2010. december 14., kedd

Kávés macaron kardamomos tejcsokoládé ganache-sal



Ez a recept eredetileg a receptfüzetben szerepel, de gondoltam néhány fotónak és finomságnak egy-egy külön bejegyzésben is helyet adok. A macaron továbbra is nagy kedvenc nálunk, bár ritkán készítem, mert ehhez nagyon összeszedettnek kell lenni és én mostanában nem igazán vagyok az. Tegnap is nekiálltam mézeskalácsot sütni, viszont annyira nem volt hozzá türelmem, hogy fogtam a tésztát újra fóliába csomagoltam és visszadobtam az egészet a hűtőbe. Ma elkezdtem karácsonyi dalokat hallgatni, megnéztem a Szépség és a Szörnyeteget, de továbbra sem sikerült karácsonyi hangulatba esnem... Tisztára olyan érzésem van, hogy idén ez engem elkerül, pedig az összes ünnep közül pont a karácsonyt szeretem a legjobban. A készülődést, a hangulatot, az illatokat... de most még ezek sem tudnak ráhangolni az ünnepre.



Nagyjából már megterveztem a karácsonyi menüt, ami előreláthatólag a következő lesz:
  • Mentás zöldborsókrémeleves parmezánchipsszel
  • Citrusos vajhal steak salátával és vajas sültburgonyával
  • Gránátalmamázban sült pulyka vörösáfonyával és grillezett polentával
  • Feketeerdő kehely
  • Stollen
  • Rugelach
  • Créme brulée minitorták
  • még néhány aprósüti, ehhez jól átböngésztem a Sale e Pepe nyári, sütis különkiadását

A főételek elkészítésének módját még megálmodom, mert ezek csak így kipattantak az agyamból.
Ajándékokkal még sehogy sem állok, konkrétan 10%-on... ilyen sem volt még, hogy minden az utolsó napokra marad.



Na de most jöjjön inkább a macaron.

Hozzávalók:
  • 50 g pihentetett tojásfehérje
  • 70 g mandulaliszt / finomra darált mandula
  • 100 g porcukor
  • 10 g kristálycukor
  • 1 ek. instant kávé

A töltelékhez:
  • 100 g tejcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 4-5 hüvely zöld kardamom




Elkészítés:
  • A ganache-hoz melegítsük a tejszínt forráspontig, majd öntsük rá a gőz fölött felolvasztott csokoládéra, adjuk hozzá a porrá őrölt kardamommagokat és keverjük addig,míg egynemű masszát nem kapunk. Hűtsük le!
  • A tojások fehérjét pihentessük 1 hétig hűtőben.
  • A mandulát daráljuk le, szitáljuk át a porcukorral együtt. A tojások fehérjét verjük habbá, majd amikor már majdnem elérte a megfelelő állagot, adjuk hozzá a kristálycukrot és a kávét. Ezután öntsük a habot a mandulához és dolgozzuk össze jól az egészet, amíg egy sűrű, tömör, lassan folyó masszát nem kapunk. Szedjük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk 3 cm átmérőjű köröket. Hagyjuk egy órát pihenni.
  • A sütőt melegítsük elő 175°-ra. A tepsit toljuk a sütőbe, süssük 4-5 percig ezen a hőfokon, amíg elő nem bújnak a talpak. Amint a talpak előjöttek, nyissuk ki a sütő ajtaját (3-4 percre) és csökkentsük a hőfokot kb. 130°-ra. Ezután még süssük kb. 10 percet. (ez nagyon sütőfüggő, mindenkinek a sajátjával kell kitapasztalnia.
  • Amikor teljesen kihűltek kenjük meg őket a krémmel és egy dobozban mehetnek is egy éjszakára (vagyis legalább 24 órára) a hűtőbe.

8 megjegyzés:

Bonbon mánia írta...

Reni!
Ezek valami csodásak.
Én is szemezgetek már egy ideje a macaronnal, de még nem volt bátorságom hozzá.
Még sohasem ettem ilyet. Szeretném megkérdezni, hogy milyen a "tésztája"? Olyan roppanós, vagy puha, vagy kemény? Csak azért, hogy tudjam milyennek kell lennie?
Köszi előre is.

Reni írta...

A macaron "tésztája" kívül roppan, belül ragad és lágy.

Bonbon mánia írta...

Köszi Reni!
Lehet hétvégén megpróbálom :-))

Reni írta...

Sok sikert hozzá! :) Ha elsőre nem sikerül, nem kell elkeseredni, sajnos elsőre nekem sem jött össze... eléggé ki kell tapasztalni saját sütővel az ideális hőfokot és sütési időt. Nekem egy zanussi elektromos sütőm van.

Erinacea írta...

Óóóó, ezek mesések! Bécsben teljesen rákattantam az Oberlaa macaronjaira, és pont a kávés a kedvencem :) Viszont otthon már kétszer csúnyán ehetetlen lett a cucc, pedig olyan jó lenne sütni... Szerintem kéne sorsolnod egy házi macaronkészítő tanfolyamot nálad most, hogy elértük az 500-at a facebookon :))

Reni írta...

nekem sem mindig sikerül :)

Anita írta...

Szia Reni,

nem indulsz DV szülinapi versenyén? Nálam bármelyik kávés recepted vinné a pálmát!

Anita

Reni írta...

Szia Anita!

Nem, nem indulok, mert anno volt egy kis "összezörrenésünk" és álszent dolognak tartanám a részemről, ha a nyereményért meg ott tolakodnék.

Van nekem egy szuper kis kotyogósom, az egyelőre kielégíti a kávézós szükségleteimet :)