2011. január 19., szerda

Narancsos baklava


Nem gyakran készül itthon baklava, mert azért kettőnknek egy egész tepsi eléggé hatalmas mennyiség. Legutóbb karácsony környékén készült, amikor annyira jól sikerült, hogy pillanat alatt elfogyott, mondjuk akkor többször és többen is jártak nálunk, meg küldtem haza az öcsémnek stb. Aztán maradt még réteslap a hűtőben... hát mi lett belőle megint? Persze, hogy baklava... Ki fog tartani egy darabig, mert egyszerre egy darabnál többet képtelen vagyok megenni, pedig én édesszájú vagyok... hajajj, hogy mennyire...

Sajnos most nem készült túl sok kép a sütiről, mert ma fontos vendéget várok és a lakás úgy néz ki, mint valami háború sújtotta övezet, mindenütt poharak, tányérok, ilyen-olyan textildarabok, derítőernyők.... szóval, ha nekiállok még bíbelődni a fotózással, akkor tuti eltolok rá egy csomó időt, amit mással is eltölthetnék.



Hozzávalók:

  • 1 cs. (10 lap/cs.) réteslap
  • 20 dkg vaj, 40 dkg darált dió
  • 3,5 dl frissen facsart narancslé
  • 3 csésze + 6 ek. nádcukor
  • 1 db 5 cm-es fahéjrúd 
  • 2 db csillagánizs
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2-3 ek. narancsvirágvíz





Elkészítés:

  • A vajat olvasszuk fel.  A darált diót (használhatunk mandulát is) keverjük el 6 evőkanál nádcukorral.
  • A réteslapot tekerjük ki, majd vágjuk félbe (így 20 db lapot kapunk).
  • Kenjünk ki olvasztott vajjal egy tepsit, simítsunk bele egy réteslapot, amit kenjünk le vajjal. Ezután jöhet még egy réteslap és a vajjal való lekenés. Folytassuk ezt 5 lapig. Ezután szórjuk meg a cukros dió harmadával. Simítsunk rá a fentiek szerint újabb 5 db réteslapot, majd ezt szórjuk meg a dió második harmadával. Simítsunk rá újabb 5 db réteslapot. Ezt szórjuk meg a maradék dióval. Simítsuk rá a szokásos eljárás szerint a maradék 5 réteslapot. A tetejét alaposan kenjük meg olvasztott vajjal, vágjuk háromszögekre vagy rombuszokra, majd toljuk 180°-os sütőbe és süssük aranybarnára az egészet.
  • Közben a sziruphoz öntsük egy forralóedénybe a narancslevet, a 3 csésze barnacukrot, dobjuk bele a fahéjrudat, a csillagánizst és a szegfűszeget. Főzzük szirupos állagúra. Miután elzártuk a gázt alatta, keverjük hozzá a narancsvirágvizet.
  • Miután a sütit kivettük a sütőből, még melegen locsoljuk meg a sziruppal (az egész mennyiség menjen rá!)
  • Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg darált pisztáciával és kandírozott narancshéjjal.

Fontos, hogy minden egyes réteslapot kenjünk meg olvasztott vajjal és ne csak kettesével, hármasával!
A tepsi mérete 25x40 cm-es volt.

17 megjegyzés:

Nelli írta...

Finom édességes!:-)

Notburga írta...

Ó, ezt mi is nagyon szeretjük! Én nem teszek hozzá narancslét, de a végén jól megcsorgatom mézzel... Nagyon finom darált pisztáciával is.

Reni írta...

Én pont a méz elhagyása miatt főztem inkább narancsléből szirupot, így kevésbé lett émelyítő :) hopp kihagytam egy hozzávalót, pótolom is (narancsvirágvíz)

Bianka írta...

Imádom, nagyon guszta képek. Narancsosan még nem ettem, de finom lehet, hogy nem annyira édes

Névtelen írta...

És a mandula nem maradt ki? A szövegben utalsz rá...

Reni írta...

Köszi, javítottam!

Névtelen írta...

kb. mekkorák a réteslapok szétvágás előtt?

Helga

Reni írta...

Kb. 60*45 centis az egész réteslap, vágás előtt.
A tepsim 25*40-es.

Névtelen írta...

de gyors voltál! köszönöm! :-)

Helga

duende írta...

Ó jajjj! Elvesztem... Ez a süti, ezek a képek... Kérek!
A baklava a kedvenc édességem...

Reni írta...

Helga, nincs mit! Pont gép előtt ültem, így egyből válaszoltam! Remélem most már tényleg minden info szerepel a leírásban :)

Duende, én is imádom sajnos :)

Pocak Panna írta...

Ez valami fantasztikusan jó lehet, nagyon szépek a képek is!
Oh, baklava, régen a lelkem is eladtam volna érte úgy imádtam! :-)

szemirámisz írta...

Isteni lehet!
Ne segítsek eltüntetni? :))

Reni írta...

:))

Az a baj, hogy már nem sok van, amit el kéne tüntetni.... :)

Dóra írta...

Szia Reni!
A narancsvirágvizet hol szerzed be? És mi ez tulajdonképpen?
Dóri (Mic)

Reni írta...

Dóri, narancsvirágvizet én BP-n vettem a Culinarisban, de szerintem már bioboltokban is lehet kapni. Delikáteszekben tuti mindenhol megtalálható.

Házilag is el lehet készíteni, de itthon nem valószínű, hogy friss, kezeletlen narancsvirághoz jutunk, hacsak nem nevelünk magunk narancsfát.
A virágokat a reggeli órákban kell leszedni a fáról, majd annyi desztillált vízben kell áztatni, ami éppen elfedi őket, (a virágokat érdemes kicsit "megtörni", hogy még jobban kiadja az aromáit) legalább 2 hétig, napfénytől védett helyen. Érdemes minél tovább benne hagyni a virágot, hogy a lehető legintenzívebb legyen az íze. Ezután szűrjük át gézanyagon, töltsük üvegcsébe és használjuk szirupok, krémek, italok stb. ízesítéséhez :)

Dóra írta...

Köszi Reni! Beszerzem valahogy és utána elkészítem én is a baklavát, mert a férjem nagyon szereti! :)