Fekete kagyló, egyből kétszer


Az egyik elkészítési mód olaszos a másik inkább franciás. Nem is tudom, hogy nekem melyik ízlett jobban, mindegyik erősen szerepelt. Ha mégis választani kell, akkor nálam a paradicsomos változat az abszolút nyerő, mert az olasz ízek állnak a legközelebb hozzám, viszont tényleg semmi rosszat nem tudok mondani a másik változatra sem. A metro-ban akciós a fekete kagyló (1.000 Ft/kg), így kihasználva a jó árat, vettünk két kilot. (áldom a metrot, hogy végre Fehérváron is van halpult friss áruval!). Persze odajutni kalandos, mert nem megy addig busz (ki az aki gyalogosan, vagy busszal jár rajtunk kívül a metroba?), mert csak az elkerülő vagy a susnyás vezet oda... hát mi a susnyást választottuk, de szerintem legközelebb is így lesz. Került a kocsiba még egy darab vörös tonhal filé is (recept a következő bejegyzésben!)



Kagylót az "r"-es hónapokban érdemes venni, ekkor a legjobb minőségűek. Manapság már egész évben kapható (én is ettem isteni kagylós fogásokat Olaszországban májusban), bár elméletileg az "r" nélküli hónapokban kellene regenerálódnia. Népszerű alapanyag az összes tengerparttal rendelkező országban, de a multiknak és egyre nagyobb keresletnek köszönhetően már gyakorlatilag az egész világon. (ahogy nálam is)
A metro halkínálatára nem lehet panaszom. Gyönyörű kagylókat kaptam, frissen bontották előttem az dobozt és gondosan átválogatva csak azt kapja meg a vevő, ami biztosan él. Ami kicsit is kinyílott azt az eladó eldobja. Mondta az eladóhölgy, hogy ez náluk szabály, rossz/romlott árut (ez esetben kagylót) nem adhat ki a kezéből. A fekete kagylónak számtalan felhasználási módja van, ehetjük tésztával, így levesként, zsemlemorzsa takaróban sütve, grillezve, akárhogy... csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy miként variáljuk a hozzávalókat.



Zuppa di cozze

Hozzávalók:

  • 1 kg fekete kagyló
  • 10-12 db koktélparadicsom
  • 1 ek. paradicsompüré (passata)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • kevés frissen őrölt bors


Elkészítés:

  • A kagylókat megtisztítjuk: A kagylók szakállát tépjük le (moszatnak kinéző akármi, ezzel kapaszkodik a tengerben a talajhoz), majd folyó víz alatt tisztítsuk meg, kapargassuk le őket. Ami kinyílt, dobjuk ki.
  • Egy vastag falú edényt hevítsünk fel. Dobjuk bele a félbevágott paradicsomokat, és az egész fokhagymagerezdeket. Pároljuk a zöldségeket 1-2 percig, majd öntsük rá a kagylókat, a bort, borsozzuk és szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel. Fedjük le az edényt és pároljuk a kagylókat 3-4 percig. 
  • Merjük levesestányérokba/tálakba a kagylókat a lével együtt, adjuk hozzá friss, kovászos kenyeret.



Sáfrányos kagyló

Hozzávalók:
1 kg fekete kagyló
1/2 kk. sáfrány
1,5 ek. vaj
1 ek. olívaolaj
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

Elkészítés:

  • A kagylókat a fentebb leírtak szerint tisztítsuk meg.
  • Egy vastag falú edényt hevítsünk fel, dobjuk bele a vajat, adjuk hozzá az olívaolajat és a sáfrányt. Amikor a vaj elolvadt öntsük az edénybe a kagylókat, a bort, borsozzuk és szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel. Fedjük le az edényt és pároljuk a kagylókat 3-4 percig. 
  • Merjük levesestányérokba/tálakba a kagylót a levével együtt és kínáljunk hozzá friss kenyeret.



Megjegyzések

  1. De gyönyörű evvel a kék csipketerítővel! Mesés!
    Ismét örömet okoztál a fotóiddal,
    köszi

    VálaszTörlés
  2. Én sem nagyon tudnék választani. :)
    Mindkettő remekül hangzik! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a csipke engem is nagyon megfogott, nem is tudtam otthagyni a méteráru boltban.... van még mályva is, bár az más mintázatú, de szintén gyönyörű :) Alig bírtam visszafogni magam, hogy ne válasszak minden színből :) Örülök, hogy tetszik!

    Gabi, tényleg jó mindegyik! :)

    VálaszTörlés
  4. Bár kagylót nem eszem, de a képek csodálatosak

    VálaszTörlés
  5. Én is csak két éve szeretem a kagylót :) De azóta nagyon. Persze csak a frisset. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése