2011. február 14., hétfő

Körtés gofri/waffel, borban párolt körte és a forralt bor


Most kapásból három recepttel jövök és igazából azért, mert az egyik adta a másikat... amolyan láncreakció szerűen jöttek létre. Amikor múltkor megláttam Veránál a tökös gofrit, rájöttem, hogy milyen nagyon régen készítettem. Aztán szombaton feltette Dani a kérdést:  mikor lesz egyszer gofri?... olyan rég sütöttél....
Hát jó, akkor lesz gofri, méghozzá körtés. Mivel vettem körtét, jól megpároltam kettőt fűszeres borban. Aztán mivel egy üveg bort felhasználtam a körte párolásához, abból meg legyen forralt bor... nehogy kárba menjen már.


Hozzávalók a gofrihoz (kb. 12-14 darabhoz):
  • 40 dkg liszt 
  • 3 tojás
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 ek. vaníliaesszencia
  • 1 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 l tej
  • 2 db körte lereszelve
  • 3 ek. Marsala (vagy egyéb desszertbor)
  • csipet só
  • a tetejére: olvasztott csokoládé, méz vagy bármi, amihez kedvünk van

Elkészítés:
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
  • A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliaesszenciát, az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, a desszertbort, adagoljuk hozzá a tejet, majd végül szórjuk bele a lereszelt körtét. Keverjük el alaposan, csomómentesre a tésztát. Forgassuk bele a fehérje habot.
  • Adagoljuk gofrisütőbe a tésztát és süssük meg. (ha nincs gofrisütőnk, akkor palacsintasütőben is elkészíthető a tészta)

Hozzávalók a borban párolt körtéhez (2 db):
  • 2 db ízes körte
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 2 db csillagánizs
  • 2-3 db zöld kardamom
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj

Elkészítés:
  • A körtéket pucoljuk meg, vágjuk egyenesre a talpukat.
  • Öntsük egy forralóedénybe a bort, adjuk hozzá a fűszereket, majd helyezzük bele a körtéket, fedjük le. Közepes lángon (a bor gyöngyözzön, de ne forrjon) pároljuk meg a körtéket. Ha a bor nem lepi el a körtét, akkor forgassuk rendszeresen, hogy mindenhol megpuhuljon.
  • Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét.
  • A körtéket emeljük ki a fűszeres borból, majd csurgassuk végig rajtuk az olvasztott csokoládét.

Hozzávalók a forralt borhoz:
  • a fent megmaradt "főzőlé"
  • 4-5 ek. cukor
  • 2 dl víz
Elkészítés:
  • A hozzávalókat forraljuk össze, majd igyuk meg. 





8 megjegyzés:

martinelli írta...

Jó fogyis kaja :)

Reni írta...

Ez aztán az! :))))

Édes és Keserű írta...

:)) jó kis gofri lett

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Nagyon klassz, na és a fotók fantasztikusak, mint mindig:-)

Eszter írta...

Mondanom sem kell, hogy beleestem a fotókba, mint mindig.
Szuper ez a körtés téma is.

Szemirámisz írta...

Jujj, nagyon guszta! A képek pedig gyönyörűek, mint mindig! :)

Raindrop írta...

Mindet imádom!
A körtét sokszor megcsináltam már jó kis túrófagyival, a gofri pedig alapkedvenc.
Nagyon szépek a gofris fotók! :)

Reni írta...

Örülök, hogy tetszenek :)))