Vanílialikőr és vaníliaesszencia



Már egy jó hónapja érleltem a vaníliarudakat a vodkában. Egy részéből vaníliaesszencia lett a másik részéből viszont likőrt készítettem a limoncellom (fűszeres, krém, mandarino) mintájára. A felhasított vaníliarudakat áztattam a vodkában, majd szirupot főztem hozzá és összekevertem. Igazán intenzív vaníliás íze lett.



Magyarországon sajnos nem olcsó  mulatság ennyi vaníliarudat beáldozni, viszont az ebay jó piaci felület ahhoz, hogy licittel hihetetlen olcsón (kábé annyiért, amennyiért itthon 2-3 szál vaníliát kapunk) jussunk 20-30-40-50, vagy akár ennél több szál vaníliához is. Mi már harmadszorra rendeltünk innen és nem csalódtam a minőségben és a gyorsaságban sem. Vastag, húsos, magas nedvességtartalmú vaníliahüvelyeket kaptam minden egyes alkalommal.



Hozzávalók:
  • 1 l vodka / tiszta szesz
  • 10-15 szál felhasított vaníliarúd (minél több, annál jobb)

Hozzávalók a sziruphoz:
  • 8 dl víz
  • 30 dkg cukor (legjobb, ha ez is vaníliás - én ezt úgy csinálom, hogy a kristálycukros dobozomba benyomok néhány már kikapart vaníliarudat)


Elkészítés:
  • A vaníliarudakat hasítsuk félbe, majd tegyük őket egy üvegbe. Öntsük rá a vodkát, fedjük le és hagyjuk állni legalább 2 hétig (ha ennél többet áll, az csak jót tehet neki).
    Én ebből a mennyiségből 2 dl-t meghagytam vaníliaesszenciának. Ezt a 2 dl-t pici üvegcsékbe töltöttem, beleraktam egy-egy darabka vaníliarudat és lezártam. A maradék 8 dl vaníliás vodkához késztettem a szirupot.
  • Öntsük össze a vizet és a cukrot, majd forraljuk fel és ezután hűtsük le. Egy nagy tálba öntsük bele a vaníliás vodkát, a szirupot és alaposan keverjük össze az egészet. Töltsük üvegekbe, majd tároljuk hűvös helyen. A likőrös üvegbe is rakhatunk még néhány darab vanílliarudat.

Tényleg, itt a blogon még nem is mutattam meg nektek az idei adventi koszorúnkat. Az élet napos oldala facebook profiljára már feltöltöttem, de akkor itt is megosztom veletek. Én csináltam, megszenvedtem, mire mindent ráragasztottam, ugyanis nekem nincs ragasztópisztolyom, ami nagyban megkönnyítette volna a dolgom.


A cica meg olyan boldog, hogy itthon vagyok vele, szerintem azt hiszi, hogy ez már örökre így marad... :) Ő biztos örülne neki, ha főállásban foglalkozhatnék fotózással, mert akkor itthonról dolgoznék :)

Megjegyzések

  1. Hihetetlenul hangulatos kepek, szuper recept! A cica meg gyonyoru!

    VálaszTörlés
  2. Über giga mega lájk.:) Ezek a képek...anyám. Én is most készülök műhót venni (ha jól látom, az van a képen) :) meg ilyen igazi "christmas lollipop"-ot is keresek, de nem találok sehol :(

    VálaszTörlés
  3. Örülök, igyekeztem kicsit karácsonyi hangulatot csempészni a blogba :)

    A képen vatelint használtam "alátétnek", de valóban a hó imitálás volt a cél. A nyalókák beszerzési helye: metro :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is nagyon tetszenek a képek, főleg a poharas, az mindent visz!

    VálaszTörlés
  5. Hát én most mit mondjak? :D Mindent elmondtak előttem, gyönyörűek a képek is, mint már megszoktuk!!!

    VálaszTörlés
  6. Jó a fejlécben ez a betűtípus. Sokkal jobban tetszik, mint a régi.

    A vaníliáim nekem is lassan egy hónapja áznak, de ez a likőr.. Eszembe nem jutott volna! Tök jó! :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom, imádom, imádom az összes képed Reni!!!! Egyszerűen gyönyörűek!

    Hihetetlen érzéked van a fotózáshoz szerintem. Én nagyon drukkolok Neked, hogy egyszer ez váljon a főállásoddá (ha munka mellett ilyen gyönyörű fotókat vagy képes készíteni, el se tudom képzelni, milyenek alkotnál, ha csak erre koncentrálhatnál).
    Valamelyik nap pont azt néztem facebook-on, (annál a Jamie Oliver-es, szavazós dolognál), hogy már ránézésre fel lehet ismerni a fotóidat, anélkül, hogy megnézném, ki készítette, tudom, hogy a Tiéd.

    A cicád pedig... hááát hihetetlen édes, biztos nagyon jó fej lehet! :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű képek! Talán ugyanott vásárolunk, mert nekem is ugyanilyen kis gömbjeim vannak! :-)))

    VálaszTörlés
  9. Csak ismételni tudom a fentebb szólókat, egyszerűen elképesztő szuperek a képeid!
    Macsek meg... :)

    Szurkolok, hogy ebből élhess, macsek is jól járna, meg Te is, mert azt hiszem, imádod csinálni! :)

    VálaszTörlés
  10. Noémi, örülök, hogy tetszenek!

    Ritmus, kedves vagy, köszönöm!

    Pötipite, örülök :)

    Niki, ez a betűtípus most nagy kedvencem, a receptfüzetben is fel fog tűnni jópár helyen :)

    Kiko, köszönöööm :)
    Remélem így lesz!
    A cica... :)

    Panna, az arany színű minigömbök ikeások, a pirosak meg hú... nem tudom, még nagyon rég vettem őket, amikor még anyáéknál laktam.

    Duende, köszönöm!! Tényleg imádom csinálni és örülök nagyon annak, ha ez át is jön.

    VálaszTörlés
  11. Csúcsszuper! A recept is, meg a képek is. Pont mostanság szeretnék vaníliaesszenciát készíteni. Ennyi rudam azonban nincs... ebayen licitálsz? Még sosem próbáltam ilyet... talán most!

    VálaszTörlés
  12. Aha, ebay-en licit.
    Ez a link, akitől vettük:
    http://shop.ebay.com/exotissimo2008/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

    igazából a licit az nagyon olcsóra jön ki általában 1-2 USD maximum, ami kicsit megdobja, az a szállítás... dehát 100 rúd vanília pl. 18+2 dollárért, nehogy már ne érje meg :)

    VálaszTörlés
  13. Érdekes. Nekem az ebayen rossz tapasztalatim vannak. Sokszor kaptam, hogy a "balkánra" nem küldik el...

    VálaszTörlés
  14. Nekünk hála az égnek nem voltak még ilyen tapasztalataink, pedig elég sokat vásárolunk ebay-en. Tény, hogy sorrendbe rakom az áruk listáját aszerint, hogy szállítanak-e Magyarországra...
    Viszont volt már jópárszor olyan is, hogy eredetileg csak az USA-n belül, vagy Ázsián belül szállítottak volna, de írtunk nekik levelet és elküldték ide is.

    VálaszTörlés
  15. Engem az érdekelne, hogy a kis üvegcséket hol szerzed be. Én is vaniliaesszenciát tervezek gasztroajándéknak, de nem találok hozzá üveget (vidéken), Vomfasstól nem lehet online rendelni. Egyébként gyönyörű!

    VálaszTörlés
  16. Reni!Gyönyörűek a képeid!Finomakat alkottál!:-)

    VálaszTörlés
  17. Ez a macska igazi modell, zabálni lehet :)

    VálaszTörlés
  18. Bocs, hogy ide is benyomulok a kérdésemmel, de az előző postban nem kaptam választ és eléggé fontos lenne : kezeletlen narancs honnan?
    Köszi, Zsófi

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm!

    Zsófi, ne haragudj, Pesten vettem a Mammutban a bio részlegen.

    VálaszTörlés
  20. Lencsike, az üvegeket a kreativhobby.hu-ról rendeltem 2008-ban (ilyenben voltak az esküvői köszönetajándékaink) és megmaradt néhány üres üvegem.
    Nem tudom, hogy még van-e a kínálatukban és hogy mennyibe kerül most (már arra sem emlékszem, hogy 2008-ban mennyi volt az ára)

    VálaszTörlés
  21. ez igen reni, az első az igazán gyönyörű és hangulatos fotó lett (persze a többi is, de az tetszik a legjobban), le a kalappal! (Y)

    VálaszTörlés
  22. Imádom a fotóidat! a cicád pedig csodaszép :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése