2010. január 30., szombat

Piskótatekercs, kicsit másképp - Matcha, mascarpone és bogyók...


Már régóta ki akartam próbálni matcha teával sütni, most jött el az ideje. Imádunk teázni, sokat járunk teakereskedésbe/teázóba. A teázóban volt már alkalmunk megkóstolni matchával ízesített aprósütit, akkor fogadtam meg, hogy én is ki fogom próbálni. Méghozzá több formában.


A mostani sütik mellett kapásból két lehetőség lebeg még a szemem előtt (és sorban jönnek majd az újabb és újabb ötletek), ezeket is biztos, hogy el fogom készíteni és a receptek mellett a fotók is színesíteni fogják a blogom.


Ez egy vidám színű sütemény, üdítő ebben a nagy havazásban. A tészta kellemesen tea ízű, a töltelék (ami nem nagy kunszt, meg a teán kívül az egész süti tulajdonképpen nem nagy kunszt), de nagyon finom.


A képeket muszáj volt összepárosítanom, mert annyit kiválogattam most... hogy csak na. Mondtam már, hogy imádom az új (fotós)cuccot?! :)

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás, 3 ek. rétesliszt, 3 ek. finomliszt, 1,5 ek. matcha portea, 3 ek. cukor, csipet só és sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a teát, a liszteket, a sütőport és a sót és egyneműre keverem az egészet. A habot óvatosan beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (én hagytam annyit, hogy 10 db kosárkaformát is megtöltsek vele) és 180°-ra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ha megsült rácsra borítom és lehúzom az aljáról a sütőpapírt.


Hozzávalók a krémhez:
1 marék málna, 1 marék eper (fagyasztott mindig van a hűtőben, téli időkre), 250 g mascarpone, ízlés szerint porcukor

Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel simára turmixolom.

A sütemény összeállítása:
A piskótalapot megkenem a krémmel és szorosan feltekerem. Hűtőbe teszem és kb. 1 óra múlva szeletelem.

2010. január 28., csütörtök

Dobostorta - Zila formában


Elkészítettem a Zila tortaforma utolsó tesztjét. Volt itt mindenféle... citrusos, erdei gyümölcsös - vaníliás és végül egy csokis.
Danitól amikor megkérdezem, hogy mi legyen ebédre, általában ezt a választ kapom: "Dobostorta". Hát tessék. Most megkaptad a "Dobostortát". Azért teszem idézőjelbe, mert bár az összetétele ugyanaz, mint az eredetinek, azért a külső mégsem azt sugallja. Legalábbis az, hogy nem lapokból áll a torta teste. Minden esetre nagyon finom lett.



Hozzávalók a piskótához:

6 tojás, 3 ek. finomliszt, 3 ek. rétesliszt, 6 ek. cukor, 1-1 csipet só és sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a 3-3 evőkanál lisztet, a sütőport és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot.
Formába töltöm és 180°-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.



Hozzávalók a karamellás piskótához:
1 tojás, 1 ek. cukor, 1 ek. liszt, csipet só; 15 dkg cukor, 2 ek. citromlé

Elkészítés:
A tojást kettéválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet és a sót, majd alaposan összekeverem az egészet, végül óvatosan beleforgatom a felvert habot. Sütőpapírra akkora kört rajzolok, amekkora a tortaformám. Ezt a kört megkenem a piskótatésztával. 180°-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. A karamellhez a cukrot egy teflon serpenyőbe öntöm a citromlével együtt. Lassú tűzön olvasztani kezdem a cukrot. Amikor borostyánszínűre változik a színe, akkor lehúzom a tűzről és a piskótalapra öntöm. Vajas késsel elsimítom a tésztán a karamellt. Gyorsan felvágom (szintén vajas késsel), mert hamar dermed.




Hozzávalók a krémhez:
4 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os), 2 ek. keserű kakaópor, 1 rúd vanília kikapart magjai, 20 dkg puha vaj, rum (én két kupaknyit adtam hozzá)

Elkészítés:
A tojásokat egy habüstbe ütöm és alaposan elkeverem a cukorral, valamint a vanília kikapart magjaival. Gőz fölött habosra keverem és besűrítem a krémet. (szépen elfőzöm a tojásos ízét). Másik habüstben, szintén gőz fölött felolvasztom a csokoládét. Az olvasztott csokoládét, a rumot és a kakaót hozzákeverem a tojáskrémhez, teljesen egyneművé dolgozom az egészet, majd lehűtöm. Ha lehűlt, géppel hozzákeverem a puha vajat.

A torta összeállítása:
A krémet a piskóta mélyedéseibe töltöm egy habzsák segítségével és a jelölések mentén felvágom. Megkenem a torta oldalát és tetejét is a csokikrémmel. Az oldalát mandulapehellyel megszóróm (helyettesíthetjük dióval, vagy törökmogyoróval is). A tetejére helyezem a karamelles piskótákat, majd tetszés szerint díszítem. Én ezt kumquattal és a maradék krémmel tettem szebbé a tortát.


2010. január 23., szombat

Churros a la madrileña



A suliban, spanyolórán ezt tanultuk: "Los españoles se almuerzan en general algo ligero, por ejemplo café con churros o churros con chocolate..." Azóta kétszer jártam Spanyolországban, de egyszer sem kóstoltam churrot. Hát eljött az ideje.


Ma DeeDee blogján megláttam és úgy döntöttem, nálunk ez lesz ma az ebéd. (Szombaton mindig valami komolytalanabb kaját szoktam készíteni, vasárnap meg inkább valami "komolyabbat") Megint sok képet csináltam, dehát meg kell tanulnom vakuval szépen fotózni, mire ideér az esküvőszezon :))


Hozzávalók:

2 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 csésze víz, 2 ek. vaj, 2 ek. cukor, 1 tojás, olaj a sütéshez és cukor a szóráshoz (kristálycukrot használtam, nem porcukrot, mert szerintem így jobban néz ki :)



Elkészítés:
A tejet, vizet, vajat, sót és cukrot összeöntöm, majd lassan felforralom. Ezután hozzáadom a lisztet és a tojást és nagyon alacsony lángon ad
dig keverem, amíg össze nem áll a tészta. Ezután a tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltöm és rudakat nyomok belőle a forró olajba. Közepes lángon aranybarnára sütöm a churro-kat. Ha kivettem az olajból, azonnal megszórom cukorral.


Hozzávalók a csokimártogatóshoz:
1 tábla 70%-os kakaótartalmú csoki, 4 dl tejszín, 1 lime reszelt héja és leve, csipet őrölt zöld kardamom



Elkészítés:

A csokit gőz fölött felolvasztom, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntöm a tejszínt, a lime levét és héját, valamint a kardamomot. Gőz fölött kevergetve hagyom besűrűsödni.

2010. január 22., péntek

Canneloni rákos ricottakrémmel


Lassan kifogynak a karácsony előtt vásárolt tenger gyümölcsei tartalékaink, ezután a kaja után már csak kb. 1 étkezésre futja. Nem baj, jövő karácsonykor ismét megyünk a budaörsi metroba :D


Ezt a tölteléket eredetileg ravioliba szántam, de lusta voltam a ravioli gyártáshoz, egy sokkal egyszerűbb megoldást választottam. A cannelonit. Egyszerű, viszonylag gyorsan megvan és nagyon finom! Képekből sincs hiány, imádom az új felszerelést :)


Hozzávalók 2 főre:
10 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg ricotta, 1 marék rucola, 4-5 nagyobb garnéla (előfőzöttet használtam), frissen őrölt bors, só, 2 dkg vaj, kevés olívaolaj, 1 ek. reszelt parmezán, 1 tk. reszelt citromhéj


Elkészítés:
A lisztből és a tojásból, egy csipet sóval ruganyos tésztát gyúrok. Tésztagép (vagy sodrófa) segítségével megfelelő vastagságúra nyújtom és felvágom kb. 10x10 centis darabokra. A töltelékhez a rákhúst apró darabokra vágom, összekeverem a ricottával, apróra vágott rucolával, a reszelt citromhéjjal, frissen őrölt borssal és ízlés szerinti mennyiségű sóval. A tésztadarabokra tölteléket halmozok, majd felcsavarom őket és hőálló tálba helyezem a "csövecskéket". A vajat kis kockákra vágom, majd rászórom a parmezánnal együtt a tészta tetejére. Kb. 20 percre betolom a sütőtálat a 200°-os sütőbe.



A cica is üdvözöl mindenkit :D


2010. január 17., vasárnap

Túrórolád

Ez a sütemény az egyik kedvenc, gyerekkori süteményem. Anya nagyon sokat készítette, épphogy kiborította a formából már faltuk is forrón. Másnapra általában csak 1-2 szelet maradt, harcoltunk is érte az öcsémmel, hogy melyikünk kaparintsa meg :)

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 1 mk. szódabikarbóna, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás sárgája (a fehérje kell a tésztába), 2 ek. tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg túró, 2 tojás szétválasztva, 20 dkg cukor (én házi vaníliás cukrot használtam), 3 ek. búzadara, 1 citrom lereszelt héja (adhatunk hozzá még aszalt gyümölcsöket, akár csokoládédarabkákat is)


Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 220°-ra. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom. A 3 tojásfehérjét (1+2, tésztából+töltelékből) kemény habbá verem. A túrót, a 2 tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a búzadarát alaposan elkeverem. Óvatosan beleforgatom a tojáshabot is.
A tésztát két részre osztom, és kinyújtom őket, majd belehelyezem őket 1-1 őzgerinc formába (úgy, hogy amikor a tölteléket a tésztára kanalazom, rá tudjam hajtani a töltelékre, hogy teljesen befedje azt). A tölteléket elfelezem és a formákba, a tésztára töltöm. A tésztát ráhajtom a töltelékre. A sütő hőmérsékletét csökkentem 180°-ra és kb. 40-45 perc alatt megsütöm a süteményeket.


Opcióként készítettem egy citrusszószt, ami szerintem nagyon jól passzol a túróhoz. 3 citrom levét, 1 citrom héját 10-15 dkg cukorral (én most barnacukrot használtam, ezért ilyen színű a szósz) felforralok és kevés étkezési keményítővel besűrítek.

Diókéregben sült lazac diós-mogyoróhagymás vinaigrette mártásos rucolával


Huh, hogy ezt a címet milyen hosszú ideig tartott leírni, pedig a recept maga abszolút nem bonyolult. A lazacért én még személy szerint mindig nem rajongok, de Dani nagyon szereti, így elég sokszor készítem. Próbálom mindig variálni, sokféleképpen elkészíteni. Mivel karácsonykor a pisztáciás halnak nagy sikere volt, gondoltam ugyanúgy működik dióval is a hal. Talált, süllyedt :) Szerintem a lazac-dió-mogyoróhagyma-rucola kombináció nagyon jó, nagyon jól passzolnak az ízek egymáshoz.

Hozzávalók (2 főre):
2-3 marék dió, 20 dkg lazacfilé, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál reszelt juhsajt, 1 kis tojás, só, bors, olaj, 2-3 marék rucola

A vinaigrette-hez:
1 rész ecet (valami enyhébb ízű, én pl almaecetet használtam), 3 rész olívaolaj, kevés víz, só, bors, 1 mogyoróhagyma, 1 marék dió

Elkészítés:
A vinaigrette-hez a diót nagyobb darabokra, a hagymát kis kockákra vágom. Egy üvegbe töltöm az ecetet, a vizet, az olajat, hozzáadok ízlés szerint sót és borsot, valamint a hagymát és a diót. Az üveget lezárom és az egészet alaposan összerázom. Hagyom állni. A lazacot egy olajjal kikent sütőtálba helyezem. A 2-3 marék diót ledarálom, hozzáadom a sajtot, a sót, borsot és a tojást. Az egészet alaposan összekeverem és a lazacszeletekre simítom. 200°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm.
A rucolát megmosom, majd ráöntöm a vinaigrette-et.

2010. január 14., csütörtök

Paella de mariscos

... azaz paella tenger gyümölcseivel, itt most rákkal és kagylóval. A paella az egyik legnépszerűbb spanyol étel, klasszikus fajtája a Valencia-i. Készítik hússal, hallal, tenger gyümölcseivel egyaránt, rendkívül sok változata létezik. Gyönyörű színét a sáfránytól kapja, enélkül a paella nem paella. Én legelőször akkor ettem, amikor tizenegyedikes koromban Spanyolországban voltunk nyelvtanfolyamon. Az szörnyű volt. Akkor lett egyfajta undorom a halaktól és tenger gyümölcseitől, ami hála az égnek az Atraniban töltött nyaralásunk során teljesen elmúlt. A rossz élmények miatt, ekkor szántam rá magam szinte először a tengeri halak és herkentyűk fogyasztására. Spanyolországban akkor nem spanyol szakácsok, hanem a magyarok készítették a kaját nekünk, tippem szerint nem nagyon értettek a főzéshez.

Karácsonykor (24-én) tenger gyümölcsei estet tartottunk magunknak. A herkentyűket a metroban vettem. Szerintem legközelebb megint karácsonykor jutok el oda :D

Ez a recept a mi saját ízvilágunkra van formálva, de bizton állítom, tökéletes!


Hozzávalók (4-5 főre):
2 ek. darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 350 g rizs, 1 dl fehérbor, 1 tk. fűszerpaprika, 1 nagy csipet (1 cs. Kotányi pl) sárfány, 1 l húsleves/zöldségleves, rák, kagyló, 1 csokor petrezselyem, só, bors, olívaolaj, citrom *

Elkészítés:
Kevés olívaolajon pároljuk meg a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, majd a rizst. Öntsük rá a bort és főzzük el teljesen. Ezután jöhet rá a fűszerpaprika és a sáfrány és a leves. Sózzuk és borsozzuk. Fedjük le az edényt, és főzzük a rizst kb. 15 percig, amikor adjuk hozzá a rákokat (ezeket nem kell megtisztítani, tök jól néznek ki egészben a tányérban) és a megtisztított kagylókat. (amelyik kagyló zárva marad a főzés után, azt dobjuk ki). Szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel, esetleg facsarhatunk citromot a rákra/kagylóra és fogyaszthatjuk is!

Mi egy ünnepi, 2007-es száraz barrique chardonnay-t ittunk hozzá :)



* tehetünk még bele zöldborsót, én azért hagytam ki az ételből, mert kegyetlenül be tudok görcsölni tőle :(

2010. január 11., hétfő

Vaníliás fagylalttorta, erdei gyümölcsös túróhabbal



Elérkezik lassan a Zila tortaforma-teszt második fordulójának is a határideje. El is készítettem a desszertem, ma meg is ettük az utolsó szeletet is. Mennyei!
A forma továbbra sem vált lételememmé, de kezdek megbarátkozni vele. Azért jó lenne, ha megtarthatnám :)


Hozzávalók:
A vaníliafagylalthoz:
1 l tej, 10 tojássárgája, 25-30 dkg cukor, 1 ek. liszt, 2 rúd vanília magjai

A töltelékhez:
10 dkg túró, 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott), 2 tojás fehérje, cukor ízlés szerint, 1 lime leve, 1 ek. étkezési keményítő

A díszítéshez:
Habcsók a vaníliafagylalt készítésénél fennmaradt tojásfehérjéből és erdei gyümölcs

Elkészítés:
A tejet felmelegítem a cukor felével és a vanília kikapart belsejével. A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és a maradék cukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, majd visszaöntve a forralóedénybe, sűrű krémmé főzöm az egészet, majd lehűtöm. Formába töltöm, majd minimum egy éjszakára a fagyasztóba teszem.

Az erdei gyümölcsöket kevés vízzel, a lime levével és 3-4 evőkanál cukorral felforralom, majd az étkezési keményítővel besűrítem. Lehűtöm. A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verem. A túrót összetöröm, hozzáöntöm az erdei gyümölcsszósz 2/3 részét és óvatosan belekeverem a felvert habot.

A fagylalttortáról leválasztom a formát, a túrókrémet betöltöm a lyukakba, a torta tetejét habcsókkal és gyümölcsökkel díszítem, majd kanalazok mellé kevés gyümölcsszószt.


Kedvenc filmek

Végre megkaptam a kérdést Felhőlánytól. Köszi! :)
Ha tovább gondolkoznék, biztos eszembe jutna még jó pár, de most így első belegondolásra ezek jöttek:

Moulin Rouge (2001)



Velencei kurtizán (1998)




El laberinto del fauno (2006)



Ízlések és pofonok (2007)



La haine (1995)

2010. január 10., vasárnap

Vadas marha zsemlegombóccal - Anya után szabadon


Nem is tudom pontosan, hogy miként jött ez az őrület, hogy én vadast akarok csinálni, mikor konkrétan azt sem tudtam, hogy szeretem, vagy sem. Amikor kicsi voltam, a suliban sosem ettem meg, mert azt hittem főzelék és én a főzelékektől (egy eléggé kellemetlen és hosszú kórházi benntartózkodás után) irtóztam. Lényeg, hogy gyönyörű marhahúst vettem és gondoltam nekiugrok én ennek a vadasnak. Hát jól tettem... finom lett, tökéletes, anya diktálta le a saját receptjét (vagyis ahogy ő szokta csinálni) telefonon. Még jó, hogy ingyen beszélünk.. :)

Hozzávalók (2-3 főre):
75 dkg marha fehérpecsenye (vagy pl. rostélyos), 6-8 szál répa, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 tk. borókabogyó, 1 tk. egész feketebors, 1 babérlevél, 1 ek. mustár, 5 db szikkadt zsemle, 1 tojás, 30 dkg rétesliszt, víz, 2-3 ek. tejföl, olaj, só, 1 ek. cukor, 5 dkg füstölt szalonna.

Elkészítés:
A marhát felvágom 1-1,5 cm-es szeletekre. A répát és a petrezselyemgyökeret felkarikázom, a hagymát finomra, a szalonnát vékony csíkokra vágom. A húsra egy kevés olajon pár perc alatt kérget sütök, majd egy pecsenyesütő edénybe rakom a szeleteket, ráhalmozom a répa, fehérrépa, hagyma, borókabogyó, bors, mustár, szalonna, babérlevél keverékét. Takarék lángon, kb. másfél órát sütöm.
A zsemlét felkockázom, majd kevés olajon megpirítom. A réteslisztből, az egy tojásból, sóból és vízből laza nokedlitésztát keverek, majd hozzáadom a zsemlekockákat és az egészet jól elkeverem. Ebből a tésztából gombócokat formázok és lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzöm őket. A húst kiszedem egy tálba zöldségek közül, majd a fennmaradó zöldséges ragut botmixerrel pürésítem. Egy serpenyőben karamellizálom az egy evőkanál cukrot, ráöntöm az összeturmixolt zöldségeket és a 2-3 evőkanál tejfölt. Összeforralom az egészet.
Tányérra szedek 4-5 evőkanálnyi szószt, ráhelyezem a hússzeleteket és a zsemlegombócot. (nem vagyok a tálalás mestere, ez a képen is látszik :)

Gyorsan megesszük egy kis finom vörösbor kíséretében :)


2010. január 5., kedd

1 éves Az élet napos oldala!! ... és egy kis ajándék

Tudom-tudom, ezzel kapcsolatosan írtam már egy bejegyzést... de most készültem egy kis meglepetéssel, egy kis ajándékkal azért, hogy megköszönjem, hogy ennyien olvastok. Annak a reményében, hogy továbbra is hűséges olvasóim lesztek és még többen csatlakoznak az olvasók táborához, jelképesen átnyújtom nektek ezt az általam szerkesztett 2010-es ételkalendáriumot.

Több nem publikált fotót és receptet is tartalmaz, remélem elnyeri a tetszéseteket!


Sok-sok szeretettel, Nektek!



Nyomdai felbontás - CMYK formátum, vágójelekkel, kifutóval, PDF formátumban. (13.4 Mb - türelem a letöltéséhez!)

Sima, magas minőségű PDF formátum. (8.6 Mb - ehhez is kell még egy kis türelem)

És még egy alacsony minőségű, "nézőke" verzió (566 kb - ez pikkpakk lejön)


Ha esetleg helyesírási/elválasztási hibát találtok benne, ezer bocsánat, százszor átolvastam, de több hibát már nem vettem észre. Persze lehet, hogy csak az én szemem siklott el felettük.

A naptár kereskedelmi forgalomba nem hozható, saját tulajdonomat képezi, felhasználni csak magáncélra lehet!




Jaa és itt szeretném még megjegyezni, hogy köszönöm GABAH a lelkesítést :)

2010. január 3., vasárnap

Egy ajánlat... :)

2010-es év során esküvői fotózást vállalok. Azok a párok, akik január 15-ig jelentkeznek nálam, majd megrendelik tőlem az egész napos esküvői fotózást, ajándékba kapnak egy e-session fotózást (engangement - esküvő előtti fotózást). Pontosítás, a személyes megbeszélés során!

Elkezdtem a digitális scrapbook készítéssel is foglalkozni (kizárólag hobbiból), ehhez felhasználtam a saját elemeken kívül a CSTEPHENS_Spontaneous-Delight szett elemeit (háttér, rózsaszín virág...)


Mindezt megírtam az esküvői fotós blogomon is.


2010. január 1., péntek

Narancssaláta


A januári Cucina Moderna két oldalán csak narancssalátás ötletek vannak, ebből merítettem én is és így született meg az én verzióm.



Vidám színek, friss ízek, nagyon finom! Mi csak úgy, önmagában ettük, pár perc alatt befaltuk. Ezeken a szürke, ünnepek utáni napokon feldobódik még a látványától is az ember.

Ezzel együtt még három nap és ismét ugrunk a mókuskerékbe. Gyorsan elment a szabadság, pihenni igazából nem is volt időm, mert egymást érték a vendégségek. Nem baj, így volt jó.



Hozzávalók:

4 nagyobb narancs, 1 marék gránátalmamag, 1 ek aprított petrezselyem, tengeri só, frissen őrölt bors, 1-2 szem mogyoróhagyma, olívaolaj

Elkészítés:
A narancsot megpucolom, majd szeletekre vágom, tányérra fektetem, sózom és borsozom. A hagymát vékony karikákra vágom, rászórom a narancsra. Mehet rá a gránátalmamag és a petrezselyem is és kevés extra szűz olívaolaj.