2011. február 5., szombat

Mini szalagos fánkok házi baracklekvárral


Már régóta készültem fánkot sütni, de mindig beugrott valami más a helyére. A receptet anyától kértem el, mert az a tutibiztos forrás... nem? :) Csupán csak azért lettek minik, mert ekkora a legnagyobb kör alakú kiszúróm és nagyobb szájú poharaim sem nagyon vannak. Ha két főre sütjük, akkor nyugodtan felezzük meg a mennyiséget, mert elég nagy adag lesz belőle, ebből a miniből kb. 40-45 darab lett.


Éreztem én a sütés közben, hogy valami nincs velem rendben, fájt a bőröm, fájt mindenem, erre nem belázasodtam? Hát hülyét kapok! Nem rég gyógyultam meg, erre megint lebetegedtem... Szóval voltak olyan terveim, hogy csokival töltött fánkgolyókat csinálok, de erre már nem tudtam rászánni magam, inkább gyorsan kiszaggattam és kisütöttem.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 4-5 mk. cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 4 dkg friss élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • lekvár a mártogatáshoz
  • esetleg porcukor a szóráshoz



Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítom, hozzáadok 1-2 mokkáskanálnyi cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni. Összekeverem a többi hozzávalók, majd a felfutott élesztőt is hozzáöntöm és sima tésztát dagasztok az egészből. (kb. 10 perc kézzel) Hagyjuk a duplájára kelni.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassuk ki. Ezután a kiszúrt tésztadarabokat takarjuk le és kelesszük  duplájára. Nyomjuk a közepükbe a hüvelykujjunkat, majd kb. 170°-os olajban süssük ki a fánkokat. 
  • Szórjuk meg porcukorral, vagy vaníliás cukorral stb. és fogyasszuk lekvárral, vagy akármilyen krémmel.






15 megjegyzés:

Dia írta...

Teleportálással jöheeeet. :D

salsa írta...

Nagyon szépek lettek!
Ó, szegény. Nem jó, hogy megint beteg vagy. Homeopátiával próbálkoztál már?

Latsia írta...

Gyönyörűek és gusztusosak lettek a kis fánkok, és gyanítom kényelmesebb is enni őket, mint a hagyományos nagyobbakat!:-)
Meg aztán gyerekkézbe is jól passzolnának!:-)
A fotóid csodaszépek és ahogy látom a kis csipkealátét pont a fánkod méretéhez passzol!:-)

Mézeskalács írta...

Nagyon nagyon bájosak lettek!!! És a fotóid... hát azok valami hihetetlenül jók!!!:)

Szemirámisz írta...

Nagyon guszták!

Linda írta...

Nagyon guszták!
Gyógyulj meg minél hamarabb!

Reni írta...

Igyekszem, ma már sokkal jobban érzem magam :) (na jó, tegnap is délután jött a láz...)
Örülök, hogy tetszenek a képek :)

Bianka írta...

Gyönyörűségesek

Ciripbogár írta...

gyönyörűek, minden szempontból, és még a tojástartó is szép ibolyaszín!
De ennék most egyet-kettőt belőle.
Ma már Trendo oldalán is kaptam egy jó adag inspirációt,tényleg nekifogok a sütésnek!

superhappyjohi írta...

wow! a tojásos kép valami csoda! :) jobbulást!

Reni írta...

A tojásost én is szeretem, rég csináltam ilyen hozzávalós fotókat, pedig imádom "megrendezni" őket :)

Örülök, ha bárkit is megihlettem vele :))

Csibe írta...

Szép fánkok, gyönyörű fotók!

Reni írta...

Köszi, Orsi! :)

Jenis írta...

Szia!
Megcsináltam! (Életem első fánkja)
A férjem megdicsért, hogy milyen szép szalagos. Erre megkértem mondja el mi az, hogy szalagos. Megtette. :)
Én nem nyomtam meg a közepét, hanem utólag töltöttem csokipudinggal. A tetejére cukormáz és színes tortadara került. nagy sikerem volt vele.
Porélesztővel is működik, ráadásul én fél óra kelesztés után hűtőbe tettem a tésztát és csak másnap reggel készítettem el. Kinyújtottam hidegen, kiszaggattam, aztán meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelt.
Köszönjük! :)

BenceIldije írta...

Éééén is megsütöttem, nekem is az első volt, és irtó jó lett! Csak egy dolgot nem értek, szerinted miért lehet? A fánkok fele olyan lett, hogy golyó alakúra duzzadtak sütés közben (160 fokos volt az olaj, az enyémen 20 fokonként lehet állítani), és belül meg üresek voltak. Haha! Szóval nem ilyen diszkoszok lettek, hanem üres golyók kisütés után. Tesco gazdaságos :-D Így is finomak voltak, csak össze kellett nyomni.