2010. február 28., vasárnap

Spaghetti krumplival, chilivel

Észrevettem, hogy rengeteg régi bejegyzésemet nem nyitja meg a blogger. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, arra hivatkozik, hogy törölve lett a blogom. Másfél hete készítettem el a tartalomjegyzéket, akkor még minden bejegyzés látható volt, azóta nem tudok róla, hogy töröltem volna a blogom. Megpróbálom minél előbb rendbe tenni, addig is elnézést kérek az ebből szűrődő problémákért!



Olyan rég ettünk tésztát, hogy az már meglepő, ugyanis mindketten nagyon szeretjük, nem is tudom, hogy tűnt el mostanság ennyire az asztalunkról. Dani már régóta rágta a fülemet, hogy készítsek már valamit abból a peperoncinós tésztából, amit tavaly hoztunk Olaszországból, de valahogy mindig elmaradt. Aztán lett belőle ez, amolyan krumplis tészta.

Hozzávalók:
20 dkg spaghetti, 3 szem krumpli, chili ízlés szerint, 1 dl víz, 1 szál szárzeller, 5 dkg szalonna (pancetta, bacon), 1 kisebb fej hagyma, só, frissen őrölt bors, parmezán


Elkészítés:
A hagymát finomra vágom. A krumplit és a zellert megpucolom és apróra kockázom. A szalonnát szintén felkockázom, majd egy serpenyőben a zsírjára pirítom. A pirított szalonnát tányérra szedem, a zsírját a serpenyőben hagyom, majd rádobom a hagymát és megpárolom. Közben felteszem a tésztavizet forrni. A párolt hagymára dobom a krumplit, a zellert és az összevágott chilit. Lefedve párolom 5-7 percig, majd hozzáadom a pirított szalonnát, borsozom, ha szükséges sózom és tovább párolom kb. 10 percet, míg a krumpli teljesen megpuhul.
A tésztát leszűröm, majd ráöntöm a zöldséges ragura, összeforgatom, tányérra szedem és parmezánforgácsokkal díszítve tálalom.

Lekváros linzer


Ez a süti szintén a gyerekkor ízeit idézi fel bennem. Imádom az ilyen és ehhez hasonló apró szárazsüteményeket. Mamánál mindig belopóztam a spájzba és felmarkoltam néhány fajtát, majd észrevétlenül elfogyasztottam. Már ha sikerült észrevétlenül... :) Anya is sokszor sütött ilyen sütiket, öcsémmel mindig rendesen rájártunk és nem egyszer fordult elő az, hogy enyhén túlzabáltuk magunkat belőle. Általában nem tudtuk, hogy hol a határ. :)


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tk. vaníliáscukor, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz.


Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot egy tálba szórom, belekockázom a vajat, hozzáadom a tojást és a vaníliás cukrot, majd az egészet amilyen gyorsan csak lehet összedolgozom. Fóliába csomagolom és egy órára a hűtőbe rakom. Ezután lisztezett felületen kinyújtom (3-4 mm vastagságúra) majd ugyanannyi lyukas és nem lyukas kört (virágot) szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket, majd 180°-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm a sütiket. A nem lyukas korongokat megkenem lekvárral és ráragasztok egy lyukas korongot. Porcukorral megszórom és kész is. Úgy az igazi, ha másnap fogyasztjuk, mert akkor szépen megpuhul, de nekünk nem sok maradt másnapra...

Ez az adag kettőnknek készült, ha családnak készítjük, vagy vendégségre, érdemes kapásból duplázni a mennyiségeket.

Sült cikória besamellel, szalonnával és mandulával


Sosem készítettem még cikóriát. Annyit tudtam, hogy nagyon keserű tud lenni. Tartottam tőle, hogy a kukában végzi majd, de finom lett. Sőt, nagyon is finom volt. Féltem, hogy Daninak nem fog ízleni, de neki is nagyon ízlett! Mivel mi szerettük a radicchio kesernyés ízét is, így nem ért váratlanul a cikóriáé sem, de lehet, hogy másnak ez az ehetetlenség határára sodorja ezt a zöldséget.

Most nem levest ettünk előételként, hanem ezt a sütőben sült cikóriát.



Hozzávalók:

4 db cikória, 4 ek. vaj, só, frissen őrölt bors, 2 ek. liszt, 0,5 l tej, 2 ek. reszelt parmezán, szerecsendió, 8 szelet szalonna (pancetta/bacon), 2 marék mandulapehely, 1/2 citrom leve

Elkészítés:
A cikóriákat félbevágom, majd kivágom "V" alakban a torzsákat (ez a keserű része). Egy serpenyőt felforrósítok, beledobok 2 evőkanál vajat, belehelyezem a cikóriákat, ráfacsarom a fél citrom levét, sózom, borsozom és hirtelen megpirítom a cikóriák mindkét oldalát. Közben egy kisebb fazékban felolvasztom a másik 2 ek. vajat, rádobom a lisztet, megpirítom, majd folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel, szerecsendiót reszelek bele, sózom és borsozom. Besűrítem, majd hozzáadom a parmezánt. Lehúzom a tűzről. A fél cikóriákat körbecsavarom 1-1 szelet szalonnával, majd hőálló tálba helyezem őket. Ráöntöm a besamelt és megszórom a tetejét mandulával. 200°-os sütőbe tolom, és kb. 20 percig sütöm, vagy amíg szépen elkezd pirulni a teteje.

2010. február 27., szombat

Császármorzsa házi áfonyalekvárral


Jó dolga volt annó a császári párnak, sok-sok finom ételt elsőként kóstolhattak. Vegyük például a Dobostortát, vagy ezt, a császármorzsát.
Kislányként én teljesen másként ismertem ezt az ételt. Mamám és anyukám főtt krumpliból készítette, amelyhez lisztet, cukrot, mazsolát és vaníliás cukrot adtak. Aztán megtudtam, hogy az igazi császármorzsa az búzadarából van... konkrétan amikor sulis lettem és a menzán császármorzsa volt. Mindkét változatot nagyon szeretem, mindegyik más-más ízű, de ránézésre egyforma :)

Hozzávalók:
150 g búzadara, 10 g liszt, 325 ml tej, 10 dkg cukor, 3 tojás, csipet só, 1 rúd vanília, 20 dkg erdei áfonya, cukor

Elkészítés:
Az áfonyát a cukorral és kevés (tényleg nagyon kevés) vízzel felteszem főni. Nagyon lassú gázon kb. 1 órát főzöm, amíg szépen besűrűsödik. A lisztet és a búzadarát összekeverem, felöntöm a tejjel és simára keverem. Hagyom állni kb. 1 órát, amíg a búzadara jól megduzzad. A tojások sárgájához hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, majd habosra keverem az egészet a cukorral. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojássárgát hozzákeverem a búzadarához, majd az egészbe beleforgatom a habot. Felhevítek egy serpenyőt, kevés vajat dobok bele, majd ráöntöm a búzadarás masszát. Egy falapát (fakanál) segítségével morzsásra sütöm a tésztát. Tányérra öntöm, rákanalazok az áfonyalekvárból és megszórom porcukorral.


Kovászos kenyér


Kenyeret sütöttem. Kovászost. Többször is. Imádtuk!

Hozzávalók a kovászhoz:
10 g friss élesztő, 1/2 csésze meleg víz, 1 csésze liszt

Hozzávalók a kenyérhez:
6 csésze liszt, 1,5 csésze meleg víz, 3/4 csésze joghurt, 10 g élesztő, 2 tk. só, 1 adag kovász


Elkészítés:
A kovász hozzávalóit összekeverem (én egy befőttesüvegbe tettem őket) és szobahőmérsékleten állni hagyom egy éjszakát. Másnap az összes hozzávalót összekeverem és egy ruganyos tésztát dagasztok belőlük (kb. 10 perc). 1 órát kelesztem, majd átgyúrom és még 1-2 órát kelesztem. Ezután megint átgyúrom, formázom, kelesztem kb. 1 órát, majd 220°-ra előmelegített sütőbe tolom. 20 perc után csökkentem a hőfokot 200°-ra és sütöm még 20 percet.

(egy adagból sütöttem a nagy cipót, a másik adagból a kisebb kenyeret és 5 zsemlét - recept a kreatív konyha sorozat alapján)

És még valami, amitől majd kiugrok a bőrömből. Idén is jövünk Campania! :))


2010. február 23., kedd

VKF! XXXII. - Tiszta őrület! - Éljenek a színező hatással bíró fűszerek!


Sokat gondolkoztam, hogy mivel rukkoljak elő a következő VKF! fordulóra, amelynek az témája, elnevezése Tiszta Őrület! lett. Ez a keksz az egyik kedvencem, millióféleképpen lehet variálni. Készítettem belőle már régebben matcha-s és vaníliás verziót is, mindegyik nagyon finom. A VKF-re konkrétan a kurkumás-kardamomos változatot szánom, a kávés csak egyfajta plusz (nagyon finom, de abszolút nem egy őrült ötlet). Először curry fűszerezésre gondoltam, de mondom az talán túl merész, maradok inkább "csak" a kurkumánál. Én nagyon szeretem ez a fűszert, gyönyörűszép színe van.


A kurkumáról (forrás wikipedia) :

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer és gyógynövény egyben. A fűszert egy sárga színű, gyömbérre hajazó növény gumójának őrleménye adja. A magyarok indiai sáfránynak is nevezik, pedig azon a tulajdonságán kívül, hogy sárgára festi a vele készített ételt, nem egyezik meg vele semmi másban. A távol-keleti területekről származik. A curry fűszerkeverékek egyik alkotórésze, kellemes, teljesen sajátos aromája van. Nyugtatja a gyomrot, segíti az emésztést és egyben tökéletes étvágygerjesztő is.

Én a kardamommal együtt egy bioboltban szereztem be.



Mostanában sokat kísérletezek mindenféle természetes színezékkel, a kedvencem a matcha, a kurkuma, a sáfrány, a gránátalma leve. Próbálkoztam mesterséges színezékekkel (folyékonyat kaptam csak), minimális mennyiséget használtam csak belőlük, így negatívumot annyira nem tapasztaltam, de sokkal jobban izgatja a fantáziámat a természetes színezés. Tapasztalatom szerint 2-3 kanál kurkumától/matchától stb. sokkal-sokkal intenzívebb és élénkebb színe lesz a süteményeknek, mint mondjuk 1-2 kanál folyékony színezéktől. Szívesen kipróbálnám a por állagú mesterségesen (azaz némi emberi rásegítéssel) előállított, de természetes anyagból készült színezékeket, de ilyet még nem láttam (hol lehet beszerezni?)


Na de most akkor jöjjön a receptúra!

Hozzávalók:
225 g vaj, 100 g porcukor, 1 tk vaníliakivonat, csipet só, 320 g finomliszt, kristálycukor a díszítéshez, 2 tk. kurkuma, 1/2 tk. őrölt zöld kardamom, 2 ek. instant kávé


Elkészítés:
A vajat habosra keverem a porcukorral, a vaníliakivonattal és a sóval. Ezek után elkezdem beleadagolni a lisztet. Ha teljesen morzsásra keverte a gép, akkor leállítom és kézzel gyúrom össze teljesen. A tésztát kettéosztom, az egyik felébe beledolgozom a kurkumát és a kardamomot, a másikba a kávét. Rudakat gyurmázok belőlük (1-1 db-ot), amiket meghempergetek egy kis kristálycukorban, majd kb. 1-1,5 cm vastag korongokat vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 180°-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm őket.



Terveim szerint még folytatódik a VKF!-re szánt receptek sora.

Epres-málnás crumble - egyszemélyes adagokban

Update: megsütöttem megint, 200°-on légkeveréssel, így kell neki kb. 40 perc



Mert szerintem ez így tök jópofa.
Volt még a fagyasztóban málna és eper, ezeket használtam fel a "sütihez" (vagy minek is nevezzem). Villámgyorsan, kb 30 perc alatt elkészült, váratlan vendégségre tök jó megoldás. Intenzíven gyümölcsös, egyszerre édes és savanykás, nagyon finom desszert. Készíthetjük persze nagy formában is, de mivel ez egy tipikus kanalazgatós desszert, jobb így. Tavaly készítettem már egy szedres-barackos verziót, a recept itt található.


Hozzávalók:
10 dkg puha vaj, 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, eper, málna és vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A vajat morzsoljuk el a liszttel és a cukorral. A formákat kenjük ki vajjal, szórjuk beléjük a gyümölcsöket és fedjük be a gyümölcsöket a morzsával. 220°-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük meg őket.

2010. február 20., szombat

Variációk gyors salátára


Nem is olyan rég írtam, hogy eléggé sűrű vendég nálunk mostanában a saláta. Tökéletes méregtelenítés céljából és a vonalainknak is csak jót teszünk vele. Ezt a három salátát ettük a hétvégén, nem terheltük túl a gyomrunkat. Az egyik egy egyszerű, borban párolt kagylós finomság, a másik egy gyömbéres-grapefruitos saláta, a harmadik egy lazacos változat.

Rucola saláta feketekagylóval:

Hozzávalók (2 főre):
50 dkg élő feketekagyló, 2 dl száraz fehérbor, 2 kisebb csilipaprika, 1 marék durvára vágott petrezselyem, 3-4 marék rucola, olívaolaj, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A kagylókat alaposan megtisztítom, letépem a szakállukat, majd egy mély, vastagfalú serpenyőbe teszem őket. Felöntöm a borral, hozzáadom a petrezselymet és a paprikát. Lefedem és kb. 3 perc alatt (vagy amíg ki nem nyílnak, de ez is max. 5 perc) megpárolom a kagylókat.
A rucolát megmosom, tálba szedem és hozzáadom a kagylókat. Kevés olívaolajjal még meglocsolom, esetleg kevés borsot őrlök rá és kész is.


Gyömbéres-grapefruitos zöldsaláta:

Hozzávalók:
3-4 marék madársaláta, 2 rózsaszín grapefruit, 1,5 cm-es gyömbér, só, frissen őrölt bors, szeletelt mandula

Elkészítés:
A grapefruitot kifilézem, a levet, amit a filézés közben ereszt, felfogom egy tálba. A madársalátát megmosom, majd hozzáadom a grapefruit filéket. A gyümölcs levébe belereszelem a gyömbért, sózom és borsozom, majd az egészet a salátára öntöm. Mandulaforgáccsal megszórom a tetejét.


Lazacos zöldsaláta:

Hozzávalók:
2 marék madársaláta, 2 marék rucola, 20 dkg lazacfilé, 1 marék durvára tört dió, 1 szál szárzeller, 2 tk. mustár, 1 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 0,5 citrom leve,

Elkészítés:
A lazacot felkockázom és 2-3 perc alatt kevés olajon megsütöm, ízlés szerint sózom. A diót megpirítom. A salátákat megmosom és tálba szedem. A szárzellert megpucolom és vékony szeletekre vágom és ezt is a salátákhoz adom. Az öntethez összekeverem a mustárt, az olajat és 0,5 dl vizet. Hozzáadom a citrom levét, sót és a borsot. A salátát tálba szedem, meglocsolom a dressinggel, ráhalmozom a lazacot és megszórom a pirított dióval.



Szerintem holnap is salátanapot tartunk... cica ezekért nem rajong annyira, bár a kagyló lázba hozta.... de a kép nem ezt mutatja :) Az orchideám is kinyílott, már lassan két éve kaptam, de csak most szánta rá magát először, hogy virágot hozzon.

2010. február 17., szerda

Répás sütemény


Ezt a sütit pont egy hete készítettem, de valamiért nem raktam fel a blogra. Hogy miért, azt passzalom, mert nagyon-nagyon finom volt. Nem ez az első sárgarépás sütemény, amit szó szerint zabálva fogyasztottunk el itthon, volt már korábban egy sárgarépás-ricottás corstata, ami szintén elsöprő sikert aratott.

Ez a sütemény amúgy rém egyszerű, a klasszikus bögrés sütemény répássá alakított változata. Millióféleképpen lehet variálni, akár darált mandulával, esetleg dióval és a fűszerezéssel is.

Én 2,5 dl-es bögrével adagoltam a hozzávalókat. A muffinoknál is szódabikarbónát szoktam általában használni sütőpor helyett, szerintem sokkal könnyebb lesz a tésztája tőle.


Hozzávalók:
4 tojás, 1 bögre olaj (olívaolajat használtam és nem lett abszolút fojtós a tésztája ennek ellenére sem), 2 bögre cukor, 2 bögre liszt, 4 nagy sárgarépa lereszelve (a nagyobb lyukú reszelőn) 1 rúd vanília kikapart belseje, frissen reszelt szerecsendió, fahéj, 2 tk. szódabikarbóna, csipet só, 250 g mascarpone, porcukor, kandírozott citrusszeletek

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a vanília kikapart magjait, majd a lisztet, a szódabikarbónát és ha ezeket is alaposan elkevertem, akkor mehet bele a reszelt répa. Összekeverem. Formába öntöm és 180°-on kb. bő egy órát sütöm (nagyon sütőfüggő, érdemes háromnegyed óra után tízpercenként ránézni és tűpróbával ellenőrizni a tészta állagát).
A mascarpone-t kikeverem kevés porcukorral és körbekenem vele a kihűlt süteményt. Kandírozott citrusszeletekkel díszítem.



Répatorta még: Nanánál, Szepykénél, Lila Fügénél, Sajtkukacéknál és még biztos sok-sok helyen :)

2010. február 14., vasárnap

Marhapörkölt nokedlivel


Már nagyon régóta vágytam egy finom marhapörköltre, de eddig nem volt nokedliszaggatóm, így nem álltam neki egyszer sem. Kértem tanácsot anyától, hogy milyen húst vegyek hozzá, hogyan készítsem és az eredmény egy tökéletes, sűrű szaftú gyönyörű vörös pörkölt lett. Nem kaptam se szép marhalábszárat, sem nyakat, így combból csináltam, de így is nagyon finom omlós, puha lett a hús.

Hozzávalók a pörkölthöz (2 főre):
50 dkg marhahús, 1 ek. fűszepaprika, 1 tv paprika, 1 szem paradicsom (3 szem koktélparadicsomot raktam bele), kevés olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a nokedlihez:
30 dkg rétesliszt, 1 tojás, víz

Elkészítés:
A húst megtisztítom az inaktól, hártyáktól és felkockázom. A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a felkockázott paprikát és paradicsomot. Párolom még egy pár percig. Ezután rádobom a fűszerpaprikát és azonnal felöntöm kevés vízzel (kb. 0,7 dl). Elkeverem, rádobom a húst, sózom és borsozom. Lefedem és főzöm kb. másfél órát, amikor ráöntöm a bort és főzöm még 15-20 percig.
Közben összeállítom a nokedlitésztát. A lisztet elkeverem az egy tojással és annyi vízzel, hogy pont összeálljon a tészta. Nem keverem simára, csak néhányat keverek rajta, majd a tészta "összeérik" magától. Fél órát hagyom állni. Vizet forralok, sózom és öntök bele kevés olajat. A nokedlit beleszaggatom és pár perc alatt megfőzöm, majd leszűröm. Tányérokba adagolom a nokedlit és rákanalazok a pörköltből.


2010. február 13., szombat

Lilakáposzta saláta pirított szezámmaggal és csirkével


Mostanában csak úgy jöttek az újabb és újabb süteményreceptek (és még nem is mindet posztoltam), úgyhogy épp itt volt az ideje annak, hogy az egy hete hűtőben várakozó lilakáposzta feldolgozásra kerüljön. Mi ezt a salátát mindig önálló fogásként fogyasztjuk. Korábban már szerepelt egy káposztasaláta a blogomon, ez tulajdonképpen annak a cifrázott változata.

Hozzávalók:
1 fej lilahagyma, 1 fej (közepes) lilakáposzta, 4 ek. tejföl, 3 ek. szezámmag, 50 dkg csirkemell, 2 szál sárgarépa, olaj, só, bors

Elkészítés:
A káposztát legyalulom (amit a robotgépem csinál, pláne mióta kettégyalultam az ujjam tavaly), a répát hajszálvékony szeletekre vágom (szintén géphasználat) és a lilahagymát apróra kockázom. Az egészet egy salátás tálba rakom, majd megsózom, hogy eresszen egy pici levet. A csirkemellet csíkokra vágom, majd kevés olajon megpirítom. Megsózom. A tejfölt kikeverem ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal (én elég sokat beleteszek), majd ráöntöm az egészet a húsra és összeforralom őket. Langyosra hűtöm. Közben megpirítom egy serpenyőben a szezámmagot. A káposztára öntöm a tejfölös húst, majd rászórom a szezámmagot és összekeverem az egészet. Akár azonnal fogyaszthatjuk, de hűtőhidegen a legjobb.

2010. február 12., péntek

Macaron szederkrémmel


Most nem voltam olyan kreatív a fotózás terén, mint a múltkor, valahogy nem volt ihletem. A macaron recept itt található. A krém a lemon curd receptje alapján készült annyi változtatással, hogy citrom helyett 20 dkg szedret raktam bele (amit forralás után átpasszíroztam) és kihagytam belőle a gyömbért. A habcsók ugyanúgy készült, mint a múltkori, rózsaszín változat, annyi különbséggel, hogy nem került bele színezék.


Paprikás koszorú


Korábban szerepelt már a blogomon egy paprikás kalács. Az kelt tésztából készült, ez viszont egy sokkal gyorsabb, pikk-pakk változat... mindemellett nagyon mutatós is. Ajánlom mindenkinek, a tölteléket ezerféleképpen lehet variálni.
A fotózás most valahogy nem megy... valahogy nem sikerül semmi olyanra, mint szeretném... vannak néha ilyen napjaim, a tegnapi és a mai pont ilyen.

Hozzávalók a tésztához:
2 ek. vaj, 250 g liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 25 g cukor, 1 cs. sütőpor, kevés vaj a forma kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
50 g puha vaj, 2 ek. csemege fűszerpaprika, 75 g cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy puha, selymes tésztát gyúrok. A töltelék hozzávalóit összekeverem. A tésztát kinyújtom kb. 0,5 cm vastag téglalap alakra, majd megkenem a töltelékkel és szorosan felcsavarom. Függőlegesen kettévágom a tésztát és egymás köré csavarom őket úgy, hogy a vágott fele felfelé nézzen. Kivajazott kuglóf, vagy gyűrű formába rakom majd 200°-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.

2010. február 11., csütörtök

Lélekmelegítőnek - Sáfrányleves


Gyönyörű, sárga színű leves, amely feldobja ezeket a jeges, havas, náthás, szürke napokat. Azonnal le is nyomtam belőle két tányérral... aztán megálljt kellett parancsolni magamnak, mert Dani még haza sem jött és nem evett belőle.. :)

Hozzávalók:
4-5 (kisebb) szem krumpli, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 kk. sáfrány (2 cs. Kotányi például), 1,5 kk. őrölt római kömény, frissen reszelt szerecsendió, só, bors, olaj, 1l húsleves

Elkészítés:
Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a kockára vágott krumplit, felöntöm a húslevessel és hozzáadom a fűszereket: a római köményt, a sáfrányt, a szerecsendiót, a borsot és a sót. Kb. 10 percig főzöm, míg a krumpli meg nem puhul. Ezután a tejszínhez merek egy keveset a levesből, hőkiegyenlítés céljából, majd az egész tejszínes keveréket a leveshez öntöm folyamatos kevergetés mellett. Ha szükséges még sózom, illetve borsozom, majd botmixerrel összeturmixolom. Kínálhatunk hozzá levesbetétként pirított zsemlekockákat én most löttyintettem (pöttyintettem) rá kevés olívaolajat és megszórtam friss snidlinggel.

Az utóbbi időben különösen észrevettem, hogy valami kegyetlen módon lebutítja a képeket a blogger... lehet flickr-ről kéne idelinkelnem a fotókat?!

2010. február 10., szerda

Új ruha és az elmaradásaim

A blogom új ruhát kapott. Remélem mindenkinek tetszik és a színek nem irritálnak senkit. Nekem kimondottan jólesik ez a zöld (lime, pisztácia, tea) és a kék (türkiz, ég) kombináció. Friss, vidám, fiatalos. Mint amilyen én... jobb esetben :))

Igaz, kicsit meguntam már a körkérdéseket, de igyekszem azért valamilyen szinten eleget tenni :]
Bianka kérdezte tőlem valamelyik nap, hogy én miként rendszerezem a receptjeimet. Hááát... ezért írom a blogot, hogy végre rendszerben legyenek :D Amúgy van itt az asztal alatt nekem egy sor irattároló papucsom... na abban vannak könyvek, cetlik, papírok és újságok. Van egy kis jegyzetfüzetem, amibe kiirkálom a recepteket, hogy ne kelljen kihurcolni a konyhába a szakácskönyveket, de ennyi :]


Nottétől kaptam a másik kérdést -> Hova mennék nyaralni?

Most leginkább Spanyolországról álmodozom... Örülnék, ha eljutnánk együtt Barcelonába (én már voltam sulis koromban), de szívesen visszamennék Andalúziába is. Viszont most, hogy a wizzair indított új járatokat Pisába, bekerült ez is a választottjaim közé... de akkor is csak Spanyolország után. Aztán álmodozom még olyanról, hogy Szardínia. Dani töltött már pár hetet ezen a szigeten (sulis korában), elmondása szerint gyönyörű. Hát megnézném magamnak. Majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle..., de ahogy Notte is írta, álmodozni már csak szabad :)


A képet 2007-ben készítettem Granadában az Alhambrában




És végül, de cseppet sem utolsó sorban! Egy filmajánló. Vannak olyan filmek, amik megmagyarázhatatlan módon annyira tetszenek, hogy miután vége, akár egyből újranézném. Nagyon ritka eset, hogy egy filmet többször is megnézzek, de vannak ilyenek. Hát ez a film is ezek közé tartozik. Dr. Parnassus és a képzelet birodalma... Fantasztikus, gyönyörű, látványos, érzelmes... csodálatos!



2010. február 6., szombat

Citromos macaron gyömbéres lemon curddel, valamint vaníliás pink macaron kávés csokoládéganache-sal




Rengeteg külföldi blogon látom folyamatosan, hogy ilyen macaron, olyan macaron, amolyan macaron... tudtam róla, hogy valamiféle francia édesség, de sosem kóstoltam... viszont annál inkább izgatta a fantáziám. Imádok mindenféle habcsókos süteményt, gondoltam ezzel sem foghatok mellé. Már ha sikerül. Korábban már egyszer próbáltam, de nem pihentettem a tojást előtte és nem is sikerült. Nem lett talpa a korongoknak. Most viszont! Igen :) Az első adag is jó lett, de a második!! Az elsőnél még kísérleteztem a hőfokokkal, nem tudtam, hogy miként lenne a legmegfelelőbb, de a második adagnál (rózsaszín) már tudatosan növeltem, illetve csökkentettem a hőfokokat. Nagyon sok receptet elolvastam a neten - legfőképp külföldi blogokon, ahol szinte nap, mint nap előfordul macaron - és úgy döntöttem, hogy én nem a Pierre Hermé féle változatnak állok neki.


Citromos macaron gyömbéres lemon curddel

Hozzávalók a habcsókhoz:
55 g (két tojás) pihentetett tojásfehérje, 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor, 1/2 citrom leve, kevés citromsárga ételszínező (elhagyható)

Hozzávalók a gyömbéres lemon curdhöz:
3 tojás, 2 citrom leve és lereszelt héja, 5,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 kk őrölt gyömbér, 1 vanílarúd magjai

Elkészítés:
A lemon curdhöz a citromok héját lereszelem, a levüket kifacsarom. Az egészet egy habüstbe töltöm, majd hozzáadom a cukrot és gőz fölött felolvasztom. Beledobom a vajat is. Ha felolvadt, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a villával felvert tojásokat, a gyömbért és a vaníliamagokat. Folyamatos kevergetés mellett besűrítem és elfőzöm a tojásos ízét (kb. 15 perc). Lehűtöm.


A tojásfehérjét egy hétig folpackkal lefedve a hűtőben pihentetem. A darált mandulát és a porcukrot egy tálba szitálom. A tojásfehérjét robotgéppel felverem, amikor kezd megszilárdulni, hozzáadom a kristálycukrot, az ételszínezéket és a citromlevet. Addig keverem, amíg még nem kőkemény, de lágyan csúcsokat hagy benne a habverő. A habot óvatosan, de bátran összekeverem a porcukros mandulával. Egy sűrű, levegő/buborékmentes masszává dolgozom hablapát segítségével. A masszát sima csövű habzsákba töltöm és sütőpapírral bélelt tepsibe 2 cm-enként 2 cm átmérőjű halmokat nyomok. A tepsit megrázogatom (a szekrényhez csapkodom), hogy az esetleges levegőbuborékok is kimenjenek a habcsókokból. Kb. egy órát hagyom pihentetni, ez idő alatt szépen megszárad a habcsókok külseje. A tepsit 150°-ra előmelegített sütőbe tolom 10 percre, majd csökkentem a hőfokot 125°-ra és további 7-8 percig sütöm (nekem zanussi elektromos sütőm van). A habcsókokat leválasztom a sütőpapírról, hagyom őket kihűlni, majd megtöltöm őket a citromkrémmel.


Vaníliás pink macaron kávés csokoládéganache-sal

Hozzávalók a habcsókhoz:
55 g (két tojás) pihentetett tojásfehérje, 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor, 1 vaníliarúd magjai, piros ételszínező

Hozzávalók a kávés csokoládéganache-hoz:
1 tábla 70%-os kakaótartalmú csoki, 2 dl habtejszín, 2 tk. instant kávé

Elkészítés:
A ganache-hoz a tejszínt forráspontig melegítem, majd ráöntöm a feldarabolt csokoládéra, hozzáadom a kávét és addig kevergetem, amíg sűrű, egynemű masszává nem válik. Lehűtöm.

A habcsókokat ugyanúgy készítem, ahogy a citromost,
csak nem citromlevet és sárga ételszínezéket adok hozzá, hanem piros ételszínezőt és a vaníliarúd magjait.

Ha kisültek a habcsókok, megtöltöm őket a hideg csokiganache-sal.


A macaronokat egy dobozban, 24 órára a hűtőbe teszem. (nekünk csak a fele érte meg a hűtést)

Amúgy ott guggoltam a sütő előtt végig és könyörögtem, hogy legyenek talpak, ne repedjenek ki és úgy összességében... sikerüljenek! Sikerültek. Kívül roppan, belül ragad. Bár még nem ettem "igazit", szerintem hasonló, vagy ugyanilyen lehet.



2010. február 4., csütörtök

Ricottafánk csokival, kandírozott kumquattal és mandulával


Gyors és könnyű! A ricottát nyugodtan helyettesíthetjük túróval is, nálam most épp ricotta volt itthon. Ez az adag két személyre elegendő, úgyhogy ha nagyobb társaságnak készül, akkor duplázzuk, vagy triplázzuk a mennyiségeket. Itt a fánkszezon! :)


Hozzávalók:
250 g ricotta, 30 g finomra darabolt csokoládé, 50 g cukor, 2 ek. kandírozott citrus, 30 ml citruslikőr (jelen esetben mandarino)
, 1 tojás, 1 tojássárgája, 75 g liszt, 2 tk. sütőpor, két marék hántolt mandula
A sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, esetleg méz.



Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem. A masszát jó egy órára a hűtőbe rakom.
Ezután két kanál segítségével gömböket for
málok a masszából, majd a forró olajba dobom és aranybarnára sütöm őket. Forrón, porcukorral meghintve, és finom mézzel tálalom (pl. narancsos akácméz)