2010. december 31., péntek

Boldog új évet!

A 2010-es év nagyon gyorsan elment. Szinte észre sem vettem, olyan gyorsan elrepültek a napok, hónapok. Sok izgalmas dolog történt velem. Nagy változások vannak kilátásban, belevágtam a bizonytalanba. Remélem, hogy sikerül érvényesülnöm, sok-sok munkát kapok és azt mondhatom majd hivatásomnak, amiért élek, amit szívvel-lélekkel szeretek csinálni.

Rengeteg új ismeretséget szereztem a fotózáson és a blogon keresztül. Tavasszal nyertem a Kovács Lázár által meghirdetett Íz-Kép fotópályázaton.
Áprilisban volt egy fotókiállásunk Nikivel, Erikával és Krisztivel, ahol személyesen is megismerhettem őket. Igazán nagy mérföldkő volt ez a minitárlat az életemben, hiszen egy olyan ember nyitotta meg az eseményt, akinek a neve igazán nagynak számít a magyar gasztronómiai és gasztrofotós életben. Ő nem más, mint Bakcsy Árpád.
Májusban másodszor nyaraltunk Atraniban, ahol rengeteg receptet, főzési és sütési technikát megtanultam.
A nyári és az őszi időszakom leginkább esküvőfotózással telt, nem is volt annyira nagyon sok időm a blogommal foglalkozni, de azért szerintem nem hanyagoltam el teljesen, igyekeztem a sok elfoglaltság mellett is az ételekre és az ételfotókra is koncentrálni.
Októberben látogatás tettünk a ChocoMe csokoládékészítő manufaktúrába, illetve végre leülhettem a fehérvári 67 étterem asztalainak egyikéhez.
A gasztrotippre való írásaimat időhiány miatt sajnos berekesztettem, de jövő évtől - ha Judit és Viki lehetőséget ad rá -, akkor szeretnék visszatérni a cikkeimmel az oldalra.
A decemberi hónapom igencsak besűrűsödött, készítettem egy online letölthető receptfüzetet - ezt negyedévente meg kívánom ismételni - és két letölthető naptárt. A hónap felét betegen töltöttem itthon, próbáltam kipihenni magam és erőt gyűjteni. A karácsony előtti időszakra jutott még két esküvőfotózás, három gyermek- és egy teljesen más jellegű fotózás is, majd végül el is értük az év  utolsó napját.

2011-re nagyon sok megvalósításra váró tervem van gasztro, illetve fotózási téren is, remélem sikerül legalább a felét realizálni. Többet még nem árulok el, hiszen itt úgyis minden fontos eseményről hírt adok.

Minden esetre keressenek bátran a házasodni vágyó párok, kismamik és már pöttömökkel rendelkező anyukák, vagy csak olyanok, akik szeretnének magukról egy fotósorozatot, mert teljes mértékben rendelkezésre állok!

Íme egy kis összeállítás a 2010-es évemről:

Kaják








Esküvők és babák


E-session


Készülődés


Fotózás





Esküvő


Lakodalom


Újszülött, baba, gyermek és kismamafotózás


Bármilyen más fotózás (itt pl. felnőtt tesók, illetve sminkfotózás)



Bocsánat, hogy ennyiféle fotót ideömlesztettem, dehát ez mind én vagyok, nem csak a kaja :)

BÚÉK!

2010. december 29., szerda

A fenomenális kókuszchips



Robinak köszönhetően ez a chips volt a decemberi GBT nagy slágere. Egészen egyszerűen nem lehet leállni róla. Nagyon eteti magát és nagyon finom... pedig én nem is szeretem túlzottan a kókuszt, illetve a kókuszos dolgokat. Jó ötlet lehet szilveszteri bulira, vagy akár filmnézéshez, baráti összejövetelekre stb. Ha a kókuszdiót ügyesen, óvatosan bontjuk fel, akkor nagyon szépen kiszedhető a húsa. Ez azért fontos, mert a chipshez szép szeletekre kell vágni a kókuszt és ha nagyon darabokban szedjük ki a kemény héjából, akkor nem lesz szép a végeredmény.



Amellett, hogy önmagában is nagyon jó kis nassolnivaló, ideális díszítés lehet különböző desszertekhez is, ugyanis nem csak finom, hanem még mutatós is. Jól nézhet ki egy torta tetején, vagy fagyin, de pohárkrémek dekorációjaként is simán bevethető. A kókuszdiót úgy tudjuk szakszerűen felbontani (legalábbis mi így szoktuk), hogy a kezünkbe vesszük, majd a folyamatosan forgatva megállás nélkül ütögetjük egy kés hátával. Nem kell tiszta erőből, inkább türelmesnek és óvatosnak kell lenni. Viszonylag rövid időn belül a dió kemény héja a felénél megreped és szépen ketté tudjuk szedni. A levét fogjuk fel egy edénybe.




Hozzávalók:
  • 2 db kókuszdió
  • 4-5 tk. porcukor

Elkészítés:
  • A diókat törjük fel, majd a húsukat zöldséghámozóval vágjuk nagyon vékony szeletekre.
  • A szeleteket szórjuk meg a porcukorral, forgassuk össze és 80-100°-os sütőben kb. 2 órán át szárítsuk.
  • Ezután rakjuk hűvös helyre, hagyjuk még levegőzni egy éjszakán át, majd dobozoljuk be.

2010. december 27., hétfő

Polenta fritta - Ropogósra sült polenta



December 26-án grillezett polenta volt a húsok körete, amiből megmaradt egy adag, mert kicsit túlméreteztem a mennyiséget. Jamie Oliver könyvében láttam ezt az ötletet, gondoltam meg is csinálom, mert így tuti el fog fogyni a kukoricakása. Ez bizony a sikeres karácsonyi maradékfelhasználás. Sült krumpli helyett is teljesen jól funkcionál. Kívül ropog, belül krémes és sajtos... A karácsonyi fogásokról nem készültek fotók, mert azért a gasztrobloggerkedésnek is vannak határai. Ha vendégeknek főzök, nem fotózom az ételt. Ne kelljen már várniuk. A stollent biztosan megsütöm jövőre is, így az  majd felkerül a következő karácsonyi hajrá idején.


A polenta különösen az észak-olaszországi területekre jellemző étel. Régen a szegények eledele volt, most már a csúcsgasztronómiai fogásokat kínáló éttermek étlapjain is megtalálható. Nagyon jól illenek hozzá a különböző húsos raguk, de szerintem tökéletes feltét lenne rá az a gombás ragu is, amit a bruschettár készítettem vargányából, illetve rókagombából. Rendkívül sokoldalú, fogyaszthatjuk hidegen és melegen, grillezve, sütve, köretnek.... A világháború ideje alatt gyakorlatilag egész Olaszország polentán élt, hiszen amellett, hogy igen tápláló, a kukoricadara nem csak olcsó volt, hanem mindenki által elérhető is.



Hozzávalók a polentához:
  • 200 g kukoricadara
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1,5 l víz
  • kukoricadara
  • 2-3 ág rozmaring
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
  • A vizet sózzuk, majd forraljuk fel és öntsük bele a kukoricadarát. Mérsékeljük a lángot, majd 4-5 percenként megkevergetve a kását kb. 40 perc alatt főzzük készre a polentát. Ekkor szórjuk bele a parmezánt és alaposan elkeverem. Sűrű, kenhető masszát kell kapnunk. Öntsük a polentát kb. 2 cm vastagságban kivajazott felületre, tegyük hűvös helyre és hagyjuk kihűlni. 
  • Ha a polenta kihűlt és megkeményedett, akkor vágjuk kockákra, majd forgassuk bele őket kukoricadarába. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a rozmaringágakkal együtt süssük aranysárgára a polentakockákat. Szedjük papírtörlőre, itassuk le róluk a felesleges olajat.
  • Kínálhatunk hozzá bazsalikomos paradicsomszószt, de magában is nagyon finom.


Szilveszteri falatok



Ezek a receptek megtalálhatók a receptfüzetben, viszont most itt is szentelek nekik egy bejegyzést, így még könnyebben rá lehet találni a blogon. Vannak köztük egyszerűbb és extrább ötletek is, remélem mindenki talál magának tetszőt.
Ja és egy jó hír! Úgy döntöttem, hogy negyedévente fogok készíteni egy a karácsonyi ajándékmagazinhoz hasonló kiadványt. A koncepción még gondolkozom, hogy miként legyen felépítve, hogy vegyesen szerepeljenek benne receptek vagy sem, hogy az évszakokra jellemző alapanyagok legyenek benne, vagy hogy tematikus kiadványok legyenek-e (desszertek, húsok, tészták stb.)



Sajtos rudak


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 ek. ecet
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk. só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
Elkészítés:
  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá az ecetet, a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát.
  • Csomagoljuk fóliába, majd hagyjuk a hűtőben pihenni minimum 2-3 órát.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 6-7 mm vastagságúra, majd kenjük le a felületét felvert tojással.
  • A sajtot szórjuk a tetejére, majd késsel/derelyevágóval vágjuk a tésztát 1x6 cm-es darabokra. 180°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg őket.
A süteményhez tulajdonképpen bármilyen kemény sajtot használhatunk, a parmezántól kezdve a cheddaron keresztül, az emmentáliig. Szórhatunk rá köménymagot.


Blini sajtkrémmel és füstölt lazaccal

Hozzávalók:
  • 75 g rozsliszt/hajdinaliszt
  • 25 g finomliszt
  • 2 g só
  • 80 g főtt burgonya
  • 5 g friss élesztő
  • 75 g sör
  • 100 g víz
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg krémsajt
  • füstölt lazac
  • kapor

Elkészítés:
  • Egy tálban törjük össze a burgonyát, adjuk hozzá az élesztőt, a sört és a vizet, majd a liszteket és a sót. Takarjuk le és szobahőmérsékleten pihentessük 2 órán át.
  • Verjük a tojás fehérjét laza habbá. Keverjük az élesztős tésztához a tojássárgáját és a vajat, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
  • Kanalazzunk 1-1 kanálnyi masszát egy forró serpenyőbe és lassú tűzön süssük meg a „palacsinták” mindkét oldalát.
  • Kenjük meg a kaporral elkevert krémsajttal, helyezzük rá a füstölt lazacot.
A krémsajt helyett eredetileg tejfölt kínálnak a blinihez. Persze nem csak füstölt lazaccal, hanem kaviárral, más halakkal is fogyaszthatjuk. A recept forrása a Szakácsok könyve.



Rákkoktél

Hozzávalók:
  • 1 fej jégsaláta
  • 20 db garnélarák
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk. mustár
  • 1 mk. fehérborecet
  • 125 ml olaj
  • 1 tk. citromlé
  • 5 ek. paradicsompüré
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • worchester szósz
  • tabasco szósz
  • bors
  • citrom
Elkészítés:
  • A szószhoz üssük egy tálba a tojássárgáját, adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot és ecetet. Folyamatos keverés mellett kezdjük el óvatosan hozzácsurgatni az olajat addig, amíg el nem fogy. A végére egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk, a majonézt. Ezután keverjük bele a citromlevet, a paradicsompürét, a pirospaprikát és a  szószokat.
  • A rákokat tisztítsuk meg, majd forró serpenyőben pirítsuk meg őket pár perc alatt (ha előfőzott rákkal  dolgozunk, akkor épphogy csak melegítsük át a serpenyőben).
  • Halmozzuk a rákot jégsalátalevélre, locsoljuk meg a szósszal, adjunk mellé citromgerezdet.
Még izgalmasabbá tehetjük a salátánkat, ha avokádókockákkal gazdagítjuk.

 
Leveles falatkák

Hozzávalók:
  • 2 cs. leveles tészta
  • 250 g sajtkrém
A zöldfűszeres változathoz:
  • 2 ek. finomra vágott bazsalikom
  • koktélparadicsom
  • bors
A kapros változathoz:
  • 1 ek. kaporlevél
  • lazackaviár
  • bors
A tonhalas változathoz:
  • 2 ek. konzerv tonhal
  • bors
  • ár csepp citromlé
  • fekete olajbogyó
  • finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

  • A leveles tésztából szaggasunk ki köröket, majd a csomagoláson szereplő utasítások szerint süssük meg.
  • Osszuk három részre a sajtkrémet.
  • A zöldfűszeres változathoz keverjük össze a sajtkrémmel a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk. 
  • A kapros változathoz keverjük össze a kaprot a sajtkrémmel, sózzuk és borsozzuk.
  • A tonhalas változathoz villával törjük össze a halat, keverjük hozzá a sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk.
  • Ha a tésztafalatok kihűltek, akkor halmozzunk a tetejükre 1-1 teáskanálnyi krémet, a zöldfűszerest díszítsük negyedbe vágott koktélparadicsommal és bazsalikomlevéllel, a kapros változatot kaviárral, a tonhalkrémest fekete olajbogyóval.

2010. december 24., péntek

Boldog karácsonyt!


Az előző bejegyzésemben azt ígértem, hogy lesz még recept karácsony előtt. Na ezt az ígéretet elbuktam, ugyanis sajnos recept már nem kerül fel. Most is épp a második tepsi rugelach-om sül (hajnali negyed kettő van) és még sok minden van hátra holnap is.. pedig úgy terveztem, hogy 24-én majd délig tespedek az ágyban, majd kényelmesen bereggelizünk a stollenből és utána elkezdem díszíteni a fát. Na ebből a stollen reggelire (hála az égnek!) passzol, de kényelmesség a délelőtt folyamán nem lesz. Még meg kell csinálnom a pisztáciás csokitallérokat, a feketeerdő kelyheket, na meg a gránátalmás pulykát is. A karácsonyi menü ételeit igyekszem majd megörökíteni legalább egy-egy fotó erejéig, hogy majd felkerülhessenek ide és esetleg ötletet adjon valakinek a következő ünnepre.

Na mindegy, nem is untatlak titeket a hülyeségeimmel, inkább kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog karácsonyt, sok-sok finom ételt és szeretetet!!



 
(a blogon és itthon az idei karácsonyi motívum a piros csíkos nyalóka :) 

2010. december 19., vasárnap

Karácsony előtti őrület

Tudom, ilyenkor egy gasztroblogban nagyszerű karácsonyi recepteket kellene közzé tenni. Erre viszont nem jutott időm, pedig minden hozzávaló megvan a stollenhez, rugelachhoz és a többihez, de nem cseppet sem bánkódom, hiszen gyönyörű elfoglaltságom volt az egész hétvégén. Gyerekeket fotóztam. Volt két fotózásom Budapesten és egy Fehérváron. Nagyon jó volt, nagyon élveztem és nagyon örülök neki, hogy engem kerestek meg. Néhány kép ízelítőül és ígérem (lehet ez most felelőtlenség, mert még szerdán is fotózni megyek :D) lesz még recept karácsony előtt! :) Még több fotót itt láthattok a sorozatokból.










2010. december 16., csütörtök

Ovis molis...


Utólag megtudtam, hogy ennek a sütinek köze nincs az ökörszemhez, hanem inkább ördögpogácsának hívják! Köszönöm!

Száraz, aprósütik böngészése közben a Sale e Pepe sütis különszámában találtam ezt a receptet. Olyan guszta és vidám színű (napsárga) volt a fotó, hogy gondoltam kipróbálom. Sokat gondolkoztam, hogy mi lehet ennek a sütinek a magyar neve, majd rájöttem, hogy ez az ökörszem (ugye?). Szerintem nagyon finom lehet narancslekvárral, vagy eperlekvárral is, de én gyömbéres sárgabaracklekvárral töltöttem meg a mélyedéseket. 
Nagyon finom, könnyű keksz, szerintem nagyon jól elfér a karácsonyi aprósütemények között. Készült még dupla adag linzer is, az egyik felét ugyanezzel a gyömbéres baracklekvárral, a másikat málnalekvárral töltöttem meg. 


A karácsonyi hangulat még mindig késik... majd csak ideér, bár eléggé sűrű lesz a jövő hét... Ha minden igaz, hétfőtől már mehetek dolgozni (bár mondjuk jövő hét szerdától meg szabin vagyunk) és nagyon sok fotós munkám van hátra az évben. Ilyen is... olyan is... ;)

Hozzávalók (kb. 50-60 db-hoz):
  • 200 g liszt
  • 200 g hideg vaj
  • 100 g étkezési keményítő 
  • 100 g porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só
  • lekvár

Elkészítés:
  • A hozzávalókból (a lekvár kivételével) gyúrjunk tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
  • A tésztából gyurmázzunk diónyi - vagy annál valamivel kisebb - golyókat és helyezzük őket egy sütőtállal bélelt tepsibe. A golyók tetejét horpasszuk be a hüvelykujjunkkal. (ez lesz a lekvár helye). Toljuk a tepsit 180°-ra előmelegített sütőbe 15 percre. A megsültek a kekszek, hagyjuk kihűlni, majd habzsákkal/kanállal rakjunk a mélyedésekbe lekvárt. Hagyjuk a lekvárt megszilárdulni, majd tegyük dobozba a sütiket.