2010. május 25., kedd

Szünet

Azt hiszem, hogy június elejéig nem fogok már új bejegyzéssel jönni.- Ennek nincsen semmi különösebb lélektani oka, csupán annyi, hogy szedjük a sátorfánkat és elutazunk egyet nyaralni. Idén korai nyaralás lesz, de ez az időszak mondható nálam esküvőmentesnek, így muszáj volt ekkorra időzíteni. Remélem szép időnk lesz, jókat eszünk és iszunk, valamint kirándulunk. Jövök majd a több részes beszámolóval, fotókkal, új receptekkel! Addig is böngésszétek az eddigi bejegyzéseket!

Atrani

2010. május 20., csütörtök

Isteni brownie muffin

Brownie muffins


Ha valaki boldogsághormonokra vágyik, akkor bátran ajánlom neki ezt a süteményt! Igazi, ragacsos, fantasztikusan finom brownie, amit nem muszáj muffinformában sütni (10 db muffinom lett belőle, így kisebb tortaformányi/tepsinyi adagról van szó), akár tepsiben, tortaformában is készíthetjük. Nekem feldobta az estémet, kicsit jobb kedvre derített. Mindenképpen jó minőségű, valódi csokival dolgozzunk!

brownie_muffin_kollazs_04

Hozzávalók:
100 g finomliszt, 100 g vaj, 125 g cukor, 75 g muscovado cukor, 125 g 70%-os étcsokoládé, 1 ek. gyömbérszirup, 2 tojás, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 1/2 tk. sütőpor

brownie_muffin_kollazs_03

Elkészítés:
A csokoládét, vajat, kétféle cukrot és a szirupot egy habüstbe teszem és gőz fölött az egészet egybe olvasztom. A tojásokat villával felverem, hozzáadom a vaníliamagokat, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom a felolvasztott csokis keveréket és belekanalazom a sütőporral elkevert lisztet. A masszát muffinformákba töltöm és 180°-ra előmelegített sütőben 25 percig sütöm. A sütik tetejére olvasztott csokival elkevert aszalt ribizlit és pisztáciát tettem.

2010_05_20_rani_9999_42_resize


2010. május 17., hétfő

VKF! XXXIV - Gyömbéres madeleine

Ginger madeleine 2.


Gyömbéres hétvégét tartottunk. Amit cseppet sem bánok. Imádom. Talán az egyik kedvenc fűszerem. Italba, süteménybe, húshoz, halhoz, fagyiba... mindenbe. És ha már VKF, akkor ez is csapódjon az előző két pályaműhöz, így a létszámot három a magyar igazságra növelve. A madeleine egy nagyon egyszerű és gyors sütemény, egymás után ugrálnak az ember szájába. Ettünk hozzá egy kis epres-rebarbarás lekvárt, ami nagyon jól passzolt hozzá! Próbáljátok ki!


Hozzávalók: (32 db-hoz)
4 tojás, 200 g liszt, 2 tk. őrölt gyömbér, 150 g cukor, 1 tk. sütőpor, 180 g olvasztott vaj, 2 ek. kandírozott gyömbér és gyömbérszirup

Elkészítés:
A tojást alaposan elkeverem az olvasztott vajjal, cukorral, gyömbérrel, a sziruppal és a kandírozott gyömbérrel. Ezután szépen lassan hozzáadagolom a sütőporral elkevert lisztet és az egész masszát szép fényesre keverem. 30 percre a hűtőbe teszem. A formákat megtöltöm a masszával, majd 180°-os sütőben 10 perc alatt megsütöm őket.

Ginger madeleine


Én a formákat nem kentem ki vajjal, mert tapadásmentes a sütőformám, de ha szükséges, akkor vajazzuk ki őket. Ha kihűltek, megszórhatjuk őket porcukorral, vagy locsolhatunk rájuk még egy kevés gyömbérszirupot.
A recept forrása a GoodFood.


2010. május 16., vasárnap

VKF! XXXIV. - Gyömbérfagylalt

ginger ice cream


Eszméletlen! Csupán ez jut eszembe. Észbontóan finom. Azon gondolkoztam, hogyha fahéjas fagyi létezik, akkor miért ne próbálhatnám meg mondjuk a gyömbéres fagyit. Egy kis kandírozott gyömbérrel... Hát nem bántam meg a döntésemet. Különleges, de nagyon egyszerű. És nem utolsó sorban tökéletesen passzol a VKF! témájához, ugyanis a gyömbér erős afrodiziákumként van számontartva, izgató, vágyfokozó hatású fűszer.
Egy szimpla főzött fagyialapból indultam ki, ezt spékeltem meg a friss gyömbérrel.


candied ginger and ginger ice cream

Hozzávalók a fagyihoz: (2,5 dl-es csészével mértem)
1 jó nagy darab (kb. 10 cm-es) gyömbér, 2-3 db szerecsendió virág, 8 tojássárgája, 1 csésze tej, 2 csésze tejszín, 0,5 csésze cukor

Hozzávalók a kandírozott gyömbérhez:
1 db (kb. 10 cm-es) gyömbér, 10 dkg cukor, 1 dl víz


Ginger ice cream

Elkészítés:
A fagylalthoz szánt gyömbért megtisztítom, majd csíkokra vágom. A tejet és a tejszínt egy forralóedénybe öntöm, majd beledobom a gyömbért, a szerecsendióvirágot és felmelegítem. (nem kell, hogy forrjon) A tojások sárgáját habosra keverem a 0,5 csésze cukorral. Ezután hozzáöntöm a gyömbéres tejes keveréket, alaposan összekeverem és visszaöntöm az egészet a forralóedénybe és sűrű krémmé főzöm. Az egészet átszűröm, majd lehűtöm, ha lehűlt mehet a fagylaltgépbe.


ginger ice cream

A kandírozott gyömbérhez a gyömbért megpucolom majd gyufaszál vékony darabokra vágom. Egy lábasba teszem, ráöntöm a cukrot és a vizet és szirupos állagúra főzöm alacsony lángon az egészet. Ha kihűlt, a sziruppal együtt üvegbe teszem . (Naagggyon finom!!!)

A fagyit tölcsérekbe, tálakba gombócozom, kandírozott gyömbért biggyesztek a tetejére.


2010. május 15., szombat

VKF! XXXIV. - Vaníliás tejberizs eperszósszal

Rice pudding with vanilla and strawberry jam


Igen, még mindig eper, remélem nem unalmas. Duende fantasztikus témával rukkolt elő nekünk a 34. Vigyázz, kész, főzz! alkalmából és ebből a körből már nagyon nem akartam kimaradni. Terveim szerint még lesz néhány (de minimum egy) pályaművem, de ezek majd holnap következnek.

A vanília állítólag tele van potencianövelő és izgató hatású illóolajakkal, így a természetes afrodiziákumok közé sorolják még sok-sok más fűszernövény mellett. (holnap jövök egy gyömbérfagyival, aminek az alapja már hűl a holnapi elkészítéshez) Az eper is vágykeltő hatású, de afrodiziákumnak hivatalosan nem mondható.


tejberizs_kollazs_01

Hozzávalók:
15 dkg rizs (arboriot használtam, hogy még krémesebb állagot érjek el), 5 dl tej, 1 rúd vanília, 50 dkg eper, 3 ek. méz, csipet só, 1 ek. vaj

Elkészítés:
Az epreket lecsumázom, majd egy evőkanál méz kíséretében egy lábasba öntöm és kb. 30 percen át főzöm, míg egy sűrű szósz - tulajdonképpen lekvár - nem lesz belőle. A rizst felöntöm annyi tejjel, hogy éppen ellepje, hozzáadom a csipet sót és elfőzöm alacsony lángon a folyadékot a rizs alól. Ezután hozzáadoma maradék tejet, a vajat, a vanília kikapart magjait és a rudat, valamint a 2 evőkanál mézet. A rizst fogkeményre főzöm (kb. 10 perc), majd lefedve állni hagyom, hogy beszívja szépen az összes tejet. (Eddigre teljesen megpuhul) A rizst tálakba szedem, ráhalmozok az eperlekvárból és már kanalazhatjuk is!


2010_05_15_rani_9999_213_resize

2010. május 10., hétfő

Epres-rebarbarás shake

Strawberry & rhubarb smoothie


Igen, továbbra is ez a páros. Vasárnap délután nem vágytam igazából semmi desszertre, süteményre, de ez a turmix kimondottan jól esett. Tele van vitaminnal, nagyon egészséges! Csak ajánlani tudom mindenkinek, ettől még bűntudatunk sem lesz. Érdemes kihasználni a rebarbara szezont én már alig várom a következő piacozásom. Sok tervem van még :)

Strawberry
Hozzávalók:
2 dl tej, 25 dkg eper, 4 szál rebarbara, 2 ek. méz, 1 rúd vanília, 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A rebarbarát 1 cm-es darabokra vágom, majd kb. 5 perc alatt a méz, a citromlé és a vanília kikapart magjainak társaságában szétfőzöm. Kihűtöm. Az epreket lecsumázom, turmixgépbe dobom, hozzáadom a kihűlt rebarbarát és felöntöm az egészet tejjel. Simára turmixolom, poharakba töltöm.


Cica nagyon szimpatizált a fotózáshoz kialakított területtel. Konkrétan nagyon jól érezte magát a derítésben. Olyan szép :))

2010. május 9., vasárnap

Rebarbara-eper dzsem

Rhubarb-strawberry jam with vanilla


Itt az eper és a rebarbara szezon, így érdemes kihasználni azt, hogy ez a két finomság mennyire jól kiegészíti egymást. Az eper és a rebarbara klasszikus párosítás, nagyon finoman harmonizálnak az ízek ezek kombinációjában.
A rebarbarának leginkább a szárát/levélnyelét használjuk fel, de hasznosíthatjuk a leveleit is, amelyből salátákat készíthetünk, illetve levesek ízesítéséhez is használhatjuk. Gabi nagymamája azt mondta, hogy a leveleket megtölthetjük úgy is, akár a káposztát.
Én a szárát szoktam felhasználni. Tegnap a piacon vettem 4 csokor rebarbarát, de kevésnek bizonyult, már nem sok van belőle. Nem kesergek, mert a nagy része ebbe a lekvárba ment, ami zseniálisan finom lett. Nincs rá más szó! :) Kellemesen savanykás és a vaníliától finoman pikáns.



Hozzávalók:
50 dkg rebarbaraszár, 50 dkg eper, 40 dkg cukor, 2 vaníliarúd, 1 ek. dzsemfix (ha valaki nem szereti, akkor elhagyhatja), 1 citrom leve

Elkészítés:
A rebarbarát 2 cm-es darabokra vágom, az epret lecsumázom. Az egészet egy lábosba öntöm, majd hozzáadom a cukrot, dzsemfixet és citromlevet. A vaníliarudat kettéhasítom, kikaparom a magjait és a magokat a rudakkal együtt a gyümölcsökhöz dobom. Lassú tűzön kb. 2 órát főzöm a gyümölcsöt. Ezután kifőzött üvegekbe töltöm őket, és dunsztban hagyom kihűlni.



Ma reggelire boltban vásárolt levelestésztából croissant-t készítettem hozzá, nagyon finom volt. Ha valakinek van éppen rá ideje, akkor készítse el otthon a levelestésztát. Nekem ez a bevált receptem hozzá.

2010. május 8., szombat

Botond - babafotók




Ma először fotóztam babát. Készültek aranyos, jópofa és szép képek egyaránt, de cseppet sem vagyok elégedett magammal. A képek elég kezdetlegesek, van mit gyakorolnom e téren.

Botond 5 hónapos, elég mozgékony baba, csodálatosan nagy, kökénykék szemekkel. Bájos és kedves. Otthonában látogattam meg, ahol anyukájával együtt vártak engem. Remélem még találkozunk :)

Botond 3.


Botond 5.


Botond 4.


Botond 1.


Botond 2.


Botond 6.

2010. május 7., péntek

Spaghetti citrommal és articsókaszívvel



Villámgyors és finom! Daninak annyira nem jött be, ő hiányolta belőle a húst és amúgy is inkább a paradicsomos/szószos tésztákat kedveli inkább. Nem baj, kell az ilyen is! Szerintem kimondottan frissítő kaja. Péntek délután, a hétközi kimerültség után tökéletes vacsoraként funkcionál.

Hozzávalók 2 főre:
20 dkg spaghetti, 1 csokor bazsalikom, 1 citrom héja és leve, 2-3 ek. reszelt parmezán, 2 ek. olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 3-4 db articsókaszív (frissen előfőzött vagy konzerv)

Elkészítés:
A tésztát felteszem főni sós, olajos vízben. A tészta mártásához összekeverem a parmezánt, a citrom héját és levét, a sót, borsot, az olívaolajat és a negyedekbe vágott articsókaszivet. A leszűrt tésztát egyből hozzáadom, majd megszórom a bazsalikomlevelekkel.



2010. május 5., szerda

Focaccia al pesto

Focaccia al pesto

Nagyon szeretem a focacciat, gyakorlatilag minden formában, de a kedvencem még ezek után is a szimpla olívaolajas-rozmaringos marad. Persze ezzel nem lealacsonyítani akarom ezt a pesto-s fajtát, mert ez is eszméletlenül jó, nagyon finom szendvicseket készíthetünk belőle, vagy ehetjük csak magában is.
A focaccia egy pizzaszerű lepénykenyér, amelynek a legjellemzőbb feltétjei a rozmaring és más fűszernövények, durva szemű tengeri só, olívaolaj, esetleg hagyma, paradicsom, burgonya. A recept valószínűleg az etruszkoktól, görögöktől származhat, azonban az évszázadok során minden olasz tartománynak (pl. Lazio, Szicília, Ligúria, Puglia stb) megszületett a maga verziója.

Hozzávalók:
500 g liszt, 3 dl víz, 1/2 tk. só, 1 kk. cukor, 15 g friss élesztő, 2 ek. olívaolaj
A pestohoz:
1 csokor bazsalikom, 1 marék fenyőmag, 2 ek. reszelt pecorino, 2 ek. reszelt parmezán, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj (érzésre)

Elkészítés:
A pesto hozzávalóit egy mozsárban péppé zúzom. A lisztet, vizet, sót, cukrot, élesztőt és két evőkanál olajat összekeverem, majd kb. 10 perc alatt ruganyos tésztát dagasztok belőle. Letakarom, és állni hagyom kb. másfél órát. Ezután átgyúrom és hagyom pihenni még minimum két órát. Ekkor egy kiolajozott tepsibe nyomkodom a tésztát (vigyázva, hogy az összes levegőt azért ne préseljem ki belőle) rákanalazom a pestot és 180°-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Felszeletelem és már lehet is fogyasztani.

Focaccia al pesto

2010. május 4., kedd

Epres-mogyorós mini pavlova

Strawberry & hazelnut mini pavlova


Szédítő szélvészként söpört végig a gasztroblogokon a pavlova mánia, hát engem is elragadott. Jelenleg az eper a sztár a konyhában, mindenféle formában. Ezen a tortán már magyar eper van, bár még elég drága volt kilója (1.500 Ft), de azért nem bírtam ellenállni. A recept a GoodFood-ról származik, remekül sikerült. Most már tudom, hogy miért volt oda mindenki annyira érte, aki csak elkészítette. Szeretjük szimplán a habcsókot is és habcsókos süteményeket is (lásd macaron-mánia) így ennek a süteménynek csak sikere lehetett. Könnyű, viszonylag gyors és abszolút nincs vele sok macera. A készítése közben fellépett egy kisebb affér, a felvert habbal teli tál lezuhant a konyhapultról, természetesen nem talppal, hanem fejjel, de a hab annyira kemény volt, hogy nem csúszott ki a tálból. Így a próbának meg is felelt :)

Strawberry


Hozzávalók:
2 tk. ecet (levendulás fehérborecetet használtam), 2 tk. kukoricaliszt, 4 nagy tojásfehérje, 200 g nádcukor, 25 g mogyoró, 4 dl habtejszín, kevés porcukor, 300 g eper

Elkészítés:
A tojások fehérjét a cukorral és az ecettel kemény habbá verem (kb. 10 perc), majd szépen hozzákeverem a kukoricalisztet is és tovább verem pár percig. A mogyorót mozsárban összetöröm. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe a habból halmokat helyezek, kanál segítségével formára igazítom őket, majd megszórom a mogyoróval (keveset félreteszek) mindegyiket. 120°-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 1 órát sütöm (alsó-felső sütésnél 140°), majd rácsra szedem és hagyom őket kihűlni. A tejszínt kevés porcukorral kemény habbá verem. Az epreket negyedekbe vágom. A kihűlt habcsóktortácskákra a kemény tejszínből kanalazok, ráhalmozom az eperdarabokat és megszóróm a tetejüket a maradék összetört mogyoróval.


Szerintem el fogom készíteni majd szedres-pisztáciás változatban is, mondjuk valamilyen ízesített alappal... mondjuk zöld színűvel (vajon mivel színezem majd?! ;)


Strawberry & hazelnut mini pavlova

Kérdés:
Jók ilyen nagyban a fotók, vagy hagyjam kicsiben?


2010. május 3., hétfő

Eper kakukkfüves balzsamkrémmel

2010_05_03_rani_9999_71_resize


A balzsamecetet nagyon szeretem, bár ritkán használom. Valamikor, valami andalúz műsorban láttam, hogy Jerez-i ecettel készítettek egy ilyen epres desszertet/gyümölcssalátát és akkor megfogadtam, hogy ezt én is ki fogom próbálni. Aztán elfelejtettem... igaz, Jerez-i ecetem nincs, viszont van nagyon finom Modena-i balzsamecetem, így ezzel helyettesítettem. Eszméletlen finom, intenzív aromájú krémet kapunk a balzsamecet beforralásával, érdemes kipróbálni.

Strawberry


Hozzávalók:
300 g eper, 1,5 dl balzsamecet, 1 dl tejszín, 2 ág friss kakukkfű, 2 ág friss citromfű, 2 ek. nádcukor, 0,5 dl víz

Elkészítés:
Az epreket lecsumázom, majd négybe vágom. A tejszínt lágy habbá verem. A cukrot karamellizálom egy tapadásmentes serpenyőben, majd hozzáöntöm a balzsamecetet, a vizet, beledobom a kakukkfűágakat és sűrűre, krémessé forralom (kb. 10-15 perc alacsony lángon) az egészet. A kakukkfűágakat kiveszem belőle és lehűtöm a krémet. A citromfű leveleket julienne-re vágom, összekeverem a negyedekbe vágott eprekkel, majd ráöntöm balzsamkrémet az egészre és ezzel is összekeverem. Tálakba/poharakba szedem egy-egy kanál lágyan felvert tejszínt rakok rá, majd citromfűvel díszítem.

Spring bouquet

Néhány a csodasárga boglárkáimból :)

2010. május 1., szombat

Volt egy szülinapom...

My 25. birthday :)



...ami nem is volt olyan vad.. :) Igaz, ez a bejegyzés inkább egy "én"-blogba illene, nem egy gasztro témájúba, de úgy gondolom néha beleférnek az ilyen kilengések. Holnap majd jövök étel témájú bejegyzésekkel, de most jöjjön egy amolyan képriport a szülinapi bulimról :) Kollebarátaimmal immáron hagyományt csináltunk abból, hogy mindegyikünk születésnapját megünnepeljük. Szép is lett volna, ha pont az enyém marad ki, ráadásul csodás időnk volt, végre "mulathattunk" a szabadban, piknik hangulatban. Nagyon kellemesre sikerült, köszönöm nektek! Most először vittem magammal fényképezőgépet 498 (!!) fotót lőttünk a délután során, nagyon jó visszanézni őket, viccesek :)




Happy Mother's Day!

És itt is kívánok anyukámnak, mamáknak nagyon boldog Anyák napját!