2011. január 17., hétfő

Kacsamell, villámgyorsan



Azt hiszem, nem szerepelt még a blogomon Gordon Ramsay ihlette étel... hát ez most olyan. Magányos délutánjaimon, amikor ülök a gép előtt, retusálok és már nincs kedvem huszonegyedszer meghallgatni az új Punnany Massif albumot, akkor benyomom a tévét, hátha van valami értelmes műsor... így szoktam kifogni egy-egy sztárchef főzőműsorát is. A múltkor a már ezredszerre újravetített "Fickó F-fel" (ilyen hülye címet) sorozat ment, amikor azért felhergelte a fantáziámat ez a kacsamelles recept. Kíváncsi voltam, hogy milyen az uborka és a kacsa együtt. Vettem hát egy szép pecsenyekacsa mellet és ez lett belőle. Amolyan pikk-pakk, egyszemélyes ebéd. Én vadrizzsel elkevert barnarizst ettem hozzá köretnek, de fogyaszthatjuk salátával is.

Kicsit ódzkodtam a kacsától, mert régóta nem ettem már, de kapott egy új esélyt és biztos, hogy Danit is rá fogom venni előbb-utóbb, hogy megkóstolja. Ki is próbálom legközelebb ezt a receptet uborka helyett mondjuk sárgarépával. Hm. Lehet nekem répával még ennél is jobban ízlene. Elég jól haladok a nem édességes posztokkal, nem? :-)

Ötfűszer keverékem nem volt itthon, mert nem nagyon használok boltban vásárolt fűszerkeverékeket, de minden alapanyag megtalálható volt a fűszereim között. Gyorsan mozsárba szórtam az illatos szépségeket és porrá zúztam őket. Szitán átszitáltam, hogy a nagyobb darabokat még egyszer át tudjam törni és végül az egész finom por alapú lett.



Hozzávalók (a mennyiség 2 főre szól)

  • 1 egész kacsamell
  • 1 tk. ötfűszer keverék
  • kb. 5 cm hosszú kígyóuborka darab
  • 4 szál újhagyma
  • bors
  • 1 ek. olaj (mogyoró/napraforgó)
  • 1 ek. sötét szójaszósz
  • 1 ek. halszósz
  • szezámmag
Elkészítés:
  • Forrósítsunk fel egy wokot.
  • Készítsük elő a zöldségeket: az uborkának vágjuk ki a leveses magját, és szeleteljük hajszál (!) vékonyra. Az újhagymát vágjuk nagyobb darabokra.
  • A kacsamellről fejtsük le a bőrét és a zsírját majd vágjuk ujjnyi vastagságú csíkokra és forgassuk meg a szójaszósz és az ötfűszer keverékében. Öntsük az olajat a wokba, majd dobjuk rá a húst és a wokot folyamatosan rázogatva, süssük 2 percig a húst. Adjuk hozzá a zöldségeket, a halszószt és süssük további 1-2 percig és zárjuk el alatta a gázt.
  • Halmozzunk egy tányérra rizst (vagy salátát) kanalazzuk rá a zöldséges húst és szórjuk meg szezámmaggal.

Fontos, hogy a zöldségeket, szószokat a hús sütése előtt előkészítsük, mert a hús szempillantás alatt megsül!! Hogy még vékonyabb szeleteket kapjunk, szeletelhetjük a zöldségeket hámozóval!

10 megjegyzés:

Puszedli írta...

Bár hús nélkül elég sokáig ellennék, a kacsa azért jó barátom. Főleg ropogósan! :) Gyönyörű!

Édes és Keserű írta...

hm, igen. én is nagy kacsa rajongó vagyok (az uborkáé viszont nem..)

Reni írta...

Ez a kacsa inkább omlós és puha, de valami eszméletlenül! Nekem sem lételemem a hús, mostanában próbálkozom többféle elkészítéssel :)

Szerintem is sokkal jobb lenne répával, mint az uborkával.

Erinacea írta...

Nagyon tetszik ez a kacsa! Szóval azt mondod, inkább répával próbáljam ki? Esetleg még egy kis hagymát is el tudok hozzá képzelni...

Reni írta...

Finom az uborkával is, de én inkább a répát ajánlanám. Újhagyma helyett mehet bele akár mogyoróhagyma is :]

Bianka írta...

Ki fogom próbálni. Eszméletlen jó lehet

Pötipite írta...

A főzős műsorokkal pont így vagyok én is,nagyon meghozza a kedvem a konyhai tevékenykedéshez.:)
Azért F-fel, mert Gordon minden 2. szava az a bizonyos csúnya szó, ami angolul f-fel kezdődik, magyarban basszusra fordítják finoman. :)
Nagyon bírom a palit, fantasztikus dolgokat dob össze pár hozzávalóból.
A képek olyan szépek megint, hogy huhhh....és ez a barna készlet( az ugye?)gyönyörű!
A kacsa szimplán kedvenc. :)

Foodafok írta...

Csodásan sikerült, de ez nem Gordon érdeme. Gordon a média szülötte. De jól kamatoztatja Isten adta tehetségét, amire már Rónay Egon is felhívta a nagyközönség figyelmét. Rónay, Angliába költözött VENDÉGLÁTÓS, aki érdemrendet is kapott a királynőtől. Szubjektív, de igen megbízható szimata volt Gordonnal kapcsolatosan. Nagy jövőt jósolt neki. Igaza is volt. Aztán véleményét, picit módosította, minekután Gordont, egyre többet és többet látta a médiába. Mint mondta: „ … sokat ártott neki ez a csillogás. Nem ilyen volt. Csalódtam benne.”

Reni írta...

Van ebben valami, hogy a média nagyon felkapta, mert valóban így van... a csapból is ő folyik, azok is Gordont emlegetik a "legjobb szakácsként", akik amúgy nem is szeretnek annyira főzni, különösebben nem is érdeklődnek a gasztronómia, illetve a kulináris világ iránt. Kialakult egy "Gordon-arculat", ami megfogja az átlagembert és a különböző médiumokon keresztül ezzel szépen lehet sakkozni. Gondolom az "elszállást" leginkább azok látják rajta, akik közvetlenül ismerik és ismerték azelőtt is, mielőtt bekerült volna a tévékbe...

Pötipite írta...

Személyesen nem ismerem GR-t, de olvastam az önéletrajzi könyvét. Ha csak a negyede igaz is abból, már akkor is csodálatra méltó,amin keresztülment és feltornázta magát oda, ahol van. A stílusa?Hát igen, ebben a szakmában(is) az még nem elég,hogy jól tudsz főzni,kell a marketing is. :))