2011. január 21., péntek

Cottage pie


Ami majdnem shepherd's pie, csak én nem bárányhúsból, hanem marhából készítettem. Már régóta el akarom készíteni ezt az egytálételt, de valahogy sosem jutott eszembe. Ha marharagut készítettem, leginkább tésztával, metélttel végezte, nem pedig krumplipüré alatt. Most eljött az ideje, hogy elkészítsem ezt a kultikus angol kaját. (Bár ahogy én készítettem nem nagyon nevezhető britnek, mert én parmezánnal és szerecsendióval ízesítettem a krumplipürét, illetve a raguba tettem csillagánizst és mint feljebb említettem, marhából készítettem. Nem hiszem, hogy ezek rontottak rajta, sőt nekem nagyon ízlik, hogy enyhén parmezán íze van a krumplirétegnek.) 


Ez az a kaja, amit a sütőtálból kivéve baromira nem lehet fotózni, ugyanis melegen nem nagyon van tartása, szétcsúszik az egész, így olyan kép nem is készült. A fotókat most kicsit megszűrőztem (ugyanezt a szűrőt szoktam használni az esküvős/gyerek/egyéb fotókon is, de az ételfotókon csak nagyon ritkán. Remélem így is tetszenek. 

Hozzávalók:
  • 80 dkg darált marhahús (lehet vegyesen sertés/marha, vagy szimplán bárány)
  • 2 szál szárzeller
  • 1 nagy répa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 db babérlevél
  • 1 db csillagánizs
  • 1-2 dl húsleves
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek. vaj
  • 4-5 dkg reszelt parmezán
  • szerecsendió
  • kevés olaj
  • bors
Elkészítés:
  • A hagymát, répát és zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra.
  • Egy serpenyőt forrósítsunk fel, öntsük bele az olajat, majd dobjuk rá a zöldségeket és pároljuk üvegesre őket. Ezután öntsük rá a húst, hirtelen pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, a babérlevelet, csillagánizst, öntsük fel a húslevessel, sózzuk és borsozzuk. Fedjük le és alacsony lángon legalább másfél órán keresztül főzzük. 
  • Közben készítsük el a krumplipürét. A krumplit főzzük meg, törjük át, majd majd dobjuk bele a vajdarabokat, öntsük hozzá a tejszínt, reszeljünk bele szerecsendiót és parmezánt. 
  • Miután a ragu elkészült, szedjük ki belőle a csillagánizst és a babérlevelet, majd öntsük az egészet egy hőálló sütőtálba és simítsuk rá a burgonyapürét. A tetejére dobáljunk még apró vajdarabokat, reszeljünk rá kevés sajtot és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe grill funkción kb. 25 percre.
Forrás: Rachel Allen



8 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez cottage pie!

Reni írta...

ó, tényleg!
az eredeti recept Rachel Allen-nél szerepelt, csak ugye az bárányhússal... mivel én azt kicseréltem, így már nem shepherd's...
át is írom, ne tévesszek meg senkit! köszi!

Bianka írta...

Fantasztikus

Ottis írta...

Guszta nagyon, a fotók csodásak!

Katarína Romana írta...

Ramsay is tesz parmezánt a krumplipürébe ...imádom ezt az ételt, hidegen szeletelhető és másnap még finomabb, mint frissen :o)

Reni írta...

:)
köszönöm

A sajtos krumplipüré nálunk is mindig nagy kedvenc volt, de a parmezános..... :)
Már este is szépen lehetett szeletelni, de olyan finom volt frissen.... forrón.... :)

Foodafok írta...

Kedves Reni. Gyönyörű blogod készítése közben kérlek, tekints be hozzám, mert szeretnélek megajándékozni valamivel téged.

Ciripbogár írta...

nagyon jól hangzik!
Szerecsendiót én is mindig teszek a pürébe, parmezánt még nem próbáltam, majd most.