2010. december 4., szombat

Ravioli con ricotta e spinaci


 ...azaz ricottával és spenóttal töltött tészta. Ha egy-két éve valaki azt mondta volna, hogy spenótot fogok enni, kiröhögtem volna az illetőt. Persze mióta saját háztartásban élünk sok olyan megkóstolására vetemedtem, amire régen rá se néztem. Ilyen például a cékla, a spenót, a főzelékek... nyitottabb lettem, nem makacsolom meg magam, hogy márpedig én azt  meg nem kóstolom. Simán bevágnék pl. egy tányérni krumplifőzeléket, amit anya készített, pedig ő régen is ugyanúgy csinálta, mint most... Na mindegy is.



A házi készítésű ravioli nem tartozik a leggyorsabb tésztaételek közé, de azért nem olyan bonyolult. Tény, hogy tésztát kell gyúrni, nyújtani, tölteni és szaggatni, de ha belejön az ember, pikk-pakk elkészülnek és már lehet is dobálni őket a lobogó vízbe. A szószt nem bonyolítottam túl, egy szimpla zsályavajjal locsoltam meg őket, majd reszeltem rájuk némi parmezánt. Egyszerű és könnyű étel, bátran ajánlom mindenkinek.



Hozzávalók a tésztához(2 főre)
  • 20 dkg liszt (én most fele-fele arányban használtam durum és sima finomlisztet)
  • 2 db tojás
  • csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 2-3 ek. ricotta
  • 2 marék bébispenót
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • frissen őrölt bors
A szószhoz:
  • 2-3 ek. vaj
  • 15-20 levélke zsálya

     Elkészítés:
    • A lisztből, tojásokból és csipet sóból gyúrjunk rugalmas tésztát. 
    • A töltelékhez dobjuk lobogó vízbe a spenótot pár másodpercre (blansírozzuk), majd utána rögtön rakjuk jeges vízbe. Szedjük ki papírtörlőre, nyomkodjuk ki a levét majd keverjük össze a töltelék további hozzávalóival.
    • Osszuk két egyforma részre a tésztát, majd nyújtsuk őket ugyanakkora méretűre. Az egyik tésztalapra egymástól 3 cm távolságra halmozzunk 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket. 
    • A másik tésztalap egyik oldalát ecseteljük be vékonyan vízzel, majd helyezzük pontosan a töltelékes tésztalapra. 
    • Nyomkodjuk körbe a töltelékhalmokat, hogy minden levegő kimenjen belőle, majd tetszés szerinti kiszúróformával, derelyeszaggatóval vágjuk ki a raviolikat.
    • Főzzük ki őket lobogó vízben.
    • Olvasszuk fel a vajat, dobjuk bele a zsályaleveleket, majd ezzel locsolojuk meg a kifőtt raviolikat. Reszeljünk rá parmezánt!

    7 megjegyzés:

    Erika írta...

    Ez a Zsályás kép a kedvencem!
    Pedig van egy pár.

    Reni írta...

    :)
    Olyan szép színe van annak a képnek :]

    szemirámisz írta...

    Nagyon finom lehet.

    Hobbychef írta...

    Nagyon guszta!

    Reni írta...

    Tényleg nagyon finom volt! :)

    Foodafok írta...

    Mérnöki precizitással megtervezett és kivitelezett „munka”. Gyönyörű!!

    Reni írta...

    Köszönöm! :)