2011. február 20., vasárnap

Gambas al ajillo


Nagyon szép rákokat vettem a metroban. Gondolkoztam rajta, hogy milyen módon készítsem el, végül beugrott a spanyolok "gyors kajái" közül a fokhagymás rák. Klasszikus tapa, gyakorlatilag mindenhol hozzá lehet jutni, nagyon népszerű. Mivel a rákok előfőzöttek voltak, így az étel gyakorlatilag 7-8 perc alatt el is készül és már tálalható is. Akkor sincs gond (sőt, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat!), ha friss a rák, mert akkor is csak pár perccel kell tovább sütni őket. Tökéletes előétel. Érdemes a rákdarabokat és kenyeret a fokhagymás olajba tunkolni, mert eszméletlen gazdag az íze. Ha egész rákokkal dolgoztunk (ahogy én is) a pucolás után a páncélt és a fejeket ne dobjuk el, hanem főzzünk belőle alaplevet, ami tökéletesen szolgálhat risottok készítéséhez (szerintem nálam is ez lesz belőle).


Mostanában nagyon rá vagyok indulva a spanyol ízekre is, remélem idén lesz alkalmam egy kicsit jobban beleásni magam a spanyol gasztronómia világába. Majd meglátjuk.... 
A múltkor előszedtem az Andalúziában készült fotóinkat és felidéztem az ott eltöltött időszakot... amikor ott jártunk, még nem voltunk házasok, csupán egy éve voltunk együtt és még nem igazán foglalkoztam húsz évesen a gasztronómiával... nem volt még tükörreflexes fényképezőgépem, ilyen-olyan objektíveim... a fotózás már akkor is érdekelt, de szeretném a mai "látásommal" megörökíteni az ottani hangulatot. Ma már egészen más szemszögből nézném azt a területet. Spanyolország amúgy is közel áll a szívemhez, hiszen spanyolos szakon voltam középsuliban, 4 évig tanultam a nyelvet. Mára már sokat felejtettem belőle, sajnos nem igazán volt alkalmam használni... 


Hozzávalók 2 főre:
  • 8-10 db garnélarák (mérettől függően)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 db madárszem chili
  • tengeri só
  • 0,5 dl sherry

Elkészítés:
  • A fokhagymát tisztítsuk meg, roppantsuk meg a kés lapjával a gerezdeket és vágjuk nagyon finomra.
  • A rákokról bontsuk le a páncéljukat, szedjük le a fejüket (Ne dobjuk el ezeket, főzzünk belőlük alaplevet! Én a farkukat a fotó kedvéért rajta hagytam, de ezt is le lehet fejteni róla....).
  • Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk bele a finomra vágott fokhagymát és morzsoljuk bele a csípős paprikát. A hagymát pirítsuk meg.
  • Dobjuk bele a rákokat, majd süssük őket oldalanként 2-3 percig (mérettől függően; ha friss rákkal dolgoztunk, akkor kb. 4-5 percig oldalanként.
  • Öntsük rá a sherryt, főzzük el az alkoholt 1-2 perc alatt, majd az egészet öntsük egy tányérba. Köretként kenyér illik hozzá a legjobban és öblítsük le egy jó pohár száraz fehérborral (mi Légli Blanc Olaszrizlinget ittunk).
A rák bélcsatornája a hátán fut végig, amit egy kés segítségével könnyedén eltávolíthatunk. Ha nem akarjuk, hogy ezzel kelljen matatni az evés előtt, akkor a tisztításnál is elvégezhetjük ezt a műveletet. 


11 megjegyzés:

Katalin írta...

Istenem RÁÁÁK!!!, és milyen csodás, és színei és ízei, érzem az illatát, jaaaj, annyira-annyira imádom, nagyon szeretem, (és milyen ritkán eszem: tegnap is alig volt a fagyasztottan vett paellámban, nagyritkán, ha bemegyek a Burger King-be: csak a rántott rákjáért

nagyon élvezetes bejegyzés volt ez a ráksztorid, és GYÖNYÖRŰek a képeid

Hobbychef írta...

Gyönyörűek ezek a rákocskák (shrimpek), mediterrán országokban tett utazásaim során, valamint Iránban a kiküldetésem alkalmával gyakran fogyasztottam. A bélcsatornát én már a tisztításnál eltávolítom. A páncéljából, finom rákvaj is készíthető.

Colors in the Kitchen írta...

Csodálatos az összes kép és nagyon finom falat lehetett! Nekem nagyon tetszik az, amikor a fokhagymát kettévágtad!

Stefania írta...

Deliziosi :)

"saját levében" írta...

Ez az egyik kedvenc háziállatom! Áss csak nyugodtan mélyebbre, de ne felejts el közben fotózni is!

Foodafok írta...

Valóban fantasztikus ez a Tapas. Én akkor szerettem meg igazán a rákot, a kagylót, és mindent, ami a tengerrel összefügg, amikor Marbellán dolgoztam. Minden nap a helyi halász, aki az étterem tulajdonosaival igen jóban volt (vajon miért), pontosan 9 órakor megjelent az aznapi „fogással” és megkezdődött a terülj-terülj asztalkám. Volt ott minden. A helyi szakácsok azonnal kóstoltatták velem a jobbnál jobb falatokat. Nem kellett sokáig győzködniük.

Reni írta...

Örülök, hogy tetszenek a fotók, nekem olyan tengerparti hangulatot adnak... lehet a kékség miatt :)

Eva írta...

Hola Reni,
Las gambas tienen una pinta estupenda. Es uno de mis platos preferidos. Y las fotos espectaculares. ¡Enhorabuena!
(Te escribo en español, así puedes practicar un poco.) :-)
Saludos, Eva

Reni írta...

Hola Eva,

Muchas gracias por tus palabras en español, porque no se puedo comunicar con nadie en este idioma... tengo que pensar en todo (aunque esto no es malo) y no estoy seguro de la gramática correcta... :)

Juharszirup írta...

Kedves Reni!!

Van nálam egy kis meglepetés számodra:

http://juharszirup87.blogspot.com/2011/02/dij.html

üdv.Juharszirup

Reni írta...

Szia!

Megyek és nézem is :)

Köszi!