Polenta fritta - Ropogósra sült polenta



December 26-án grillezett polenta volt a húsok körete, amiből megmaradt egy adag, mert kicsit túlméreteztem a mennyiséget. Jamie Oliver könyvében láttam ezt az ötletet, gondoltam meg is csinálom, mert így tuti el fog fogyni a kukoricakása. Ez bizony a sikeres karácsonyi maradékfelhasználás. Sült krumpli helyett is teljesen jól funkcionál. Kívül ropog, belül krémes és sajtos... A karácsonyi fogásokról nem készültek fotók, mert azért a gasztrobloggerkedésnek is vannak határai. Ha vendégeknek főzök, nem fotózom az ételt. Ne kelljen már várniuk. A stollent biztosan megsütöm jövőre is, így az  majd felkerül a következő karácsonyi hajrá idején.


A polenta különösen az észak-olaszországi területekre jellemző étel. Régen a szegények eledele volt, most már a csúcsgasztronómiai fogásokat kínáló éttermek étlapjain is megtalálható. Nagyon jól illenek hozzá a különböző húsos raguk, de szerintem tökéletes feltét lenne rá az a gombás ragu is, amit a bruschettár készítettem vargányából, illetve rókagombából. Rendkívül sokoldalú, fogyaszthatjuk hidegen és melegen, grillezve, sütve, köretnek.... A világháború ideje alatt gyakorlatilag egész Olaszország polentán élt, hiszen amellett, hogy igen tápláló, a kukoricadara nem csak olcsó volt, hanem mindenki által elérhető is.



Hozzávalók a polentához:
  • 200 g kukoricadara
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1,5 l víz
  • kukoricadara
  • 2-3 ág rozmaring
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
  • A vizet sózzuk, majd forraljuk fel és öntsük bele a kukoricadarát. Mérsékeljük a lángot, majd 4-5 percenként megkevergetve a kását kb. 40 perc alatt főzzük készre a polentát. Ekkor szórjuk bele a parmezánt és alaposan elkeverem. Sűrű, kenhető masszát kell kapnunk. Öntsük a polentát kb. 2 cm vastagságban kivajazott felületre, tegyük hűvös helyre és hagyjuk kihűlni. 
  • Ha a polenta kihűlt és megkeményedett, akkor vágjuk kockákra, majd forgassuk bele őket kukoricadarába. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a rozmaringágakkal együtt süssük aranysárgára a polentakockákat. Szedjük papírtörlőre, itassuk le róluk a felesleges olajat.
  • Kínálhatunk hozzá bazsalikomos paradicsomszószt, de magában is nagyon finom.


Megjegyzések

  1. Imádom a puliszkát, legyen bármilyen formában
    Nagyon szép képek

    VálaszTörlés
  2. Jajj de régen sütöttem már polentát. Akkor sem így, hanem grillen. De ez most annyira tetszik, hogy előszilveszteri pasinapra csinálok egy adaggal a srácoknak, hadd csipegessék :) Köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is köszi! Sok polenta receptet olvastam már, izgatott is, de eddig ez az első, ami annyira jól hangzik, hogy tuti kipróbálom!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik, de az ötlet tényleg nem az enyém :)
    Valóban jó kis rágcsa! :]

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom!!! " veszélyes" nem lehet abbahagyni a csipegetést :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése