Olívaolaj és balzsamecet kóstoló a Csillagánizsban

A kínálat

Még november elején volt, amikor Mautner Zsófi meghirdetett a blogján egy játékot. Fel kellett sorolni, hogy hol szoktunk olívaolajat beszerezni és cserébe friss, szűretlen Montecchia olajat sorsoltak ki. Na az olívaolajat nem én nyertem. A nagy érdeklődésre tekintettel viszont volt egy bónusz nyeremény... Olívaolaj és balzsamecet kóstoló Giueseppevel a Csillagánizs Főzőiskola jóvoltából. Na ezt már én nyertem. Igazából értékeltem volna az a csodás friss olajat is, de ennek talán még jobban örültem. Nem jártam még sosem a Csillagánizsban, így örültem, hogy eljuthatok (remélem lesz még alkalmam) és hogy egy ilyen izgalmas estén "órán" vehetek részt. Kicsit korán érkeztem, de sebaj, bemutatkoztam Timinek, majd leültem és az ölembe vettem néhány GoodFood-ot. Aztán szépen lassan befutottak a többiek is. Még ismerőssel is találkoztam, Zitával.

Gondolom akik rendszeresen követik az írásaimat tisztában vannak vele, hogy néhány kivétellel, szinte mindig olívaolajat használok a főzéshez. Értek már negatív hozzászólások azzal kapcsolatban, hogy az olívaolajat nem szabad hevíteni, nem szabad vele főzni-sütni, de hála az égnek én ezzel nem foglalkoztam és a pozitív irányú döntésemben tegnap a szakértő is megerősített. 

A különböző olajok kóstolása között egy-egy szelet zöldalmát ettünk, mert az alma tökéletesen semlegesíti a szájban lévő ízeket és a savtartalma "elűzi" az olajosságot

Kezdem talán az elejéről, igyekszek a két oldalnyi jegyzetemből egy értelmes szöveget fogalmazni. (Korábban írtam már az olíváról a Gasztrotippen és tegnap megnyugodtam, hogy olyan bődületes baromságokat akkor sem tettem közzé.)

Giuseppe is a történelemmel kezdte, de ezt nem taglalnám, hiszen ezeket a fent linkelt cikkemben is leírtam.

A program egy elméleti "oktatással" kezdődött. Érdekes volt, ahogy az egyes extra szűz olívaolajok címkéjét olvasva (nem akarok nevesíteni, de az egyik hiper saját márkás termékéről van szó) olyanokon akad meg az ember szeme, hogy nyomokban diót és mogyorót tartalmaz... Tessék?! Akkor most extra szűz, vagy nem extra szűz? Ez csak azért is felháborító, mert az extra szűz olívaolaj az kizárólag az első sajtolásból származó olaj, amely kizárólag az erre a célra fenntartott szerkezettel készülhet. Ergo, semmi más nem kerülhet bele, csak a friss, mosott olajbogyó. Mindegy, ezen  nem is háborgok tovább, mert alapvetően nem ez volt a főszereplője az estnek. Nem kóstoltuk meg.


A különböző olajakat kis pohárkákból kóstoltuk a következő módon:
Az egyik tenyerünkben tartva, a másik tenyerünkkel lefedve testhőmérsékletűre melegítjük, így kioldódnak belőle az illóolajok. A szánkba veszünk egy cseppnyit, majd a nyelvünkkel szétkenjük a szájpadlásunkon, majd "szörcsögve" megpróbálunk az orrüregbe is "felküldeni" az íz/illatanyagokból. Ez a kóstolási módszer leginkább a tiszta, extra szűz olajaknál fontos, az ízesített fajtáknál már nincs olyan jelentősége.

Az első kóstoló a Bertolli volt (Tudtátok, hogy a Bertollinak csak a neve hangzása olasz, de a cég maga az nem az? Felvásárolták a spanyolok...). A Bertolli olajaknak gyönyörű zöldes színük van, de ez mind csalóka lehet. Ne a színük alapján vásároljuk olajat, mert az mesterségesen előállítható, ipari körülmények között, klorofill és béta-karotin hozzáadásával. Sajnálatos módon az olívaolaj "hamisítás" rendkívül nehezen, csak laboratóriumi körülmények között mutatható ki, így hagyatkozzunk az ízlelésünkre és a szaglásunkra. A Bertollinak "klasszikus" olívaolaj illata van. Gondolnánk... persze  ha találkoztunk már jó minőségű olajjal, akkor már tudjuk, hogy nem az. Savanyú. 

1. Ízesített olajak: mandarinos és bergamotos
2. Frantoio Colonna - Molise-ből
3. Baudilli - Szicília
4. Macrí - Calabria 


Előtérben a "Csillagánizs-olaj" :)




Másodiknak egy szicíliai olajat, a Baudillit kóstoltuk. Ég és föld volt az iparilag előállított Bertolli és az e közötti különbség. Ennek a fajtának már finom, lágy olaj, füves, zöldfűszeres ízzel. Nekem nagyon ízlett, az ötből négy csillagot kapott (csak azért nem adtam rá többet, hogy ha lesz jobb, akkor azt is tudjam osztályozni).

Ezután calabriai olaj (a csizma orra) következett a Macrí. Szintén finom, fűszeres olaj, enyhén kesernyés. Én ennek háromésfelest adtam, de nem azért mert bármi gond lett volna vele, nekem az előző egészen egyszerűen jobban ízlett.

Aztán jött a negyedik. A személyes kedvencem, egy szintén szicíliai gyönyörűség, a Piano Grillo. Szerintem ez egy nagyon szép olaj, gyümölcsös.... vagyis konkrétan paradicsomos ízzel (itt nem magára a gyümölcsre, hanem a paradicsom leveleire kell gondolni). Giuseppe szerint jelen van még benne az articsóka és némi mandula is. Na nálam ez vitte el az öt csillagot.


Piano Grillo - Szicília


Az utolsó extra szűz olívaolaj nem más volt, mint a Giuseppe szülőhelyéről, Abruzzóból származó Frantoio Montecchia olaj. Ez az olaj egy "keverék", ami azt jelenti, hogy 7 fajta olívabogyóból készül, méghozzá a következőkből: tortiglione, leccino, frantoio, dritta, maurino, moraiolo, carboncella. Ez egy igen friss olaj (ugyebár novemberi), így az íze még enyhén kesernyés, igen karcos, testes.


Frantoio Montecchia - Abruzzo


Ezután következtek az ízesített olajfajták. Giuseppe csak olyan fajtákkal foglalkozik, amelyek természetes eljárással készülnek, azaz az ízesítő anyagokat (gyümölcsöket, fűszereket, zöldségeket) az olajbogyóval együtt darálják és sajtolják. Az elsőt ha kitaláltuk volna, akkor  meg lehetett volna nyerni. Mentségemre szolgáljon, nem szoktam Earl Grey teát inni, így nem ismertem fel a bergamot ízét, csupán annyit, hogy ez biztos valami citrusféle lesz. Aztán kóstoltunk még mandarinolajat, aminek az az érdekessége, hogy nem csak a gyümölcs héja van kisajtolva, ahogy az általában a citrusoknál lenni szokott, hanem az egész gyümölcs. Isteni lehet desszertekhez! Olyan, mintha folyékony mandarint nyalogatnánk. Ezután kardamomos olajat kóstoltunk, ami kitűnő  lehet kávés/csokoládés desszertekhez és végül egy országos premierrel találkozhattunk, a rózsás olajjal (ez is megmozgatta a fantáziámat.... gyönyörű lehet egy gránátalma fagylalttal, vagy sorbet-val....).

Még egy két érdekesség az olívaolajról, mielőtt áttérnék a balzsamecet témára...

Az olívaolajjal igenis lehet sütni és főzni, ennek az ellenkezője csupán tévhit és berögződés. Ez a legstabilabb növényi zsiradék, csupán 2 % különbség van a magolajok és az olívaolaj között (amik a természetes színezékek: klorofill és béta-karotin). Az olívaolaj füstölési pontja kb. 180°-nál van. 

És akkor balzsamecet... nem is tudom, hogy az olaj, vagy az ecetkóstolást élveztem-e jobban. Mindegyiket imádom, mindegyiket másért... Hát  ha még ilyen csodákat kóstol az ember, amilyeneket itt!

1. Saba - A "szegények balzsamecete"
2-3-4. A Villa Bisini Gambetti kistermelő tradicionális modenai balzsamecetei

A balzsamecet kizárólag fehér szőlőből készül. A fehér szőlőből készült mustot besűrítik, akár a 70%-ra beforralják, jó minőségű anyaecettel beoltják, majd hordókba öntik és jól szellőző padláshelyiségben tárolják. A hordó nyílását textillel, esetleg folyami kövekkel fedik le, így nem megy bele kosz és rovar, viszont biztosítva van a folyamatos szellőzés. Az ecetet minden évben új hordóba öntik, mindig egyre kisebbe, mert ugye az ecet folyamatosan párolog, így folyamatosan csökken a térfogat. Ez a folyamat egy-egy adag ecettel legalább 12 éven át tart. Ekkor a kör lezárul, az ecetet palackozzák, majd a lecsapolt mennyiséget egy másik hordó tartalmával pótolják. 
Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen balzsamecetet vásárolunk, ugyanis a hipermarketek polcain lévő ecetek legtöbbször a mesterségesen hozzáadott színezéktől (karamell stb.) olyanok, amilyenek. A jó minőségű balzsamecet nem olcsó, viszont nagyon hálás dolog. Olyan pikantériát tud csempészni egy hagyományos gyümölcssalátába, fagyiba is, hogy az összes ujjunkat megnyaljuk utána. Aztán itt van még a fehér balzsamecet a maga lágyságával, finomságával... tökéletesen passzol azokhoz az ételekhez, ahol a sötét balzsamecet színe nem mutatna túl esztétikusan. Mehet salátákra, desszertekre.... Tele van nyállal a szám, ha csak rágondolok az ízükre :)

Fehér balzsamecet

A kóstoló lezárásaként előkerültek a gigabogyók. Kicsit félve haraptam beléjük, ugyanis én itt Magyarországon nem eszem meg az olajbogyót. Nem sznobságból, nem hisztiből, hanem egészen egyszerűen Fehérváron nem tudok olyan bogyóhoz jutni, ami nekem ízlene. Mindegyik borzasztóan sós, mindegyiknek van valami mellékíze. Viszont ez... ez valami fantasztikus. Enyhén sós, édeskés, olyan íze van, mintha articsókát és kukoricát kereszteztünk volna. Ezt simán felszolgálnám vendégségben előételként. 

Ez egy nagyon kellemes este volt, köszönöm, hogy ilyen fantasztikus élménnyel gazdagodhattam. Remélem még visszatérek.

Olive verdi dolci giganti  a hivatalos megnevezés


Megjegyzések

  1. reni, érdekelnének a beszerzési lehetőségek. lehet például pianogrillo-t itthon kapni? teszem azt, culinarisban? nem tudod véletlenül?

    VálaszTörlés
  2. Azt mondta Giuseppe, hogy folyamatosan mindent pakolnak fel a dolcevitakonyha.hu-ra, de szerintem neki is lehet írni. Én a culinarisban nem láttam. Ha lesz konkrét beszerzési hely, akkor majd megírom, mert ilyet én is szeretnék venni mindenképp! :)

    VálaszTörlés
  3. Mi olvasóid pedig köszönjük a részletes beszámolót és hogy így mi is kicsit részt vehettünk ezen az izgalmas estén ;)
    Mikor Spanyolországban "éltem" egy hétig, mindent olivaolajjal készítettünk, a spanyolok abban frittíroztak is. Ami nálunk napraforgóolaj, az ott olivaolajként volt kapható a boltokban, ugyanolyan műanyag flakonokban - persze nem extraszűz olajként, hisz sütéshez nem is kell extraszűznek lennie. Mindössze az extraszűz olajaknál gond az, hogy sokminden elillan hő hatására (ill. megéghet), s jobb a főzés végén hozzáadni ízként / fűszerként. Salátába vinaigrette-ként viszont annál inkább érdemes jó extraszűz olajat használni.
    Ez a fehér szőlős dolog érdekes, még nem hallottam (bár nem is vagyok igazán nagy ecetrajongó). A fehér balzsamecet akkor tulajdonképp mitől marad fehér, ha a barna színű is fehér szőlőből készül? Erről mondott valamit?

    VálaszTörlés
  4. Giuseppe azt mondta, hogy ő ha olívaolajról beszél, akkor csak extraszűzről... a többi mind lámpaolaj, már ha arra alkalmas :)

    A fehér balzsamecet "mesterséges" úton van előállítva, kivonják belőle a színeket.... vagy valami ilyesmi. Basszus, erre rá sem kérdeztem :/

    VálaszTörlés
  5. Kicsit írigyellek:))
    Szuper lehetett!

    VálaszTörlés
  6. Szia Reni!

    Koszonom a beszamlot es a tul szep szavakat is :))) sem guru, sem szakerto nem vagyok, csak olajmaniakus, es ez arra osztonzott, hogy olyan temaval foglalkozzak, ami mas normalis embert (ilyen melysegesen) tobbnyire nem szokott erdekelni. Ennyi :)))

    A beszerzes valoban a dolcevitakonyha.hu lehet, illetve a tobbi boltban ahol kaphatoak a termekeink (granditalia.hu).
    Most kezdenek beerkezni az uj szuretelesu olajak, szoval izgalmas kezd lenni a mezony.
    A Pianogrillo holnaptol lesz elerheto.

    A pontossag kedveert (mielott egy spanyol rendszamu feher furgon megjelenne a hazam elott), azt nem allitja senki, hogy a Bertolli vagy mas hypermaketes termek hamisitva vannak, hiszen ezt nem lehet "csak ugy" bebizonyitani. De, ahogy te is leirtad: eleg megkostolni, es minden a helyere kerul. Az teny, hogy a visszanyomozhatosag a nagy cegeknel nulla, mikozben egy kis termelohoz akar el is mehetek szemelyesen, es megygyozodhetek arrol, hogy mit "muvel".

    Tobb szaz emberrel kostoltattam olajakat, es nem emlekszem olyan esetre, amikor valaki nem tudott volna kulonbseget tenni egy aruhazi es egy kistermeloi termek kozott. Akar vak kostolason is.
    Nyugodtan bizzuk az erzekelobimboinkra a feladatot: kostoljunk mindig mindent, es lehetoseg szerint tobb termeket egymas mellett. Meglepetes mindig van :)))

    VálaszTörlés
  7. :)
    Nem akartam ömlengeni (remélem nem is sikerült túl nyáladzósra a bejegyzés), de ha valami tetszik, nagyon lelkes tudok lenni :)


    Ja, nem is a bertollira értettem a hamisítást, csak ott jegyeztem meg. Ha gáz, akkor külön bekezdésbe szedem :)

    VálaszTörlés
  8. Szuper lehetett. Már régóta szemezek egy ilyen kóstolással, remélem hamarosan összejön.Meg is nézem mikor van legközelebb. Ez a giga bogyó tényleg nagyon finom, a Rosinante-ban volt szerencsém kóstolnia az adventi vásáron. Igaz nem tudom ugyanez volt-e, de a méretből ítélve nagy eséllyel :)

    VálaszTörlés
  9. Én egy kicsit még össze vagyok zavarodva, hogy egészséges-e extra szűz olívaolajjal főzni - eddig úgy tudtam, hogy mivel sok benne a telítetlen zsírsav, az főzés hatására rákkeltő anyaggá válik....ezért nem ajánlják a hidegen sajtolt olajokkal való sütés-főzést. Mi az igazság? Nagyon érdekelne ez egészségügyi szempontból...

    VálaszTörlés
  10. Az olívaolaj a füstölési pontja 180-210° körül van. Ez azt jelenti, hogy csak ezután kezd a zsiradék bomlani és csak ekkor kezdenek felszabadulni a káros anyagok. A neten keresgélve ezeket az adatokat találtam ->

    Különböző olajok füstölési pontja:
    Napraforgóolaj: 130 °C
    Szójaolaj: 130 °C
    Kukoricaolaj: 160 °C
    Extraszűz olívaolaj: 210 °C
    Vaj: 260 °C

    De vehetjük azt is példának, ami tulajdonképpen tény, hogy a mediterrán országokban az átlagos élettartam sok-sok évvel magasabb, mint a többi országban.

    VálaszTörlés
  11. Szia, Reni,

    én is kacérkodtam már Giuseppe kóstolójával, talán egyszer eljutok :))

    Nagyon jó és szemléletes a beszámolód, nem csodálkoznék, ha megrohannák a kóstolókat:), csupán néhány dolgot szeretnék röviden hozzátenni.

    A különböző olajak égési pontjára szinte mindenhol más adatot találunk, leginkább azért, mert az átlag ember ritkán tesz különbséget a hidegen sajtolt és a finomított között :)). Az olívaolajnál van jóval stabilabb hid.sajt. olaj is, például az avokádó-, vagy a szőlőmagolaj. (Sajnos ezt is gyakran összetévesztik a finomított változattal.) A legnagyobbb félreértés a napraforgóolajnál van: a hidegen sajtolt 107 foknál már füstöl :)))

    Abban meg teljesen egyetértek, hogy az elmúlt kétezer év alatt emberek százmilliói is olívaolajjal sütöttek Sp.o-tól Gör.o.-ig :)), igaz, ezekben a konyhákban nem szokás füstölésig hevíteni az olajat ! :))) Az extra vergine olívaolajra általában 170, de max. 180 fokot mondanak, szűretlen olajnál ez max. 140.

    A fehér balzsamecet - hmm, érdekes dolog. Ugyanúgy indul, mint a hagyományos, beforralják, ecetalapot adnak hozzá, és hopp, már kész is:))) Ettől fehér, de hogy ez balzsamecet-e :))

    Reni! A képen bemutatott balzsamecetek nem tradicionális módszerrel készültek. (vagyis nem a hivatalos AB Tradizionale). Nagyon jók lehetnek, de nem Tr.

    Röviden ennyit szerettem volna :)

    VálaszTörlés
  12. @reni
    Tudom, hogy nem arra gondoltal, hiszen az ugy konkretan nem is hangzott el. :)
    Attol meg a termek persze kaphato, es semmi nem tiltja meg, hogy valaki megvegye, es osszehasonlitsa massal. Aztan mindenki eldontheti, hogy mi az ami jo neki. :)))

    A Feher balzsamnal, semmilyen egyeb eljarasrol nem tudok. Ezt a termeket nem suritik be annyira mint a tobbit, es eleg frissen palackozzak. Amint lathato volt a kostolon, a regebbi balzsamecet sotetebb is volt, hiszen idovel ez is besotetul valamennyire. Amit kostoltunk, tobbek kozott, okologiai gazdalkodasbol szarmazo szolobol keszul. Termeszetesen, ha valaki igenyli, meg a tanusitvanyokat is elkerhetjuk, hiszen nyilvanosak.


    @viola
    Nyugodtan hasznalhatsz extraszuz olivaolajat fozesre is, semmi nem tiltja.
    A hidegen sajtolas egy dolgot jelent: az egesz kinyeresi folyamat alatt, az alapanyag homerseklete nem mehet 28-30 celsius fok folott, illetve nem hasznalnak semmilyen mas beavatkozast (pld. kemiait)
    A stabilitasa, valoban "forras kerdes", de tobb olvasmanyom utan ugy latom, hog a szakma az atlagos 180 fok koruli mertekeben egyezik meg. Mint minden mas alapanyag, a velemenyem a kovetkezo: minden akkor art, ha alladoan csak azt esszuk nap mint nap (tehat fontos a valtozatossag, mindenben), az olivaolaj egy zsiradek ami ugyan annyi kaloriat tartalmaz, mint az osszes tobbi novenyolaj (tehat ok, hogy egeszsegesebb, de meg mindig kaloriadus), ha valami jo minosegben van eloallitva, egy-egy egyszeri hasznalat soran nem fog minket Farkasretre vinni. Es zarasul: minden, de tenyleg minden, csak azon mulik, hogy az elelmiszer eloallito ceg mennyire korrekt.

    VálaszTörlés
  13. @mamma
    Engem sokszor a szoloolajal "tamadnak" a kostolokon, mert most ez az egyik divat, mikozben ez az olaj mar reg ota a "vegyes magaolajak" osszetetelenek egy resze. Az ipar nem dob ki semmit, soha. :)))
    Biztos vagyok benne, sot tudom, hogy letezik olyan novenyzsiradek, ami stabilabb lehet, mint az olivaolaj, de meg mindig ott tartunk, hogy valahol ezt mondjak, mashol pedig amazt. Van nehany jo konyvem a temarol, es az egyik kifejezetten a muszaki reszet boncolgatja. Ott meg a regi adatok alapjan szamolnak a valosaggal, es egyenlore en is annal maradok, ami talan biztosabb, es konkretumokon alapszik. Arrol nem is beszelve, hogy bizonyos olajak nem is hozzaferhetoek olyan konnyen, vagy tul draganak bizonyulnanak, az olivaolajhoz kepest is.
    Nem vagyok kemikus, igy bizonyos temakban nekem is el kell fogadnom, amit olvasok, de azt gondolom, hogy egyreszt ez nem valtoztat az "alaphangon" miszerint az olivaolaj egeszsegesebb mint egy altalanos novenyzsiradek, masreszt pedig ugy erzem, hogy szokas szerint a jozan esz a lenyeg :)))
    Szerintem sokkal karosabb a koruton biciklizni, mint magolajban sutni. De ha mondjuk mehetnek a ligetbe a bringaval, es olivaolajal fozhetnek, valoszinuleg a varhato eletem hossza is nohetne :D


    A Tradizionale amirol beszelsz nem mas, mint egy magasabb szintu termek (tudom, hogy tudod). A lenyeg az, hogy egy olyan eredetvedelmi rendszer ala kerult ez a termek, ami erosen surolja a paranojat :)))) (ennel rosszabb csak a parmigiano reggiano-e). Amikor a termelom kap rendelest erre a termekre, osszegyujt nehanyat, elviszi a termeket Bologna-ba, ott bevizsgaljak, es csak utana palackozzak. A palackozas csak sztenderd uvegbe lehetseges, szinten megkulonbosztetve a termeket barmilyen mastol. Ezt a termeket, legalabb is a 12 eveset, mar csak teljes balzsamecet kostoloknal szoktam elovenni. Miutan az ember vegig cuppogtatott egy tucatnyi olajfelet, 3-4 balzsamecetnel tobbet szerintem mar sok lenne (meg idokorlatok is vannak, mert en siman beszelk 5 oran keresztul, de elotte tuti, hogy lelonek mint a santa lovat ;-))) )

    Azzal viszont vitatkoznek, hogy esetleg egy-egy balzsamecet nem keszult-e el tradicionalis modon :)))) Pontosabban arrol van szo, hogy mit adok be a vizsgalobizottsagnak, es mit nem. Ez olyan mint a Bio olivaolaj: van olyan termelo, aki az egesz gazdasagat bio modszerekkel kezel, de csak az olaja egy kissebb resze kerul bio cimkevel ellatott palackba. A valasz egyszeru: a bevizsgalasok penzbe kerulnek. De attol bio a masik is, csak nem irjak ra.
    Sok modenai balzsamecet ugyan ugy keszul mint a tradizionale, csak egyszeruen nem lehet mindenbol Tradizionale-t csinalni, mert nem is lenne ertelme :)))
    Ezen a szinten tenyleg sok azon mulik, hogy mennyire korrekt a termelo.

    Tenyleg gyere egy kostolora, szerintem jot fogunk beszelgetni :)))

    ciao
    Giu

    VálaszTörlés
  14. Ó, köszönöm a kimerítő válaszokat :))

    VálaszTörlés
  15. Én is köszönöm a válaszokat!

    Én eddig high oleic napraforgóolajat használtam a főzéshez, ez biotermék és a Müllerben vagy a Dm-ben szoktam venni.
    Nekem mindig is nagyon szimpatikus volt a mediterrán konyha. Kipróbálom majd az extra szűz olívát is, bár eddig csak a Bertolli-t használtam, remélem azért az sem olyan rossz minőség...eddig az erőteljesebb íze miatt sem mertem használni sütés-főzéshez. (bár a Gentile címkéjű állítólag enyhébb ízű)
    Ezekkel a dolgokkal én még csak egy-két éve ismerkedem. Köszönöm még egyszer a hasznos infókat! :))

    VálaszTörlés
  16. Kedves Reni. Sok szeretettel vár nálam egy díj nézz be hozzám :)
    http://usubufood.blogspot.com/2011/01/ujabb-dij.html

    VálaszTörlés
  17. Viola, örülök, hogy sok információval tudott szolgálni a bejegyzésem és ezáltal a kommentek is!
    Ajánlom neked, hogy azért próbálj majd ki lehetőséged szerint a Bertollinál kevésbé "iparibb" olajat is :)

    Ha te, vagy ismerősöd, barátod, rokonod megy a mediterrán térségbe nyaralni, akkor kérd meg őket, hogy hozzanak neked helyi olajat :)

    VálaszTörlés
  18. Szia!!!
    Ott voltunk mi is!!
    És jó volt!!!
    "Éreztem", hogy a jelenlevők közül van ismerős!!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  19. Nagy orommel olvastam ezt a postot.
    Elsosorban azèrt mert làtom vègre otthon is kezd az olivaolajnak kulturàja lenni..meg Giù nem ismeretlen nekem...vistuàlisan màr Sigridnèl is talàlkoztam vele!
    Imàdom èn is a zold gigantikus olivàt..
    ami az oliva olajat ès olivabogyòkat illeti a Liguriàbòl szàrmazò olajak ès a kicsi sotètbarna, izes olivabogyòk (taggasche ) is nagyon finomak.Szemèlyszerint legtobbszor azèrt Umbriàbòl szàrmazò olajat veszek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése