 1 cm-es fahéjrúd darab
  • frissen őrölt bors
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1-2 ek. olívaolaj (én citromosat használtam)



Elkészítés:
  • A kenyérhez langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ha ez megtörtént, az összes hozzávalóval együtt gyúrjunk belőle ruganyos, selymes tésztát. Takarjuk le és kelesszük a kétszeresére.
  • Közben készítsük el a padlizsánkrémet. A padlizsánokat szurkáljuk meg hegyes késsel, majd sütőlapon a sütőben (de még jobb nyílt lángon, ha valakinek lehetősége van rá) süssük egészen szenesre a padlizsánt. A fűszereket egy száraz serpenyőben pirítsuk meg (így jobban előjön az ízük), majd mozsárban zúzzuk porrá. A padlizsánnak a héja ha szenesre sült, kanalazzuk ki a húsát, villával törjük össze, adjuk hozzá a nagyon finomra vágott hagymát, a fűszereket, sózzuk és borsozzuk, végül keverjük hozzá a krémsajtot. Én még egy kis hagymacsírát is tettem rá díszítésként (persze meg is ettük, mert nagyon szeretjük)
  • Ha a kenyértészta megkelt, osszuk 8 egyforma részre. Formázzuk őket csepp alakúra, majd helyezzük el mind a nyolcat (virágszirom alakzatban :) egy 24 cm-es tortaformában. Tegyük félre, takarjuk le és kelesszük duplájára. 170°-ra előmelegített sütőben süssük meg kb. 35 perc alatt.

13 megjegyzés:

Zizi írta...

Szuper, hogy megcsináltad a kenyeret! A képek pedig kiválóak!

Reni írta...

Köszi Zita! :)
Terveim szerint megcsinálom majd a cserepes verziót és felrakom majd azt a hihetetlenül kapós english muffint is :)

martinelli írta...

Nagyon jól néz ki, gratula

Nelli írta...

De szépen megformáztad a kenyeret!:-)

Á la carte írta...

Hétvégén nálunk is a kenyér volt a téma! Én az olajbogyósat, aszalt paradicsomosat csináltam meg, ha elsz időm, a héten fel is teszem, ha nem, akkor amjd a jövő héten. Nagyon szuper volt ez az óra, ha nem fél 11-re érek haza, szerintem még aznap nekiállok :)

Cecile írta...

Nagyon jól néz ki, a héten én is kipróbálom. A képek - mint mindig - csodásak!

Reni írta...

Köszi mindenkinek! :)

Kriszti, én 23:58-kor szálltam le Fehérváron a vonatról, aztán utána még hazasétáltam... kábé fél egyre már itthon is voltam :D Na akkor már nekem sem volt kedvem kenyerezni :D

Kriszta írta...

Nagyon szép! :-) A rizs mikor egy csészényi, főzés előtt v. főzés után?
Köszi előre is a választ!

Reni írta...

Főzés után egy csészényi :) (akár maradékrizsek is bevethetők)

Névtelen írta...

Hát azért a nevem beírhattad volna a cikkbe, elvégre a receptek tőlem vannak.
Kaldeneker Gyuri

Reni írta...

Bocsánat, pótoltam!

Névtelen írta...

Köszönöm szépen:)

Norka írta...

Tegnap nekiálltam, annyit változtattam, hogy végül is ez lett életem első kovászos kenyere. Tehát napokig készültem rá:) Supi finom lett! (Na jó, mást is változtattam: csak tk tönkölyliszt, zéró kukoricadara, de volt indiánrizsem, úgyhogy azt használtam. SZép lett, jó lett! Mindig szívesen használom az ötleteidet, receptjeidet, köszönöm:)