2010. április 29., csütörtök

Insalata caprese


Bogyós kivitelben, bébibazsalikom levelekkel.

Tegnap vettem néhány szép fürt koktélparadicsomot, majd lefotóztam. Aztán megláttam flickr-ön Veránál is a képeket és jót mosolyogtam, mert megint egy rugóra járt az agyunk. Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy gondolkoztam mi legyen belőle. Caprese lett. A legérdemesebb finom bivalymozzarellát használni a salátához, de ha nem jutunk hozzá, akkor mehet bele a tehéntejes is. (a bivalymozzarella összehasonlíthatatlan a tehéntejből készült mozzarellával)

Hozzávalók (2 főre)
250 g koktélparadicsom, 250 g mozzarella, 1 csokor bazsalikom, olívaolaj, só

Elkészítés:
A paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomleveleket összekeverjük, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk és tálba szedjük.


Igazából ez nem is mondható receptnek, de azért foglaljon csak helyet itt a blogban, mert nagyon szeretem és ezzel biztos még sokan így vagyunk.

Az alábbi képen a bazsalikomjaim első pici levelei láthatók. Remélem szépen megnőnek majd a tövek.

2010. április 28., szerda

Epres-mentás mini torták


Ma annyira megkívántam az epret, hogy fogtam magam, lementem a zöldségeshez és vettem egy kilót. Gondolkoztam, hogy mit készítsek belőle, majd végignézve a hűtő és a szekrény tartalmát ez a süti kerekedett ki belőle. Amúgy is nagyon szomorú voltam, hogy nem tudtam megkóstolni szombaton Kriszti kosárkáit, így most ezzel a süteménnyel vigasztaltam magam. Bár az idén már készítettem pár epres finomságot (epres charlotte, epres tiramisú) a szezon most kezdődik igazán, amikor epret eszünk eperrel :) Imádjuk, az egyik kedvenc gyümölcsünk, bár gondolom ezzel sokan így vagyunk. Kicsit sok krémet csináltam, de nem gond, poharakba töltöttem és így is jól fogy (ide az 5 tortához ajánlott mennyiséget írom)


Hozzávalók a tésztához: (4 mini torta lesz belőle)
12 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 1 mk sütőpor, rizs/bab/lencse a vaksütéshez

Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 80 dkg eper, 3-4 ág fodormenta, 2 ek. porcukor, 2 lap zselatin


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd a formákba lapogatom. Lefedem sütőpapírral őket és rászórom a rizst. 180°-ra előmelegített sütőbe tolom úgy 15 percre, majd leszedem róluk gyorsan a súlyt (rizst) és sütöm még kb. 5 percet. Ezalatt a krémhez összeturmixolom kb. az eper kétharmadát. A zselatint hideg vízbe beáztatom. Az eperpürét kicsit megmelegítem, majd a zselatint hozzáadom és állandó kevergetés mellett megvárom, míg teljesen elolvad benne. Kihűtöm. Egy tálba szedem a mascarponét, hozzáöntöm az eperpürét, a mentaleveleket is hozzáadom, majd az egészet egy botmixerrel jól átturmixolom. Amikor a krém és a tészta is teljesen kihűlt, a krémmel megtöltöm a mini tortákat, majd eperszeletekkel szépen feldíszítem a tetejüket. Rádobok még néhány mentalevelet és már kínálom is.


A pohárkrém változathoz adtam némi amarettit és szintén eper-menta párossal díszítettem.

2010. április 26., hétfő

Thai sárga curry rákkal


Mostanában sokat kísérletezgetek a keleti konyha világával és kezdünk nagyon jó barátságot kötni. Hétvégén Pesten jártunk és ha Pest, akkor Culinaris is egy belvárosi sétával összekötve. Kimondottan thai, keleti friss fűszereket szerettem volna vásárolni és sikerrel is jártam, ugyanis kaptam kaffir lime levelet és thai citromfüvet is. Persze ezek mellett még becsúszott néhány dolog a kosárba, de nagyon ügyesen megálljt parancsoltam magamnak és így nem estem túlzásokba. Először zöld curryt akartam készíteni csirkehússal (majd legközelebb), csak éppen csirkehús nem volt otthon... Így elindultam kicsit más irányba és ez lett belőle.


Hozzávalók a sárga curry pasztához:
1 szár thai citromfű, 2 szem mogyoróhagyma finomra vágva(vagy 1 db lilahagyma), 1 db zöld/sárga chili, 5 cm-es gyömbérgyökér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma összetörve, 1 tk. koriandermag, 1/4 tk. frissen reszelt szerecsendió, 3 ek halszósz (na ilyenem most nincs, így szójaszószt használtam, de ha lenne, akkor ezt adtam volna hozzá) 1 tk. kurkuma, 1 ek. barnacukor, 2 kaffir lime levél, 1/2 lime leve

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mozsárba teszem és jó alaposan összezúzom az egészet (eszméletlen illatok szabadulnak fel!)


Hozzávalók a rákos curryhoz:
12 db nagyobb garnélarák/tigrisrák, a fent leírt currypaszta, 2 dl kókusztej, szójaszósz ízlés szerint (2-3 ek.), 2-3 kaffir lime levél, barnacukor

Elkészítés:
A rákokat megtisztítom. Egy wokot felforrósítok, majd belekanalazom a currypasztát. Addig kevergetem, míg az intenzív illatok teljesen fel nem szabadulnak. Ekkor felöntöm a kókusztejjel, lefedem a wokot és az egészet felforralom. Ezután hozzáadom a szójaszószt, cukrot (ízlés szerint) és a rákokat. Addig főzöm, míg a rákok megfőnek (néhány perc), majd ollóval belevagdosom a kaffir lime levelet. Basmati rizzsel tálalom.



Az ihletadó oldal ismét a rasamalaysia.com volt. Ez a recept konkrétan nem szerepel az oldalon, csak inspirációt gyűjtöttem és böngésztem. Igazából azt nézegettem, hogy milyen fűszerek fordulnak elő legtöbbször a thai kajákban, ezért vettem a Culinarisban már céltudatosan a fent említett fűszereket.

2010. április 25., vasárnap

Ízek és színek - beszámoló



video

A felvételek az Alba Orion Televízió Kft. kizárólagos tulajdonát képezik.
Minden jog fenntartva!




Legeslegeslegelőször Krisztinek szeretném megköszönni ezt az egészet, hogy kipattant az agyából ez az ötlet, felkeresett minket és ilyen jól összekovácsolódtunk!!

Tegnap lezajlott a fotókiállításunk megnyitója. Tökéletes volt, annyi ember eljött, amire még a legmerészebb álmainkban sem mertünk gondolni. Rengeteg ismerős és ismeretlen arc köszöntött minket és nézegette a fotóinkat.


Kicsit korán érkeztünk a helyszínre (pedig előtte túlestem egy Culinaris-os túrán is), elfoglaltunk egy asztalt és a ribizlilevemet szürcsölgetve vártam, hogy toppanjon már be egy ismerős ismeretlen arc. Nikiék érkeztek elsőnek, nagyon szimpatikusnak találtam. Tulajdonképpen pont olyan volt, mint amilyennek a blogján keresztül megismertem. Nem sokkal utána betoppant Kriszti is, előszedte a szóróanyag/emléklap gyanánt készíttetett könyvjelzőket, amivel volt még egy kis dolgunk. Ki kellett lyukasztgatni, majd fel kellett őket szalagozni. Jó móka volt, oldott volt a hangulat köztünk, hamar egy húron pendültünk.
Hála az égnek hamarosan Erika is megérkezett így teljes volt a kör.


Háromnegyed négykor még úgy tűnt, hogy hááát.. nem lesznek olyan sokan (az én ismerőseim már mind befutottak - köszönöm nektek!), aztán hirtelen olyan tömeg kerekedett, hogy konkrétan mozdulni nem lehetett a kávézóban. Megérkezett Bakcsy Árpád és Baracskay Angéla is (kis nehézség árán, mert a Critical Mass miatt le volt zárva a fél város).



Kriszti férje, Miki csendet teremtett hamar és röviden szólt rólunk, a kiállítókról néhány szót. Annyira, de annyira elmondhatatlanul zavarban voltam, hogy az valami elképesztő. Égett és tűzvörös volt az egész fejem. Nem vagyok én hozzászokva ahhoz, hogy egy ilyen "felhajtás" egyik főszereplője legyek. (bár a vendégek elmondása szerint elég szoros verseny volt köztünk a fejvörösödési számban :D)



Árpád beszélt az ételfotózás múltjáról és jelenéről, Angéla pedig arról, hogy milyen hatással vannak a gasztroblogok a mai magyar gasztronómiára, illetve fordítva, hogy a csúcsgasztronómia miként hat a gasztroblogokra.



Aztán jött a sütizés... nem gondoltam volna, hogy kevés lesz a sütemény. Baromi hamar elfogyott, meg sem tudtam kóstolni a pattogócukorkás süteményt. Sőt négyünk közül szerintem semelyikünk nem evett sütit, így Niki is kimaradt a katartikus matchás madeleine-s élményből. Nem baj, mivel ilyen gyorsan elkapkodták őket, valószínű finomak voltak. Niki kakaócscsigát és kókuszgolyót hozott, Kriszti macaront (ami nem is macaron, de mégis), piskótatallérokat, epres kosárkát (azt hiszem) és sós falatokat (nem tudom mit, mert még csak megnézni sem tudtam) sütött, én matchás és parmezános madeleinet (az utóbbi nincs fenn a blogon), és chocolate chip cookies-t készítettem.


Mindenki zavarban volt, de mindenki nagyon jófej volt. Árpád mindegyikünkkel váltott néhány szót (vagyis elég sokat beszélgettünk), Angélával sajnos nem tudtam beszélgetni, mert folyamatosan le voltam foglalva (ami persze nem baj).


Hála az égnek eljöttek a drága barátkollégáim, vagy kollebarátaim, akik természetes, hogy velem (Fejér megyei lévén, egy Fejér megyei műsorba) riportoztak. Hála az égnek Árpáddal is készítettek interjút, így nem nekem kell kitölteni a műsoridőt, de azért levert a víz. Tény: nem vagyok jó interjúalany. Remélem azért jóóól megvágják majd azt az anyagot. Amint lehet, közzéteszem majd azt is itt! (már ha publikusnak érzem a fejem és a hangom rajta :D)



Összeségében nagyon-nagyon jó volt, reméljük lesz folytatás! Nagyon szépen köszönjük, hogy ennyien eljöttetek!
A fotók július végéig megtekinthetők!!

A képek vegyes tulajdonúak, a halszemek Erikához tartoznak, a többit Niki és az én párom lőtte.

2010. április 23., péntek

Emlékeztető - Ízek és színek


Hát eljött a "nagy nap". Elérkezett a megnyitó napja! Sok szeretettel várunk tehát mindenkit a Budapest, Váci út 141. szám alatt található Café Five-ban!

Az én sütijeim már elkészültek, a lányok is biztos sok finomságot hoznak majd! (ja macaront nem viszek, mert nem igazán tudom úgy szállítani, hogy túlélje)

A képen egy pisztáciás macaron látható, csokoládékrémmel. Majd a receptet lehet felteszem, de nem biztos :)
Az alap macaron receptet használtam - kurkuma nélkül-, csak mandula helyett pisztáciát használtam és a töltelékhez fehércsoki helyett étcsokit.

2010. április 21., szerda

Kókuszkrém posírozott rebarbarával




Rebarbarát kaptam!! Frisset, zsengét, eszméletlenül finomat!!! Alig bírtam megállni, hogy ne zabáljam fel az összeset még azelőtt, mielőtt kiszolgálná azt a célt, amiért tulajdonképpen készítettem. A GoodFood weboldalán böngésztem, rebarbarás recepteket nézegetve, amikor rátaláltam egy egyszerű, mégis sokat ígérő poharas desszertre. Kókuszkrém posírozott rebarbarával. Mentem is munka után kókusztejet venni... Csak pár szál rebarbarát kaptam, így olyan édességet szerettem volna belőle készíteni, ahol kis mennyiségben is elég, de mindezek ellenére azért intenzív szerepet is játszik. Ez ilyen! Isteni finom, igazából nem is recept :))


Tökéletesen látszik a képeken, hogy egyszer tök be volt borulva, egyszer meg tök világos volt... fáj is a fejem...
(végig ugyanazon a kéken fotóztam...)

Hozzávalók:
4-5 szál rebarbara, 400 ml kókusztej, 4 ek. cukor, 1 rúd vanília, 2 lap zselatin

Elkészítés:
A zselatint beáztatom hideg vízbe. Közben a kókusztejet felteszem forrni két evőkanálnyi cukorral és ha forr, hozzáadom a kinyomkodott zselatint. Addig kevergetem, míg teljesen el nem olvad benne a zselatin. Lehűtöm.
A rebarbarát megtisztítom (az enyém annyira zsenge volt, hogy nem is pucoltam), felvágom, majd egy serpenyőben két evőkanál cukor, 1 kettéhasított vaníliarúd, és 2-3 evőkanál víz kíséretében elkezdem főzni. Vigyázzunk arra, hogy a rebarbara ne főjön szét, tartsa meg az alakját (tehát kb. 3-4 perc). Ezt is lehűtöm. A kókuszkrémet poharakba szedem és a tetejére halmozok a posírozott rebarbarából, majd minimum 2-3 órára hűtőbe teszem.

2010. április 19., hétfő

Chocolate chip cookies



Vasárnap délutáni filmnézéshez kellett valami tökéletes nasi... bár szemezgethetnék inkább koktélparadicsomot, vagy valami egészségeset, de nem, nekem most ez kellett egy jó nagy pohár tej társaságában. Állítólag ez az eredeti recept. Az igazi. Legalábbis ezt állítja az az illető, akinek az oldaláról a receptet átvettem. Egészen pontosan innen.
Nagyon finom, egyszerű, gyors, elronthatatlan!


Hozzávalók:
22 dkg puha vaj, 0,5 csésze (2,5 dl-es) cukor, 1,5 csésze nádcukor, 2 tojás, 1 rúd vanília kikapart magjai, 3 csésze finomliszt, 1 tk. szódabikarbóna, 1 kk. sütőpor, 200 g csokoládé kb. 1x1 cm-es darabokra vágva, 1 kk. só

Elkészítés:
A vajat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a tojást és a vaníliát, alaposan összedolgozom az egészet, majd mehet bele a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt, valamint a só. Alaposan összekeverem az egészet, hogy egy egynemű tésztát kapjak. Ezután hozzáadom a csokidarabokat és beledolgozom a tésztába egy kanál segítségével. Evőkanálnyi mennyiségű tésztából gombócokat formázok, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket egymástól 6-7 cm távolságra. (a sütés során ezek a gombócok szétterülnek, így lesz keksz formája). 180°-ra előmelegített sütőbe tolom a tepsit és kb. negyed óra alatt megsütöm a kekszeket. A tepsiben hagyom pár percet pihenni őket, majd ha kihűltek, fémdobozba teszem őket.


2010. április 15., csütörtök

Mini palacsinták matcha-val


Elfáradtam a héten. Agyilag és fizikailag is éppen ezért jól jönnek az ilyen gyors kaják. (pedig nekem még tortát is kéne sütnöm holnap)
Mint látszik, egyszerűen nem bírok elszakadni a matcha teától. Legszívesebben minden süteményt, édességet kipróbálnék vele. Nagyon szeretem. Az ízét, a színét... érdemes vele kísérletezni!

Hozzávalók:
25 dkg túró, 1,2 dl tej, 4 tojás, 1 ek. matcha teapor, 2 ek. cukor, 1 kk. sütőpor, csipet só, 1 citrom héja, 15 dkg liszt

Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, citromhéjjal, sóval, túróval, teaporral majd hozzáadom a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összekeverem az egészet és óvatosan beleforgatom a habot. Forró serpenyőben kis korongokat sütök a tésztából. Akácmézzel és piros bogyós gyümölcsökkel tálalom.


Valami gáz van a szolgáltatóval, ahova fel vannak töltve a képeim (oldalsáv), remélem helyrejön, mert elég zavaró.. ha nem, akkor kénytelen leszek újítani :]

2010. április 14., szerda

Fotókiállítás


Ezúton szeretnék meghívni mindenkit a 2010. április 24-én tartandó fotókiállítás megnyitóra. Nagyon örülnék neki, ha el tudnátok jönni!
A kiállítás ötletgazdája Kriszti, aki megkeresett minket (Nikit, Erikát és engem), hogy mit szólnánk egy ilyenhez. Rábólintottunk és most itt tartunk!

Várunk mindenkit sok szeretettel!

___________________________________________________________________

A mai napon tudtam meg, hogy az ÍzKép fotópályázaton második helyezést ért el a fotóm. Feldobódtam tőle! :)
Az egyik macaronos képemről van szó, méghozzá a céklaporos, áfonyakrémesről.

2010. április 13., kedd

Spárgakrémes spaghetti


Már nagyon vártam a spárgaszezont. Tavaly kóstoltam először ezt a zöldséget, akkor leves és rizottó lett belőle. Most a "csokor" egyik fele ebben a tésztaételben végezte. A spárgának erős vízhajtó hatása van, nagyon jó méregtelenítő, jótékony hatással van a keringési rendszerre. Nagyon elegáns növény, a királyok zöldségének, zöldségek királyának is nevezik. Egyszer láttam a tévében egy spárgatermesztéssel kapcsolatos műsort, nagyon érdekes volt: a spárga termesztése időigényes, első, igazán termésnek nevezhető terméseit 4 év után hozza. Rövid ideig szüretelhető, kézzel. A zöld spárgát nem kell meghámozni, főzési ideje 5-6 perc. A fehéret hámozzuk meg és kb. dupla annyi ideig főzzük, mint a zöldet.

Hozzávalók:
200 g spaghetti, 1 dl tejszín, 12 szál zöld spárga, 1 gerezd fokhagyma, pecorino forgácsok, 1 ek. fenyőmag, olívaolaj, só, bors, kevés cukor


Elkészítés:
Felteszem a tésztavizet forrni. A spárgák töveit letöröm (semmiképp nem vágom!) majd lehúzkodom róla a lila "pikkelyeit". Vizet forralok, kevés sót és cukrot adok hozzá, majd ha lobog, beledobom a spárgasípokat és mérsékelem a lángot. 5 perc alatt megfőzöm. Kiszedegetem őket a főzővízből, a fejeket levágom, félreteszem. A tejszínt összeforralom a felaprított fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal, majd hozzáadom a spárgaszárakat és összeturmixolom az egészet. Ezután még forralok rajta egyet. A tésztát leszűröm és egyből a mártáshoz adom, összeforgatom vele. Tányérokra szedem, rádobálom a spárgafejeket, megszórom pirított fenyőmaggal és pecorino forgácsokkal.

2010. április 12., hétfő

Paradicsomos bruschetta


Ez a kaja tökéletes példa arra, hogy egyszerű és kevés, de jó minőségű alapanyagból milyen király dolgokat lehet készíteni. Nem is tudom, hogy érdemes-e ezt egyáltalán feltenni egy receptes blogba... de igen! Igen bizony érdemes arra, hogy feltegyem ide, mert ez fenséges! Édes koktélparadicsom, selymes olívaolaj, friss bazsalikom és fokhagyma... ezek adják a lelkét. Ja és persze a finom kenyér, a tengeri só és a frissen őrölt feketebors. Ezzel fel is soroltam a hozzávalókat. Imádom!


Hozzávalók:
1 nagyobb bagett, 10-12 szem koktélparadicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék friss bazsalikom, olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt bors



Elkészítés:
A paradicsomokat nyolcadokba vágom, majd összekeverem az összetépkedett bazsalikommal, sóval, olívaolajjal és frissen őrölt borssal. A bagettet felszeletelem, majd minkét oldalát megpirítom. A szeleteket bedörzsölöm fokhagymával, meglocsolom olívaolajjal és ráhalmozom a paradicsomos keveréket.


Tökéletes előétel, de mi most reggeli gyanánt fogyasztottuk. Jó indítása volt a napnak!


2010. április 11., vasárnap

Epres tiramisù


Tiramisù, tiramisù, tiramisù... egyszerűen imádom. A klasszikus kávés és a továbbálmodott, gyümölcsös változatokat is. A szombati piacozáson ismét kísértésbe estem, vettem egy kiló epret. A felét megettük csak úgy, a másik fele ebben a finom desszertben végezte. Villámgyors, nagyon jó vendégváró, hiszen amellett, hogy egyszerű, előre el lehet készíteni. Az eredetit (itt) , karácsony környékén naponta gyártottam :)


Hozzávalók:
500 g mascarpone, babapiskóta (én a poharas megoldással 9 db-ot használtam fel), 50 dkg eper, 0,5 dl limoncello, 4 tojás sárgája, 7 dkg porcukor, 1 ek. natúr pisztácia


Elkészítés:
Az epreket lecsumázom és kettéosztom. Az egyik felét összeturmixolom 2 dkg cukorral és a limoncelloval, a másik felét vékony szeletekre vágom. A szobahőmérsékletű mascarponet alaposan kikeverem a tojások sárgájával és a maradék (5dkg) porcukorral. A babapiskótákat méretre szabom (egyet négy darabba vágtam), majd kibélelem velük a poharakat. Erre rákanalazok az összeturmixolt eperből, majd a mascarponekrémből. Ezután eperszeleteket helyezek rá, majd ismét piskótát, eperpürét és krémet. A tetejét durvára tört pisztáciával (ha nincs, akkor mandulapehellyel) és eperszeletekkel díszítem. Hűtőbe teszem jó pár órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakára. Ezután élvezettel fogyaszthatjuk! :))


2010. április 10., szombat

Fekete risotto


Hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd, mert igazából nem számítottam arra, hogy találok szépiatintát Fehérváron. És láss csodát! Van a Távírda-Kégl Gy. utca között átjáróban egy nem régen nyílt delikát bolt (Kavalkád a becses neve), ahol sok-sok finom boron kívül találni mindenféle érdekességet is. Itt bukkantam rá a tintára... nem olcsó, viszont kitart sokáig. Kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz és hogy jól sikerülnek-e majd vele az ételek, de úgy érzem ezután a risotto után, hogy ügyesen fel fogom én használni ezt az okosságot.


Hozzávalók 2 főre:
10 dkg arborio rizs, 8 dl alaplé [én most halalaplé hiányában egy gyors zöldségalaplevet készítettem: mindenféle zöldséget, azaz répát, hagymát, zellert, petrezselyemgyökeret, fokhagymát, valamint zöldfűszert (lestyán, tárkony, rozmaring, kakukkfű, babérlevél), egész borsot, köménymagot adtam 1 l vízhez, egy órán át főztem = zöldségalaplé], 3 tk. szépiatinta, 1 vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor (én most rosét használtam), vaj, frissen reszelt parmezán, kevés olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd az olajon megpirítom. Hozzáadom a rizst, amit szintén megpirítom, majd felöntöm az egészet a borral, amit elfőzök róla teljesen. Ekkor hozzáadom az első merőkanál alaplevet és a tintát. Folyamatos keverés mellett elfőzöm az összes levét, majd jöhet a következő merőkanál alaplé. Ezt addig folytatom így, amíg az alaplé teljesen el nem fogy (ekkora a rizs al dente megfő, pont ideálisnak kell lennie!) Elzárom az edény alatt a gázt, beledobom a hideg vajat és a reszelt parmezánt. Alaposan összekeverem és azonnal tálalom!
Én most grilleztem hozzá néhány garnélarákot, de tintahal darabkákat is adhatunk hozzá feltétnek.

2010. április 8., csütörtök

Madeleine, matchával


Mostanában a francia desszertek futnak a blogomon. Amikor Párizsban voltunk sok sütit és péksüteményt megkóstoltam, nagyon szerettem őket. Most meg valahogy rákattantam... macaron, charlotte, sablé, macaron... macaron... és most a madeleine. És matchával... természetesen :]
Ez egy nagyon gyors, nagyon finom desszert, pikk-pakk össze lehet dobni, nincs vele sok meló.




Hozzávalók (24 db):

120 g cukor, 120 g liszt, 120 g olvasztott vaj, 4 tojás, 1/2 tk. sütőpor, 1 ek. matcha teapor, csipet só

Elkészítés:
A tojásokat alaposan elkeverem a cukorral (de nem habosítom!), majd hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is jól összekutyulom. A lisztet összekeverem a csipet sóval, sütőporral és a matchával, majd az egészet a tojásos keverékhez adom és alaposan összedolgozom. Egy sima, fényes, eléggé folyós tésztát kapok. Egy órára beteszem a hűtőbe (állítólag minél többet áll a hűtőben, annál szebben feljön a teteje). A masszát a formákba töltöm, majd 200°-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm. Ha kész van csokoládéba is márthatjuk, de ehetjük csak magában, mi is így tettünk.

2010. április 5., hétfő

Kirándulás és medvehagyma gyűjtés a Bakonyban


Még csak ébredezik az erdő. Bár a talajt már virágok borítják és érezni a odvas keltike mézédes illatát, a fák még épp csak most kezdik rügyeiket, fiatal hajtásaikat hozni. Szép kirándulás volt, jó volt sok-sok órát a friss levegőn, a természetben tölteni. Bakonynánát tavaly is csodálatosnak találtam, idén is ugyanígy gondolom. Kellemes a túraútvonal, járhatók az ösvények, ajánlom mindenkinek. Sebes pisztrángot sajnos nem láttunk - március 23-án 500-600 sebes pisztráng került a Gajába-, valószínű, hogy a Gaja patak ezen szakaszára nem úsztak el (sok a vízesés). Várpalota után (Fehérvárról indulva) gyönyörű táj fogad minket, Tés környékén érdemes figyelni az erdők, fák töveit, óriási medvehagyma-mezők várnak itt ránk. A szélmalmokat sem hagytuk ki. Az időjárás délutánra sajnos már eléggé kellemetlenre fordult, a malmoknál iszonyatos nagy szél fújt (érthető, hogy miért is telepítettek a Tési-fennsíkra anno szélmalmokat), de azért megérte megnézni.


Szép időben újra beiktatnám, hogy olyan fotókat is tudjak készíteni, ahol nem fehér, borult ég van, hanem szikrázóan kék, bárányfelhős égbolt. A tulajdonos bácsi nagyon kedves, érdemes néhány mondatot beszélgetni vele. Irány a Bakony!

Mivel rengeteg medvehagymát szedtünk, készítettem is ma belőle egy adag levest. Finom lett, amolyan hagymaleves. A recept ugyanaz, mint itt, annyi különbséggel, hogy nem póréhagymát, hanem medvehagymát használtam hozzá.


Egyre jobban ébredezik az erkélyen is a fűszerkertem, sok minden kihajtott, hozzák a zsenge leveleket. A kedvencem ez a citromfű. Annyira intenzív illatú, gyönyörű zöld és sűrű, tömött bokor.